Yleistä
Repun pakkaaminen vaihtelee retkivarusteiden ja tarkoituksen mukaan hyvin paljon. Mitään kovin yksityiskohtaista pakkausohjetta, joka sopisi kaikille, ei ole olemassa. Seuraavassa kuitenkin yleisohjeita ja vinkkejä joiden avulla voi pakkaamista helpottaa jo rinkan valinta vaiheesta alkaen.


Hyvän pakkaamisen lähtökohdat ja tavoitteet ovat
Turvallisuus, kantajan terveys, tehokkaampi liikkuminen, kantamisen miellyttävyys, ajansäästäminen olennaisiin asioihin ja tehokas tilan käyttö suhteessa repun pakkaustilavuuteen.

Tähän päästään näillä perusperiaatteilla
Arvioi oikein suunnittelemasi reissun vaatimukset suhteessa kuntoosi ja taitoihisi sekä varustetasoosi.

Suositeltavaa on käyttää tarkoitukseen sopivaa kantolaitetta (reppua tai rinkkaa). Oikeanlaisen ja itselle sopivan kantolaitteen valintaan kannattaa perehtyä huolella ja mikäli oma tietämys ei riitä on syytä tukeutua ammattimyyjän apuun.

Huolehdi, että kantolaitteesi on ehjä ja oikein säädetty. Erittäin tärkeää on tuntea oman kantolaitteen säädöt ja sen huoltomahdollisuudet luonnossa. Hyvissä kantolaitteissa säädöt ovat helposti toteutettavissa ja perussäätöjen käyttö onnistuu myös matkan aikana kantolaitteen ollessa selässä. Esimerkiksi Halti Base-sarjan rinkoissa voidaan mm. selän pituus säätää  täysin portaattomasti vain yhtä lukitussolkea käyttämällä.


Tärkeimmät kantolaitteen istuvuuteen vaikuttavat säädöt ovat selänpituuden säätö, lantiovyön säätö sekä kantoviilekkeiden säädöt. Lantiovyössä sekä kantoviilekkeissä kannattaa rinkkaa valitessa jo kiinnittää niiden muotoon ja istuvuuteen vartalosi muotoihin. Halti käyttää mm. Base sekä Green –sarjojen rinkoissa ihmisen anatomiaa mukailevia leikkauksia ja mm. lantiovyöt ovat nk. kelluvia eli pystyvät mukailemaan lantiossa tapahtuvaa 3-4 cm pystysuuntaista liikettä kallistumalla puolelta toiselle lantion liikkeen mukana. Haltin Green-sarjassa käytetään lisäksi hartialinjan vapaan liikkumisen sallivia viilekkeitä, jotka mahdollistavat paremman liikkuvuuden hartioille mm. sauvoja käytettäessä, kuten hiihdettäessä.

Pakattaessa kantolaitetta on syytä huolehtia turvallisuusvälineiden kuten ensiapuvälineiden, henkilökohtaistenlääkkeiden, tulentekovälineiden ja esim. hypotermiaa vastaan käytettävän nk. avaruuspeiton loogisesta sijoittelusta. Ne tulee sijoittaa siten, että ne ovat kaikissa olosuhteissa helposti myös ulkopuolisen auttajan löydettävissä. Ensiapupakkaus on syytä vielä merkitä esim. valkoisella ristillä punaisella tai vihreällä pohjalla. Hyvin soveltuvia pakkauspisteitä näille tavaroille ovat esim. Halti Base –rinkassa mm. läppä- ja sivutaskut. Basessa on myös sivutaskujen irrotus mahdollisuus eli ne voidaan ottaa mukaan ensiaputilanteessa vaikeisiinkin paikkoihin.

Käsittelyn helpottamiseksi pakattavat retkeilytarvikkeet kannattaa ryhmitellä käytön mukaan kevyisiin ja kestäviin pakkauspusseihin, jotka saavat mielellään olla erivärisiä sisällön tunnistamisen helpottamiseksi tai värikoodina voi toimia myös esim. eriväriset sulkijat, nyörit tms. Pakkauspussit voivat olla myös vedenpitäviä melontapusseja, mikäli vaellusolosuhteet niin vaativat.


Pakkausvaiheessa on aina syytä miettiä mukana olevien tarvikkeiden tarpeellisuus järjestystä päivän aikana, jolloin tarpeellisimmat kuten taukotakit, eväät tms. pakataan päällimmäisiksi ja muut vasta leiripaikassa tarvittavat tarvikkeet pakataan kantolaitteen sisimpiin osiin.

Älä säilytä ruokatarvikkeitasi, keitintä- ja/tai polttoaineita yhdessä. Erityisesti polttonesteiden pakkaaminen kantolaitteen erillisiin sivutaskuihin tai ulkopuolelle on suositeltavaa, sillä haverin sattuessa polttonesteet voivat turmella koko ruokamateriaalin käyttökelvottomaksi.

Käytä ulkopuoliseen pakkaamiseen (teltta, alusta, makuupussi, muut välineet) pitäviä ja soljella varustettuja pakkaushihnoja.

Mitä enemmän käytät kantolaitettasi, niin sitä paremmin tunnet sen käyttömahdollisuudet. Tutustu välineeseesi siis hyvissä ajoin ennen vaativia luonnonolosuhteita.


