Jos osaat kävellä, osaat myös lumikenkäillä
Tämän harrastuksen oppii nopeasti eikä se vaadi muotivaatteita, hissikortteja tai seisomista pitkissä jonoissa. Voit aloittaa lumikenkäharrastuksen jo tänään. Voin vakuuttaa, että sinulla tulee olemaan välittömästi hauskaa.

Mikäli harrastat retkeilyä ja vaeltamista, tulet myös pitämään lumikenkäilystä. Se on suhteellisen halpa keino lähteä ulos harrastamaan koko perheen kanssa. Yhdessä voitte tehdä satunnaisia retkiä metsään tai vaikka yön yli kestäviä vaelluksia.


Näin talvet tuntuvat lyhyemmiltä, ja olet keväällä elämäsi kunnossa. Lumikengillä pääset liikkumaan lähes äänettömästi paikoissa, joihin et suksilla tai moottorikelkalla pääse. Voiko olla hienompaa elämystä kuin kulkea keskellä lumen peittämää luontoa täydessä hiljaisuudessa.

Historia
Lumikenkäilyn historiaa ei voi ohittaa. Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet lumikenkiä useiden tuhansien vuosien ajan. He valmistivat kestäviä ja laadukkaita lumikenkiä puusta, eläinten nahasta ja jänteistä. Käytettävän lumikengän koko ja muoto vaihtelivat jo silloin käyttötarkoituksen mukaan.

Lumikenkien avulla metsästäjä pystyi ylittämään laajojakin lumialueita. Tämä oli henkiinjäämisen ja pitkien muuttojen kannalta elintärkeää. Lumikenkien mallit saivat vaikutteita suoraan luonnosta. Eläinten kyky mukautua lumessa liikkumiseen inspiroi lumikenkien suunnittelijoita.

Myös Suomessa havaittiin lumikenkien käyttöön liittyvät edut. Metsästyksen lisäksi lumikenkiä käytettiin työskentelyyn vaikeakulkuisissa kumparekoissa tai tiheissä risukoissa. Suomen lumiolosuhteet kuitenkin vaikuttivat siihen, että hiihtämisestä tuli kansamme pääasiallinen liikkumismuoto.


Suurimmat muutokset nykyajan lumikengissä ovat tapahtuneet uusissa materiaaleissa. Neopreeni, muovi ja lentokonealumiini korvaavat puun ja eläimen nahan. Näillä uudistuksilla on saatu aikaan kevyempiä, kestävämpiä ja luotettavampia lumikenkiä. Tarjolla on myös useita lapsille ja naisille suunniteltuja malleja.

Lumikenkäilytekniikka

Kiipeäminen mäen rinnettä ylös
Sinun tulee potkaista lumikengän reuna mäen rinteeseen käyttämällä lumikengän syrjää apuna. Tamppaa sitten alas. Näin lumi tiivistyy ja muodostuu askelma, joka kestää paremmin lumikenkäilijän painoa. Toista prosessi toisella jalalla. Jokaisen askelman etäisyys toisistaan tulisi olla riittävä, jotta porrasmaiset askelmat eivät sorru. Samaa tekniikkaa käytetään hiihtäessä jyrkkää mäkeä pitkin.

Ylämäen nousutekniikka valitaan aina rinteen ja lumen laadun mukaan. Jos lumi on kevyttä ja pehmeää, edetään suoraan ylös ”potkuaskelilla”. Etenemisnopeus valitaan lumen laadun mukaan ja sen mukaan, kuinka hyvin se kannattelee painoasi. Myös sauvoista on paljon apua.

Mäen rinnettä alas
Kantapään syrjä on avain helppoon laskeutumiseen. Pidä polvet hieman taivutettuina, nojaa taakse ja pidä painosi kantapään syrjällä pysyäksesi tasapainossa.


Ylämäkeä kiivetessä sijoitettiin paino eteen, mutta alamäkeä kuljettaessa paino siirretään lumikengän takaosaan. Yleensä mäkeä laskeudutaan sivuttain, mutta jos lumi on pehmeää, voidaan kulkea suoraan alas lumikenkien kärkien osoittaessa alas. Jälkimmäisessä menetelmässä tehdään samanlaista portaikkoa ja edetään varoen.
 
Jäljen tekeminen
Kun lumikenkäilet ryhmässä, tulee kaikkien kulkea jonossa johtajan jälkiä seuraten. Kukin on tekemässä askelmia omalla vuorollaan. Näin kaikki jaksavat pidempään. Kun on oma vuorosi johtaa letkaa, tee askeleista kaikille sopivan pituisia, ei liian pitkiä eikä liian lyhyitä.

Kääntyminen
Tämä tekniikka toimii hyvin, mikäli lumi on tarpeeksi kovaa. Sijoita sauvat molemmin puolin itseäsi. Hyppää sitten vartaloa samalla kiertäen ja laskeudu. Paras keino on kuitenkin ottaa pikkuaskelia, samalla hiljalleen kääntyen. Tätä jatketaan, kunnes molemmat lumikengät osoittavat haluttuun suuntaan.


Talvivaeltajan TOP 10 -ohjelista

1. Paleltumat ja verryttely.
Muista kovalla pakkasella kipristellä ja venytellä naamaasi, jotta vältyt jäykkyyksiltä. Tarkista myös itsestäsi ja toisista mahdollisia paleltumia. Tarkkaile varsinkin korvia, käsiä, kasvoja ja tilaisuuden tullen myös varpaita. Verryttele vielä käsiäsi ja muita lihaksiasi, pysyäksesi terävässä kunnossa.

