UL-kalastus eli Ultra Light-kalastus
Nopeasti Suomessa suosiota kerännyt UL-kalastus on yksi kiehtovimmista kalastustavoista. Tämä muotivillitys löi itsensä läpi 90-luvun alkupuoliskolla. Minun harrastuksiini tämä hieno laji on kuulunut vasta muutaman kuukauden ajan. Talven alennusmyynneistä bongasin Abu Garcia CD-4 2000- kelan sekä Ron Thompsonin Chevokee Spin IM7:n. (Pituus 240 cm, 7-22 grammaisille uistimille). Extremekalastajalle, joka on tottunut kestämään kipeytyneen ranteen tuskaa tämä oli jotain aivan käsittämätöntä. Pienet Räsäsen uistimet lensivät kevyillä heilautuksilla niin vaivattomasti ja niin pitkälle, että olin välittömästi myyty.


Taimenen pyytäjän “kalastuspakki” mahtuu kätevästi takin taskuun.

Parin kalareissun jälkeen huomasin Strenin monofil siiman (0,30 mm) paljon Whiplash-siimaa luotettavemmaksi. Bergleyn Whiplash-siima teki outoja sotkuja aivan itsestään, kun taas Strenin monofil-siima toimi perinteiseen tapaansa moitteettomasti. Tuumasin mielessäni, että tästä lähtien käytän Bergleyn siimoja vain vetokalastuksessa.

Koskitaimen, ahven, harri, siika ja taimen ovat erinomaisia UL-kalastuksen kohteita. Herkällä vavalla on miellyttävempää väsytellä kalaa ja saa paremman tuntuman vedessä uivaan vieheeseen. Väsytyskamppailut ovat nautinnollista puuhastelua näillä UL-välineillä. Mutta tuskin uskallan näillä alkaa metsästämään suurhaukea.

Kyllähän se varmasti olisi jännittävämpi elämys väsytellä suurta kalaa tällaisilla ohuilla tikuilla, mutta luotan varmemmin oman Ugly Stickin maailman kestävimpään vapaan. Kilon hauki UL-välineillä tuntuu muuten paljon kovemmalta vastukselta kuin kymppikiloinen Extreme-välineillä:)
Täytyy myöntää, että en tämän kokemuksen jälkeen tartu enää yhtä helposti painaviin Extreme-välineisiin. Ja muutenkin täytyy myöntää, että vaihtelu virkistää.

UL-kelat ovat haspelikeloja ja ominaisuuksiitaan samanlaisia kuin raskaat haspelit. UL-vapojen pituus vaihtelee välillä 4-6 jalkaa. Suurin ero UL-vapojen ja normaalivapojen välillä on tietenkin jäykkyysaste. UL-vavoille suositellaan n. 5-22 grammaisia vieheitä. Nollakolmekymppisen tunkeminen UL-kelaan on ehkä hieman hullunhommaa, mutta ei tällainen ikuinen Extremekalastaja pysty heti siirtymään 0,15-0,20 mm.


Kukapa jaksaisi enää raahata raskasta kalastuspakkia mukaan kalareissulle, kun kerran voi kotona valita jo valmiiksi ne vieheet, joita aikoo käyttää ja laittaa ne sitten tällaiseen kätevään pikkurasiaan.

UL-vieheinä käytetään yleisesti erilaisia superpienikokoiset vaappuja, lippoja, jigejä sekä lusikoita. Jotenkin pieneltä nämä vieheet tuntuvat 25 cm Nils Mastereiden rinnalla, mutta yllättävän tehokkaasti kyllä tulee sitä pientä kalaa. Yksi syy sille, että vieläkin käytän 0,30 mm siimaa on se kokemuksen tuoma fakta, että ohuilla siimoilla on tapana takkuilla helpommin. Ohut siima myös katkeaa helpommin. Vieheitä ei ole vielä yhtään jäänyt pohjaan, vaikka muilla UL-harrastelijoilla tilanne on kuulemma aivan toisenlainen.Olen kuullut myös leechien tehokkuudesta koskessa. On kuulemma oikein jalokalojen mieleen.

Kalojen alamitat ja rauhoitusajat (Vuoden 2002 tietojen mukaan)
Alamitat:
Merilohi 60 cm, Oulun ja Lapin läänien sisäisillä aluevesillä 50 cm, Meritaimen 40 cm
Järvilohi 40 cm
Järvitaimen 40 cm
Nieriä, Vuoksen vesistöalueella ja Inarijärvessä 40 cm.
Kuha 37 cm
Harjus 30 cm

Rauhoitusajat:
Merilohi, Järvilohi, Meritaimen, Järvitaimen ja Purotaimen: Joessa, purossa, koskessa ja virtapaikassa syys-, loka- ja marraskuun ajan, kuitenkin siten, että niiden pyynti vavalla ja uistelemalla kalastettaessa on sallittua. Rauhoitusaika 11.9.-15.11.

Nieriä, Vuoksen vesistössä 11.9.-15.11.

Harjus, Lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia, huhti- ja toukokuun ajan, kuitenkin siten, että pyynti vavalla ja uistelemalla on sallittu.

Nahkiainen, 1.4.-15.8.

Rapu ja täplärapu, 1.11.-21.7. klo 12.00

Sivun alkuun