Metsässä ja pienillä kapeilla poluilla liikuttaessa kannattaa välttää takertuvia ja tarttuvia ulokkeita. Sivutaskullinen reppu on hyvä lähtökohta, josta saa termospullonkin tarvittaessa nopeasti käsiin. Alusta ja/ tai teltta kannattaa kiinnittää pystyasentoon repun etuosaan (tai sivuille) pakkaushihnoilla. Teltan kaaret kannattaa siirtää sivutaskujen tunneleihin tai repun sisään selän puolelle painopisteen parantamiseksi. Makuupussi tulee sijoittaa suojaan kosteudelta joko läpän alle tai vaikkapa rinkan alapakkausosaan. Painopisteen optimaalinen sijoittumispiste on lähellä selkää ja tämän vuoksi painavimmat tarvikkeet pyritään sijoittamaan selkää vasten, ei kuitenkaan yhtä ylös kuin rinteillä ja tuntureilla. Jos metsä on vaikeakulkuista ja kivikkoista on painopiste syytä pakata alemmas tasapainon hallinnan helpottamiseksi. Samoin soilla ja vesistöjen ylityksissä, jotta vältät pahimmat mulahdukset.

Tilavammilla poluilla ja retkeilyreiteillä sekä tunturissa että muussa avomaastossa kulkijalla on enemmän liikkumisvapautta. Repun painopiste on hyvä tulla yläselkään laajalle alueelle sekä mahdollisimman lähelle vartalon keskilinjaa, jotta pystyt seisomaan helposti ja kävelemään reippaasti kädet vapaasti heiluen ja liikettä rytmittäen. Pakkaa painavat esineet repun yläosaan selkäpuolta vasten, varoen muodostamasta lapaluiden kohdalle kohollaan olevia kovia kyhmyjä. Pakkaa repun alaosaan kevyet ja tilaa vievät tarvikkeet, jotta saat painopisteen tarpeeksi ylös. Alustan, teltan, sahan yms. ulokkeet voit huoletta pakata repun ulkopuolelle vaikka poikittain, koska tilaa on. Taskut ja läpät voit täyttää myös äärimmilleen, koska ne eivät avomaastossa ulokkeina haittaa liikkumista. Vuoristo-oloissa on syytä madaltaa painopistettä vakaamman ja varmemman liikkumisen vuoksi edellisestä, sekä ottaa huomioon suurempien kaltevuuksien vaikutus repun säätöihin.

Hiihdettäessä tarvitaan tilaa käsien liikutteluun sivuilla sekä painopiste tuodaan alas selkään, jotta liikkuminen helpottuu.


Matkustettaessa liikennevälineissä ja kaupungissa liikkuessa on syytä pakata reppu kapeaksi ja mahdollisimman ulokkeettomaksi. Alusta on syytä kiinnittää pystyasentoon repun etuosaan parilla irtohihnalla ja arvotavarat repun sisään suojaan. Riippuvia hihnanpätkiä ei kannata jättää vapaina roikkumaan vaan sitoa ne tiiviisti repun pintaan tai lenkkeihin. Lentomatkustusta varten on syytä pakata koko reppu suojapussiin tai poistaa kaikki irtoavat osat erikseen ennen matkaan lähtöä.

Kuruissa, rakkakivikoissa ja seikkailuretkillä repun on syytä olla pienempi ja istuvampi kuin perinteisen vaellusrepun. Painopisteen pitäisi sijaita lapaluiden alaosan korkeudella ja painavat tarvikkeet on pakattava repun keskelle selän puolelle, jotta painopiste siirtyy mahdollisimman lähelle selkää. Kevyet ja pehmeät tarvikkeet menevät parhaiten repun ylä- ja alaosassa suojaten kovia tarvikkeita, (esim. kamera) iskuilta ja raahaustilanteissa. Kompressioremmit on syytä kiristää huolella, jotta kantamuksen painavat osat eivät pääse kriittisellä hetkellä liikkumaan. Lisäksi on syytä kiinnittää huomiota pään liikuteltavuuteen ylöspäin katseltaessa. Repun osat eivät saisi olla kantajan hartioita leveämmällä, eikä repun runko saa lyödä kantajaa niskaan kaaduttaessa pahoin.


Erikoistarkoituksiin valmistettujen reppujen pakkauksessa on syytä noudattaa valmistajan käyttötarkoitusta ja suosituksia.

Tiheiköissä ja laajoilla taimikko-alueilla reppu tulisi pakata niin, että sen korkeus ei ylitä päälakea ja poikittaisia ulokkeita sekä kiinnitarttuvia osia ei ole. Kaikki mikä voi tarttua oksiin ja risuihin on syytä pakata repun sisälle mikäli mahdollista (telttakepit, vavat, saha repun eteen pystyyn, jonka päälle alusta (myös pystyasentoon), verkkotaskut on syytä sitoa ja kuivumassa olevat kosteat tarvikkeet on syytä siirtää repun sisäpuolelle kunnes alue on ylitetty) Heiniöillä ja ohdakkeisissa pusikoissa voi käyttää repun suojana normaalia sadesuojaa, jolloin takana tulevien kaverien on helpompi seurata sinua ja takiaiset eivät takerru repun pintaan, joita nyppiessä menee loppuilta leirinuotiolla.

Artikkeli: Mikko Nurmela,
Halti Oy
Kuvat: Jarmo Kurkela, kuvissa Patrick Degerman (www.pata.fi)

Sivun alkuun