Hirvireseptit
Suomessa ammuttu hirvisonni voi olla elopainoltaan jopa 700 kg, mutta sen teuraspaino on vain reilut 300 kiloa. Hirven teuraspaino on paljon vaatimattomampi esimerkiksi nautaan verrattuna. Uroksen keskimääräinen teuraspaino on 180 kg, naaraan 170 kg ja vasan 80 kg. Vuonna 2008 hirviä kaadettiin hieman yli 57 000 yksilöä eli noin 8 miljoonaa kiloa.


Hirven liha ja parhaat palat
Hirvenliha on tummaa, vähärasvaista ja korkealaatuista. Hirvenlihaa voi valmistaa naudanlihan tavoin. Hirvenlihan maku muistuttaa naudanlihaa, mutta siinä on selvä riistanmaku. Hirvi paloitellaan samalla tavalla kuin nauta. Hirvenmetsästäjä tietää minkälaisella varovaisuudella parhaat palat on leikattava, jotta niiden mehukkuus ja mureus pysyvät hyvän tasoisina.

Hirvenpaloittelun jälkeen moni jahtimies jännittääkin osuuko arpaonni kohdalle. Monen tekee mieli paahtopaistia, sisäpaistia, ulkopaistia tai fileitä. Hirven ampuja saa yleensä pitää hirven kielen, jota itse pidän suurimpana herkkuna. Monessa hirviporukassa vaatimattomimmista osista tehdään jauhelihaa. Tällaisia voi olla esimerkiksi rintalihat ja potkalihat.

Kuvateksti: Ajojen välissä voidaan kokoontua paistamaan makkaraa ja keskustelemaan jahdin jatkosta.

Mihin mitäkin osaa voi käyttää?
Hirvenlihaa säilytetään
pakastettuna ja se sopii paistettavaksi, keitettäväksi tai wokissa valmistettavaksi. Hirvessä on myös paljon lihaa, jonka voi jauhaa ja tehdä vaikka jauhelihapihviä. On hyvä katsoa pakasteeseen mitä hirven osia sieltä löytyy ja pohtia siltä pohjalta mitä lihasta alkaa valmistaa. Alla joitakin esimerkkejä:

Etuselkä

Keittoihin, pataruokiin ja jauhelihaksi

Etu- ja takapotka

Keitetään pataruokiin tai laitetaan jauhelihaksi

Entrecote eli Välikyljys

Paistetaan kokonaisena tai grillataan paloina

Filee

Paistetaan pihveinä tai kokonaisena

Kulmapaisti

Käytetään pataruokiin tai paistetaan

Kaula

Keittoihin tai laitetaan jauhelihaksi

Kuve

Käärepaistiksi tai laitetaan jauhelihaksi

Luinen lapa

Keittoihin, pataruokiin tai laitetaan jauhelihaksi

Luuton lapapaisti

Paistetaan kokonaisena tai käytetään pataruoissa

Paahtopaisti

Pataruokiin tai paistettavaksi

Pyöröpaisti

Liha paistetaan tai keitetään suolauksen jälkeen

Rinta

Luuttomana käärepaistiksi tai suolattuna keitettäväksi

Sisäpaisti

Paistetaan uunissa tai padassa kokonaisena tai pihveiksi

Ulkopaisti

Keitetään, käytetään pataruuissa tai jauhelihaksi


      
Kuvateksti: Kaadon jälkeen vuorossa on hirven suolistus.

Hirven sisäelimet ravintona
Hirven sisäelimistä maksaa ja munuaisia voi käyttää ravinnoksi. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa käyttää vanhojen hirvien maksaa tai munuaista. Ne sisältävät liikaa kadmiumkertymiä. Maksaa kannattaa ehdottomasti kokeilla sipulin, suolan ja puolukan kera.

Hirvenlihasta valtaosa käytetään metsästäjien talouksissa, mutta hirvenjahdin ollessa käynnissä lihaa on myös saatavilla kaupan lihatiskiltä. Toisinaan seurat myyvät yhden tai pari hirveä, jotta seuralle saadaan rahaa muuta toimintaa varten. Hirvenlihan, maksan sekä munuaisten lisäksi hirven nahka hyödynnetään. Myös uroshirven sarvista tehdään trofeita.

Kuvateksti: Hirven suolistaminen on yleensä kaatajan tehtävä.