2. Asianmukainen vaatetus. Vältä liian tiukkaa vaatetusta, joka häiritsee verenkiertoa. Muista kerrospukeutuminen. Älä koskaan lähde retkelle ilman kunnollista vaatetusta. Vältä vaatteiden kastumista (vesi ja hiki). Märkiä vaatteita voit kuivatella autiotuvassa takan tai kaminan lämmössä.

3. Kuivat varusteet. Muista puhdistaa vaatteesi ja varusteesi lumesta, ennenkuin menet sisään, esimerkiksi autiotupaan. Jätä myös ulkovaatteet eteisen naulakkoon kuivumaan. Muista hankkia lämpimät käsineet ja pidä ne kuivana. Älä koskaan koske metalliin paljain käsin.

4. Polttoaine. Varo läikyttämästä polttoainetta paljaalle iholle. Pakkasella se jäätyy lähes välittömästi ja saa aikaan enemmän tuhoa kuin vesi alhaisen sulamispisteensä vuoksi.

5. Lepääminen. Muista levätä kunnolla kovan työn/vaelluksen jälkeen. Mikäli olet sairas, niin lepää. Onhan retkelle lähtijöiden joukossa henkilöitä, joilla on tarvittavat taidot ensiavusta ja hypotermiasta. Myös kaikki muut selviytymistaidot on syytä hankkia.


6. Varusteet. Onko kaikki tarpeellinen rinkassa? Aurinkosilmälasit, huulirasvaa, aurinkovoidetta, lippis, pipo, korvaläpät, vaihtovaatteet (kerrospukeutuminen), ilmastointiteippiä (korjaustarvike), sauvat, lumikengät, kartta, opas: reittitiedot, vaellussuunnitelma, kompassi, selviytymispakkaus, otsalamppu, puukko/linkkari, ensiapulaukku, huopa, vedenpitävät kengät, makuupussi, patja, soihtu (hätätilanteisiin), retkikeitin (Trangia), sytytin, 30 metriä köyttä ja kännykkä. Evästä ja kuumaa juotavaa!

7. Kulkuvälineet ja niiden kunto. Ovatko lumikenkäsauvat ehjät? Ovatko säädöt kohdallaan? Onko lumikengän siteissä epäilyttäviä halkeamia? Ovatko varasiteet mukana?

8. Eksyminen ja retkestä ilmoittaminen. Tunnetko alueen riittävän hyvin? Ota kartta ja kompassi aina mukaan. Varmista, että joku tietää, minne olet menossa ja milloin tulet takaisin.

9. Retkelle isommalla porukalla. Mikäli olet retkellä kaveriporukan kanssa, vuorotelkaa jonon kärjessä. Jälkien tekeminen saattaa viedä paljon voimia. Ylienergiset voidaan laittaa etummaisiksi. Letkan johtajana ota nopeudessasi huomioon myös ryhmän hitain. Letkan johtajana tee askeleistasi myös tarpeeksi lyhyitä, jotta kaikki voivat hyödyntää niitä. Seuraaja säästää voimiaan astumalla etummaisten tekemiin jälkiin.


10. Ruoka, juoma ja tauot. Muista pitää säännöllisesti taukoja. Voit samalla tehdä muutoksia vaatetukseesi, jolloin pysyt kuivana ja  vältyt vilustumiselta. Muista säännölliset juomis- ja ruokailutauot. Lumikenkäily on energiaa ja kaloreita kuluttava harrastus, joten elimistösi tarvitsee riittävästi nestettä ja ravintoa.

Lumikenkien valinta
Lumikengät ovat perusrakenteeltaan aika samanlaisia. Kävellessäsi eräkauppaan tulet huomaamaan, kuinka radikaalisti erilaisilta ne kaikki näyttävät. Lumikengän koko valitaan käyttäjän painon ja käyttötilanteen/-tarkoituksen mukaan. Jokaisen onkin syytä tutustua
Suomen Lumikenkäilijät ry:n sivuilta löytyvään artikkeliin lumikenkien valinnasta.


Lumikenkäilyretkelle ei ole syytä lähteä rapakunnossa. Hyvän pohjakunnon voit hankkia kävelemällä, juoksemalla, pyöräilemällä tai hiihtämällä. Lumikenkäilystäkin tulee nautinnollisempaa, kun olet hyvässä kunnossa. Ohjattu retki hiihtokeskuksen lumikenkäryhmän kanssa voisi olla paras keino harrastuksen aloittamiseen. Näin pääset aluksi testaamaan erilaisia lumikenkiä ja saat paremman käsityksen juuri sinulle sopivasta mallista.


Tunne rajasi
Kokenutkin lumikenkäilijä kävelee selvästi hitaammin kuin retkeilijä lumettomalla maalla. Aloittelijan tulisikin mitoittaa ensimmäiset retkensä vain parin kilometrin mittaisiksi, ellei sitten omaa huippukuntoa. Pidemmällä vaelluksella tulee myös huomioida mahdolliset säätilan muutokset. Pakkasta voi yhtenä päivänä olla 5 ja toisena 35 – ota selvää lähipäivien säästä, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Lähteet
Exelsports.net
Tubbssnowshoes.com
Adirondacks.com
Backpacking.net
Svidaho.com

Artikkeli: Jarmo Kurkela
Kuvat: Copyright by
Tubbssnowshoes.com

Sivun alkuun