Lumiset maisemat ja kevätauringon paiste
Talvi ja lumi tuovat tullessaan moninaiset retkeilymahdollisuudet. Suomen kylmä talvi kuitenkin asettaa hiihtovaellukselle omat erityisvaatimuksensa mm. varusteiden ja taitojen osalta.

Kun kunto ja varusteet on kohdallaan voi matka alkaa. Hiihtovaellusta varten on syytä harjoitella aluksi “kotimaisemissa”. Seitsemän päivän hiihtovaellus ja 20-30 kilometrin päivämatkat saattavat yllättää ensikertalaisen rankkuudellaan. Erämaasta tuskin tulet löytämään valmiita latuja, joten letkan ensimmäinen saa uurastaa aivan tosissaan. Leveät eräsukset ovat kova sana pehmeässä hangessa.


Reissuun lähdetään nauttimaan lumisista maisemista ja hyvästä seurasta. Aikataululla ei kannata reissua pilata – tauko siellä ja toinen täällä – nauti ympäröivästä luonnosta!

Autiotuvissa vieraillessasi on suositeltavaa, että valmistat ruoan kaminalla ja täytät termospullot kuumalla vedellä. Säästät samalla kaasua tai retkikeittimen polttoainetta. Retkeilijämäärät ovat viime vuosina olleet huimassa nousussa ja välillä tuntuukin, että kaikki autiotuvat ovat aina varattuja. Juuri tästä syystä olemme alkaneet liikkumaan täysin omavaraisina. Reissuilla mukaan on otettava omat teltat, keittimet polttoaineet jne.


Autiotupa on tarkoitettu jalan tai suksin liikkuvien kulkijoiden lyhytaikaista oleskelua varten. Millainen on sitten autiotupa? Perinteinen autiotupa on erämaan avoin kämppä, jossa on kamina tai takka, vesisanko, pöytä, penkki, makuulaverit, vesipaikka sekä puuvaja. Lähistöltä löytyy myös varmasti riuku. Puuvajasta löytyy monesti myös kirves ja saha. Autiotuvan kattohirsissä on kuivatusnauloja.

Mikäli autiotuvassa on paljon yöpyjiä, niin on myös usein “pientä riitaa” kuivaustilan niukkuudesta. Märät varusteet on sangen ikävä kohtalo jokaiselle retkeilijälle. Pidä siis mukana sopiva pätkä narua, jota voit käyttää kuivausnaruna.


Aurinkoisille ja lämpimille kevättalven hiihtovaelluksille kannattaa ottaa päähineeksi lippalakki. Pipo kuitenkin varalta mukaan, jos vaikka tuuli pääsee yltymään. Muista ottaa talvisilla ilmoilla lämmin taukotakki mukaan - se saattaa estää pitkänkin flunssakierteen.

Autiotuvat ovat loistava asia! Tuki ja turva talven paukkuvilla pakkasilla, varusteiden kuivattelupaikka. Se on paikka, jossa voi kohdata muita retkeilijöitä. Tupien vieraskirjat ovat sangen mielenkiintoista luettavaa ja ne toimivat samalla tiedon lähteitä paikallisista olosuhteista. Kaikilla ei ole kuitenkaan yhtä hyviä kokemuksia autiotuvista. Autiotuvat ovat useasti täynnä ja osa vierailijoista kuulemma öykkäreitä ja roskaajia. Ikävää, että aina löytyy joku, joka ei tunne vastuuta luonnosta, majoituspaikastaan, eikä omista toimistaan.

Lämmin makuupussi
Luonnossa.netin tiimi on valinnut talvimakuupussikseen Haltin Ultra Arctic 35 makuupussin. Päällinen: Microtex Ripstop, DuPont Tactel Polyamidi. Vuori Microtex, DuPont Tactel Polyamidi. Täyte hanhen untuvaa 90/10, 1000 g, fillpower + 650. Rakenne V-lokeroitu, Pakkauskoko:21x41 cm, Koko: 85 x 225 cm, Paino: 1,8 kg, Käyttö: extreme - 35 C, comfort > -25 C.