Hirviruokia
Maustaminen on tärkeä osa lihan valmistusta ruoaksi. Hirvenlihan lisäkkeiksi soveltuvat parhaiten pihlajan- ja katajanmarjat sekä itse kerätyt sienet. Ennen kuin hirvenliha on päässyt ruokapöytiin, on ammuttu hirvi suolistettava, nyljettävä, riiputettava 0-4 asteessa 2 viikkoa ja paloiteltava. Lihankäsittelykurssin suorittaminen on hyvin suositeltavaa uusille hirviporukan jäsenille. Sen kustannukset maksaa usein seura, mutta osaavista lihankäsittelijöistä on paljon hyötyä.

Olemme valinneet muutamia hyviä perusreseptejä, joilla hirvenmetsästäjät pääsevät hyvään alkuun ruoanlaitossa. Alla esittelemme seuraavat reseptit: Hirvenlihapihvit, täytetty hirvenkylkirulla, kylmä hirvipaisti sekä savustuspussissa savustettu hirvipaisti.

Kuvateksti: Riiputtamalla hirven lihasta saadaan mureaa ja hyvänmakuista.

Hirvenlihapihvit
300 g hirvenlihaa karkeaksi jauhettuna
100 g sianlihaa karkeaksi jauhettuna
1/2 sipulia hienonnettuna
1 murskattu valkosipulinkynsi
1-2 tl sambal oelek -kastiketta
suolaa
4 rkl vettä

Toimi seuraavasti:
Sekoita hirvenlihapihviin tarvittavat ainekset keskenään ja lisää vettä kunnes seos on sopivan tasainen. Tee taikinasta 4 pihviä ja paista ne voissa. Tarjoile pihvit perunoiden ja kypsennettyjen juuresten kanssa. Myös pienet kantarellit koristavat kauniilla tavalla lautasen reunaa.


Täytetty hirvenkylkirulla
900 g pala hirvenkylkeä
120 g osterivinokkaita
30 g voita
3 rkl tapenadea (mustaa oliivitahnaa)
6 anjovisfilettä
voita

Toimi seuraavasti:
Liha leikataan keskeltä ja halkaistaan 70% matkalta, jonka jälkeen lihapala levitetään auki ja painetaan litteäksi. Sivele liha tapenadella. Lisää pilkotut ja ruskistetut sienet sekä anjovikset. Liha takaisin rullalle ja sido nyörillä. Pyörittele liharulla sulassa voissa ja laita 200 asteiseen uuniin 40 minuutin ajaksi. Ota liha uunista, kääri folioon ja odota 10 minuuttia. Liha on valmista tarjoiltavaksi!


Kylmä hirvipaisti
1 kg hirven sisäpaistia
1 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria
1/2 dl maustekurkkulientä
2 tl kuivattua tilliä
10 maustepippuria
2 tl tinjaminia
2 porkkanaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi murskattuna
hieman selleriä
pala palsternakkaa

Toimi seuraavasti:
Sido paisti ja anna sen olla huoneen lämmössä kaksi tuntia. Paisti ruskistetaan kattilassa valmiiksi kuumennetussa öljyssä. Lisää suola, pippuri, maustekurkkuliemi sekä vesi. Keitä paistia miedolla lämmöllä ja poista vaahtoa välillä. Lisää lopuksi kasvikset ja keitä 50 minuuttia. Siirrä kattila lopuksi käyttämättömälle hellalle ja anna viilentyä 10 tuntia. Sitten voit viipaloida paistin ja nauttia sienisalaatin kanssa.


Savustuspussissa savustettu hirvipaisti
1 1/2 kg ulkofilettä
2 rkl öljyä
1 tl tinjaminia
1 savustuspussi
suolaa
valkopippuria

Toimi seuraavasti:
Lihan tulee olla huoneenlämpöinen ennen kuin voit aloittaa ruoanlaiton. Sivele ulkofile öljyllä ja lisää mausteet. Aseta savustuspussi 250 asteisen uunin alimmalle tasolle ja savusta paistia 15 minuuttia. Laske lämpöä 175 asteeseen ja kypsennä vielä 35 minuuttia. Paisti on lähes täysin kypsä ja viipaloinnin jälkeen valmis tarjoiltavaksi. Ruoan kanssa voit tarjota tavallisen perussalaatin, johon lisätään kokonaisia saksanpähkinöitä. Bon Appétit!

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi.
Kuvat: Marko Alhonmäki,
Patalahden metsästysseura, Pyrre&Jari, Pekka Leinonen ja sauernisti Eränkävijät.netistä

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin