Virvelöinnin perustietopaketti
Jotta pääset heittokalastuksen makuun tarvitset tietenkin vavan, kelan, siimaa ja uistimen. Heti alkuun voit unohtaa hyrräkelan, joka on aika hankala ja umpikelan, jolla on aika suppea käyttöalue. Kelaksi kannattaa hankkia avokela. Itse suosittelen Shimanon Solstage 4000 RE:tä, joka on ERÄ-lehden testivoittaja ja samalla Suomen myydyin kela. Itse maksoin omastani alle 45 euroa. Abu Garsian kelat ovat myös takuuvarmaa laatua. Haukikelaan tulee mahtua noin 150-200 metriä 0.30 mm:n vahvuista Strenin monofil-siimaa.

Suuremman hauen saalistajalle 0,40-0,50 mm paksuus on suositeltavaa. Hauenkalastajan tulee myös käyttää yli 30 cm:n pitkää peruketta. Muita kalalajeja pyydettäessä peruketta ei välttämättä tarvitse käyttää. Sopiva vavan pituus heittokalastuksessa on 280-330 cm. Ron Thompsonin, Bergleyn sekä UglyStigin vavat ovat tämän hetken parhaimmistoa. Vavan kahvan on hyvä olla niin pitkä, että heittämiseen voi käyttää molempia käsiä. Vavan jäykkyys ratkaisee sen, kuinka painavia vieheitä sillä voi heittää.Muista kalastaa aina pilke silmäkulmassa ja pyri nauttimaan kaikesta mitä ympäröivä luonto tarjoaa. Älä anna kalansaalille liian suurta arvoa, vaan hae tietoisesti kokonaisia elämyksiä. Kannattaa kokeilla myös ennakkoluulottomasti uusia paikkoja ja uusia kalastustapoja.

Muista tehdä aina itse omat perukkeesi - näin säästät paljon rahaa! Mikrokuitupunoksesta ja metallista tehty perukelanka soveltuu hyvin haukivesille, koska se on vahvaa ja taipuisaa materiaalia.Opettele myös muutama hyvä
kalastussolmu ennen kalareissuun lähtöä. Heittokalastusvälineet kannattaa ostaa talvenaikana alennusmyynneistä puoleen hintaan. Näitä alennusmyyntejä on joka vuosi. Myös kalakauppojen konkurssimyynneistä saat tehtyä reilut kaupat.

“Mitä suurempaa vaappua tarjoat sitä suuremman kalan saat.”

Kalaa väsytettäessä sitä ei saa kiskoa väkisin ylös, mutta siimaa ei myöskään saa päästää löystymään, koska muuten kala ravistelee koukun irti suustaan ja pääsee karkuun. Kelan vastus tuleekin säätää tarkoin. Liian pian liian lähelle kiskottu kala pelästyy kalastajaa ja lähtee samalla hurjaan pakorynnistykseen. Suurta kalaa ei siis pidä heti yrittää kiskoa lähelle rantaa tai venettä, mikäli ei ole vaaraa siitä, että kala sotkeutuu ruovikkoon. Kalaa on syytä väsyttää vähän kauempana ja tuoda haavin tai koukun ulottuville vasta, kun se on kunnolla väsynyt. Jos kala nappaa kiinni uistimeen aivan veneen vierestä, on hyvä aloittaa väsyttäminen hieman rauhallisemmalla tavalla. Anna kalan uida ensin hieman kauemmas, ennenkuin aloitat lopullisen väsytystaistelun. Haavia ei uiteta kalan luo, vaan kala uitetaan haavin päälle, jonka jälkeen se nostetaan veneeseen. Haavin tulee siis olla laskettuna veteen odottamaan ennen kuin kala uitetaan sen päälle. Jos haavin huitaisee veteen vasta, kun kala on kohdalla, niin kala säikähtää taatusti ja syöksyy kohti uutta karkuyritystä.

Haavilla ja nostokoukulla kannattaa nostaa pienimmätkin kalat ylös. Näin saat hyvää harjoitusta ja haavin käytöstä kehittyy turvallinen ja tuttu rutiini. Älä koskaan nosta kalaa rantaan taikka veneeseen reippaalla heilautuksella vavan ja siiman varassa roikottaen. Tässä vaiheessa kala yleensä aina irtoaa koukusta, sillä ilmassa kala painaa moninkertaisesti enemmän kuin vedessä. Heilautusmenetelmällä saatat menettää luottovaappusi veden syvyyksiin. Vielä ikävempää on sitten jos vapakin sattuu raksahtamaan poikki. Muista siis tämä yksinkertainen fysiikanlaki: kalan siimaan kohdistaman vedon voima on sen massa kerrottuna potkusta aiheutuvalla kiihtyvyydellä.
Jigi-kalastuksella saat vesistöjen komeimmat raitapaidat ylös.

Useamman tunnin kalamatkoille kannattaa ottaa mukaan jonkinlainen kala-astia, johon peratut kalat laitetaan. Kala-astiassa tulee olla muutama “kylmäkalle”, jotta kalan liha säilyisi kalastuspäivän ajan mahdollisimman hyvänä. Kuumana kesäpäivänä kalan liha alkaa pilaantua nopeasti auringonvalossa, joten kala-astiassa tulee olla myös kansi. Saatu kala tulee siis välittömästi tappaa ja perata veneessä. Huuhtele kala vielä perusteellisesti vedessä ja laita sitten kala-astiaan. Kunnon kalamies ei siis jätä kalaa kuolemaan itsestään veneenpohjalle, eikä perkaa koskaan kalaa elävänä.

Apuvälineet
Koukkujen irrottamiseen ja kidan aukipitämiseen on lukuisista kaupoista saatavilla monenmoista apuvälinettä. Näistä mainittakoon koukunirrottimet ja kidanavaajat. Irrotuspihtien pitää olla pitkät, jykevät ja päästään melko kapeat. Kalan tappamisen sijasta voit myös menetellä seuraavasti: nostettuasi kalan veneeseen punnitse ja kuvaa kala, voit vaikka kiittää sitä mieluisasta kokemuksesta ja toivottaa se tervetulleeksi uudelleen. Vapauta sitten hauki rauhallisesti ja elvytä tarvittaessa huljuttelemalla ja kääntelemällä kevyesti veneen vierellä. Mikäli kala ei parissa minuutissa ole elpynyt on se otettava mukaan ruokakalaksi.

Sivun alkuun