Huipputason makuupussi vaativaan käyttöön. Haltin sivuille.

Teltan käyttö reissuilla
Talvivaelluksilla erityisesti teltan merkitys nousee ylitse muiden varusteiden. Teltassa on oltava kaksinkertainen rakenne ja sen täytyy olla valmistettu sellaisista materiaaleista, että teltan sisällä voi turvallisesti käyttää keitintä ruuan laittoon sekä myös varusteiden ja vaatteiden kuivatukseen ja lämmittämiseen. Hyvässä teltassa on myös hyvä ilmanvaihto kosteuden poistoa varten. Kuvailemani teltta painaa hieman enemmän kuin normaali teltta, n. 5-7 kg käytetystä materiaalista riippuen.Teltan sisälämpötilan saa keitintä käyttämällä nopeasti kohoamaan +15 - +30 asteeseen. Lämmittämättömänä teltan sisällä on noin 10 astetta ulkolämpötilaa lämpimämpää. Teltta ei kuitenkaan yksin takaa onnistunutta retkeä. Vaatteet on pidettävä lämpiminä ja kuivina - muuten et pysy terveenä. Kuivatusverkkoon laitetaan kuivumaan sukat, lapaset, saappaan huopavuoret, hiihtopipot jne. Muut vaatekappaleet voidaan ripustaa pyykkipoikien avulla kuivatusnaruille.

Telttakota on varteenotettava vaihtoehto perinteiselle teltalle. Nykyaikaiset kevyet telttakodat valmistetaan pinnoitetusta nailonkankaasta. Telttakota on muodoiltaan kartio, jonka yläosassa on savuaukko - joskus useampiakin. Nämä aukot mahdollistavat nuotion sytyttämisen telttakodan sisällä. Savuaukko voi olla joko suljettava taikka aina auki. Telttakota on tilava ja soveltuu hyvin useammankin ihmisen käyttöön. Normaalikokoisen telttakodan sisällä mahdut seisomaan ja vielä pari pyörääkin mahtuu hyvin sisään.


Telttakota lämmitetään retkikeittimellä, nuotiolla, kaminalla tai vaikka liedellä. Telttakota pystytetään tukipuilla eli ruoteilla taikka keskisalolla. On olemassa myös malleja, jotka pystytetään puunrunkoon. Keskisalko on nykyään anodisoitua alumiini- taikka teräsputkea, jolloin se ei sotke käsiä.

Vedon esto
Korvausilma virtaa sisään telttakodan maan ja kankaan välisistä aukoista. Kannettavan telttakodan veto kuitenkin vähenee ratkaisevasti liepeitä taikka kastevaatetta käyttämällä. Liepeet roikkuvat yleensä 40 cm:n korkeudella sisäseinästä maata kohden. Liepeiden yläosassa käytetään perinteisesti hyttysverkkoa. Hyttysverkonläpi korvausilma virtaa sisään.


Liepeitten tapaan myös ns. kastevaate riippuu kodan sisäseinistä. Kastevaate on korkeudeltaan lähes 180 cm. Kastevaatteella telttakodan alaosaan saadaan muodostumaan kaksinkertainen seinä, jonka välistä korvausilma pääsee virtaamaan sisään. Kylmän korvausilman tiheys on sisäilman tiheyttä suurempi. Näin korvausilma painuu telttakodan sisällä alas ja sekoittuu sisäilmaan. Tällätavalla kastevaate estää vedon.

Talvivaelluksen erikoisvarusteet:

   * aurinkovoide
   * avaruushuopa
   * urheilukerrasto
   * sukset ja sauvat
   * varasukset, varasauvat
   * kunnon lapio
   * hyvä makuupussi
   * termospullo
   * lämpimät vaatteet
   * aurinkolasit


Artikkeli: Jarmo Kurkela
Kuvat: Tommi Lahtonen ja
Suomikuva.net

Sivun alkuun