Lumikengät testissä

Exelin Oyj
Luonnossa.net -palvelun oma testitiimi testasi Exelin Forest -sauvoja sekä Tubbs Altitude -lumikenkää Suomen olosuhteissa. Exel on maailman johtava maastohiihto- ja
kävelysauvojen valmistaja ja markkinoija. Exel toimii myös Tubbsin lumikenkien maahantuojana Suomessa.

Altitude -lumikenkä
Altitude on miellyttävän tuntuinen, kestävä ja kevyt Tubbs -lumikenkä. Siinä on helppokäyttöinen TD91 Control -side, joka on sivuilta jäykkä, joten jalka ei kävellessä luisu tai taivu sivulle. Hihnat joustavat päältä ja tällä varmistetaan sopivuus kaikkiin kenkiin. Alumiinikynnet ja pohjankuviointi antavat paremman pidon koko askeleella.


Altitude lumikengät soveltuvat kaikenlaiseen maastoon ja toimivat moitteettomasti kaikissa lumiolosuhteissa. Tubbsin lumikengät on suunniteltu erityisesti vaeltajalle ja retkeilijälle, joka vaatii paljon vaelluskengän ominaisuuksilta. Altitude -lumikenkää on saatavilla kolmessa eri koossa 25, 30 ja 36.

Nykyaikaisen lumikengän rakenne
Osa tämän päivän lumikenkäilijöistä käyttää mielummin perinteisiä puusta ja nahasta tehtyjä lumikenkiä, kun taas toiset high-tech materiaaleista valmistettuja uutuusmalleja. Nykyaikaisissa malleissa on kuitenkin vähemmän korjattavaa ja huollettavaa. Ennenkuin juokset ostamaan uusia lumikenkiä, on syytä tietää muutamia perusasioita lumikengän rakenteesta ja lumikenkäilytekniikoista:

Runko (frame)
Kengän ”luurankomainen” rakenne voidaan valmistaa puusta tai metallista. Sen tehtävänä on tukea kengän päällysmateriaalia ja toimia alustana siteelle ja kengille. Vahva runko on hyvin tärkeä sekä kengän kestävyydelle että käyttöominaisuuksille.

Altitude -lumikengän pohjakuviointi.

Kuori (decking)
Se on materiaali, josta lumikengän pinta-alue on tehty. Tämä osa lumikengästä estää uppoamasta lumeen. Se on joko yhtenäinen tai verkkomainen. Kuoren valmistukseen voidaan käyttää useita eri materiaaleja.

Terä (cleat)
Lumikengän alapuolella sijaisevat “hampaat”, joiden avulla kengän pito paranee ja kävelemisestä tulee varmempaa. Hampaat ovat tärkeä osa lumikenkää. Ne ovat useimmissa malleissa vakiovarustuksena. Joihinkin malleihin ne voidaan tehdä jälkiasennuksena.
Perä (Drag)
Se on alue lumikengän kannasta, joka koskettaa lunta kävellessä. Osa valmistajista käyttää sitä peräsimenä, jolloin kenkä pysyy suorassa. Tämä tekniikka aiheuttaa käyttäjälle liikaa työtä, eikä ole välttämätön kunnollisen siteen kanssa.

Siteet (harness & binding)
Jalkine kiinnitetään siteellä lumikenkään. Siteen tehtävänä on pitää jalkine tukevasti ja miellyttävästi paikallaan. Nykyajan siteet mahdollistavat lumikenkien tarkemman hallinnan vaikeammissakin olosuhteissa.


Forest -sauvat
Black Feather Forest -sauvat on tarkoitettu lähinnä vaellushiihtoon laduttomissa maastoissa. Sauvat soveltuvat hyvin myös lumikenkäilijän käyttöön 12,2 cm leveän somman ansiosta. Lumikenkäilyssä käytettävän sauvan pituus on kuitenkin selvästi lyhempi kuin hiihdossa käytetyn.

Kevyt ja kestävä Forest -sauva on yksiosainen komposiittisauva, josta löytyy erinomainen Pro Ergo -kahva, Pro -hihna ja pikalukittava Snowshoe-sompa. Sauvan kärkiosan saa vaivatta irti nostamalla somman yläpuolella sijaitsevaa muovikielekettä sitä samalla vetäen poispäin. Pikalukituksella toimiva sompa-kärki-holkkiyhdistelmä on helposti vaihdettavissa. Sauvan pituudet ovat valittavissa 120-160 cm/5 cm välein.
Sauvan kärkipiikki on kestävää kovametallia. Remmin pituus on riittävä ja sitä voidaan säätää kätevästi irrallisella muovikappaleella, joka pysyy tiukasti ja varmasti paikallaan. Forest -sauvat valiittiin ERÄ -lehden (3-2004) testivoittajaksi umpihankisauva -sarjassa.
Lumen kantavuus
Kantavuus vaihtelee lumikengässä käytettyjen pinta- ja kuorimateriaalien mukaan. Myös lumikenkäilijän ja rinkan paino vaikuttavat kantavuuteen. Vastasatanut puuterimainen lumi vaatii lumikengän ominaisuuksilta selvästi enemmän kuin kostea ja raskas lumi.

Perinteisen valmistetun lumikengän kantavuus riippuu verkon kudonnan tiukkuudesta, verkkokuvioinnin tiheydestä ja pohjan pinta-alasta. Käyttäjän paino jakautuu tasaisesti nykyaikaisilla lumikengillä yhtenäisen pohjamateriaalin ansiosta. Lumikenkäily on tehokkainta silloin, kun maan tai kovan lumen päällä on runsaasti pehmeää lunta.

Luonnossa.net -palvelun testiryhmä jatkaa vielä Altitude -lumikengän testaamista. Uusista käyttökokemuksista kirjoitetaan lisää lähiviikkojen aikana.

Lähteet
Exelsports.net
Tubbs -snowshoes
Adirondacks.com
Backpacking.net
Svidaho.com

Artikkeli: Jarmo Kurkela
Kuvat: Jarmo Kurkela ja
Tubbssnowshoes.com

Sivun alkuun