Fasaanin täyttäminen
(sama menetelmä soveltuu myös monelle muulle lintulajille)

Nylkeminen
Linnun nylkemistä varten tarvitaan seuraavia välineitä: preparointiveitsi, sakset ja pinsetit. Perunajauhoa tai sahanpurua kannattaa käyttää nylkemisen aikana sitomaan verta ja rasvaa. (
Kuva 1)


Avausviillon jälkeen nahka irrotellaan leikkaussaumasta linnun sivuille kunnes reidet paljastuvat ja nyljetään jalat esille. Jalat katkaistaan joko polvitaipeesta tai lonkkanivelestä. (Kuvat:
2a ja 2b)

Jalkojen irrottamisen jälkeen irrotetaan pyrstö, jonka jälkeen jatketaan nylkemistä linnun selkäpuolelta. Nahka on tällä alueella yleensä helposti irrotettavissa ilman työkaluja. Nylkemistä jatketaan kunnes olkaluut tulevat esiin. Siivet irrotetaan olkanivelistä preparointiveistä ja saksia käyttäen. (
Kuva 3).

Kaula nyljetään tuppeen. Pään nylkeminen lopetetaan kovan sarveisnokan alkamiskohtaan. Tämän jälkeen ruho irrotetaan nahasta katkaisemalla kaularanka aivan kallon rajasta. (
Kuva 4)

Puhdistaminen
Kallosta poistetaan silmät, lihakset ja aivot. Raajojen luista poistetaan lihakset ja nahka puhdistetaan mekaanisesti rasvasta ja kalvoista.


Seuraavaksi nahka pestään astianpesuaineella ja käsitellään hyönteissuoja-aineella koita ja muita tuhohyönteisiä vastaan. Nahka kuivataan hiustenkuivaimella tai pururummussa. Myös paineilmaa voidaan käyttää kuivaamiseen.


(Kuva
6b)

Tekoruhon tekeminen
Tekoruho vuollaan polyuretaanista tai sen voi kasata lastuvillasta. Tekoruhon teossa käytetään linnun omaa ruhoa mallina. Tekoruhosta pyritään tekemään mahdollisimman samankokoinen ja mallinen kuin linnun oma ruho. Linnun ruhosta kannattaa ottaa mittoja, joita voi käyttää apuna tekoruhoa vuollessa. 

Kasaaminen
Kaulan teko: teroitettu rautalanka työnnetään kaulan kiinnityskohdasta ruhon läpi, taivutetaan rautalangan pää ja vedetään ruhoon kiinni. Kaulasta tehdään oikean kaulan mittainen ja paksuinen. Kaulan lihakset tehdään pumpulista tai talouspaperista. Seuraavaksi siipiin ja jalkoihin laitetaan tukilangat ja siipi- ja jalkalihakset muotoillaan pumpulista tai talouspaperista.

(Kuvat 7a ja 7b)

Kalloon puristetaan kuumaliimaa (kuumaliiman tilalla voi käyttää myös esim. erilaisia kittejä) ja kaulalangan lenkki asetetaan kallon sisään.  Jätetään kovettumaan hetkeksi.
Silmäkuoppiin laitetaan muovailumassaa, josta muotoillaan myös pään lihakset. Lasiset tekosilmät asetetaan paikoilleen. Tämän jälkeen pää- ja kaulanahka käännetään oikein päin.


Siipilanka työnnetään merkatun pisteen kohdalta yläviistoon tekoruhon läpi (ulostulo vastakkaisen puolen rinnan kohdalla), langan pää taivutetaan koukuksi ja kiinnitetään tukevasti ruhoon.

Työnnetään jalkalanka merkatusta kohdasta yläviistoon tekoruhon läpi (ulostulo vastakkaisella puolella vatsan kohdalla), langan pää taivutetaan koukuksi ja kiinnitetään tukevasti ruhoon. (Kuvat
9a ja 9b)

Pyrstö kiinnitetään rautalangalla työntämällä lanka pyrstönikamien läpi ja taivuttamalla lanka kiinni kehoon.

Nahan kiinni ompelu aloitetaan linnun peräpäästä. Pistot tehdään nahan lihapuolelta noin 1 cm välein.


Viimeistely
Viimeistely on tärkein työvaihe eläimiä täytettäessä. Tähän kuluukin n. 2/3 linnun täyttöön käytettävästä työajasta. Valokuvat elävistä eläimistä ovat välttämättömiä apuvälineitä. Paraskaan täyttäjä ei pysty työskentelemään pelkkien muistikuvien perusteella. Paras tapa on valita jo etukäteen sopiva kuva linnusta ja noudattaa kuvan mallia. Kuvia löytyy suhteellisen helposti netistä tai luontolehdistä.

Linnulle sopiva alusta on syytä olla valmiina tässä vaiheessa. Oikea asento haetaan kuitenkin jo ennen alustaan kiinnittämistä. Siipiin ja pyrstöön asetetaan pahvit tueksi pitämään sulat oikeassa asennossa.


Lintu kuivuu 2 viikkoa. Kuivatus tapahtuu normaalissa huoneenlämmössä hyvin ilmastoidussa paikassa. Lintu on hyvä sijoittaa luonnolliselle alustalle. Pelkkä oksan tai laudan pätkä ei ole paras mahdollinen. Lumen, jään, veden ja kivien valmistus keinotekoisesti on mahdollista. Erilaisten kasvien konservointi alustoihin antaa hyvän kuvan lintujen elintavoista ja ympäristöistä. Valmis työ säilyy parhaiten vitriinissä, jossa se ei kerää pölyä. Hyvin täytetty lintu voi säilyä satoja vuosia.

Yhteystiedot:
Atte Lahtela
Oulun eläinmuseo
P. 050 5708403.

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Artikkeli: Atte Lahtela, Oulun eläinmuseo
Kuvat: Atte Lahtela

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin