Pilkkiminen

Mäski – kohti tehokkaampaa onkimista.
Mäskiä käytetään varsinkin kilpaonkijoiden keskuudessa, mutta myös tavalliset kalastajatkin ovat löytäneet tämän taidon. Sillä saadaan pidettyä suuriakin parvia juuri onkimispaikan edessä. Mäskin tehtävä on siis kalojen ruokahalun herättäminen. Mäskistä tehtyjä palloja heitetään onkimispaikan viereen. Yleisesti sanotaan, että  mäskin käyttö on vain yksi tekijä menestyksekkään kalamiehen takana. Mäskin merkitystä ei kuitenkaan tule aliarvioida. Oikeanlaisella mäskireseptillä keskivertokalastajasta tulee herkästi jopa SM-tason kilpamies. Itse olen nuorena poikana nähnyt sellaisia Isoja Erkkejä, jotka "miinoittavat" mäskillä niin rankasti koko kilpailupaikkansa, ettei luulisi kalojenkaan sinne enää mahtuvan. Mutta toisimpa on käynyt. Tällä Isolla Erkillä oli kilpailun loputtua kaksi muovikassillista täynnä kalaa, kun minulla vain pari pussin pohjalla. Tästä kateudesta heräsikin suuri mielenkiinto ottaa selvää kuinka "maailman paras" mäski tehdään.

Mäskipallo koostuu jauhetuista viljatuotteista, joita voi sekoitella vaikkapa ämpärissä. Sekaan voi lisätä madon palasia, kärpäsentoukkia, surviaisia, hyönteisiä ja erilaisia tuoksuja. Kun oma mäskireseptisi on valmistunut, niin muista sekoittaa ainekset keskenään huolella. Lisää sitten ämpäriin vettä. Sekoita samalla, kun lisäät vettä. Seoksen tulee olla jokapuolelta tasaisesti kostea, mutta ei märkä. Mikäli olet onnistunut pallojen kosteuttamisessa, niin saat muotoitua seoksesta helposti palloja. Anna nyt mäskin olla 3 minuuttia rauhassa. Tässä vaiheessa mäskin ainesosat imevät vettä sisäänsä ja samalla mäski kuivahtaa hiukan. Nyt seokseen lisätään jälleen hieman vettä ja kokoajan sekoitetaan. Taas 3 minuutin tauko ja veden lisäämistä jatketaan niin kauan, kunnes mäski ei enää ime enempää vettä. Kun mäski on kauttaaltaan tasainen, se pitää se sihdata. Sihtaamisen avulla mäskistä poistetaan kokkareet, jotka täyttäisivät kalan nopeasti. Sihdattaessa mäskin sekaan tulee ilmaa, joka tekee mäskistä tasaisemmin hajoavan. Sihdin silmäkoko saa olla 3-5 mm.

Kuinka mäskätään?
Onkimisen alkuvaiheessa mäskiä heitetään veteen melko suuri määrä. (noin 8 omenan kokoista palloa). Onginnan aikana jatketaan vielä mäskin heittelyä, mutta nyt pallojen koko on jo puolet pienempi (etteivät kalat säiky karkuun). Alkuvaiheessa heitetään paljon mäskiä, koska pyritään muodostamaan pohjalle paikka, johon kalat kerääntyvät. Kalat tulevat nopeasti paikalle ja syövät hieman mäskiä. Mäskin tarkoitus on kuitenkin vain houkutella kalat paikalle. Mäskialueelle saapuneet kalat alkavat napostelemaan mäskin mukana heitetyistä elävistä syöteistä, joita löytyy myös onkijan koukusta. Nyt varmasti ymmärsitte, miksi elävien syöttien lisääminen on niin tärkeää. Onkimisen aikana tapahtuvalla mäskäyksellä pidetään kalat aktiivisina. Varsinkin syönnin alkaessa hiipumaan kannattaa heittää pari pientä mäskipalloa.

Mäskin valmistus on helppoa jopa aloittelijallekin ja kaupasta löytyy loistavaa valmismäskiä. Osa niistä on todellisten saamamiesten kehittelemiä ja sangen tehokkaita. Valmismäskien valinta ei ole aivan niin yksinkertaista, kuin voisi luulla. Yleisesti parhaaksi koettu yhdistelmä on ostaa ns. vesistömäskiä, joka sekoitetaan kalalajimäskin kanssa. Jos kalastat siis järvessä lahnaa, niin ostat järvimäskiä ja lahnamäskiä. On kuitenkin olemassa poikkeuksia. Mikäli olet onkimassa salakkaa, niin osta vain kalalajimäskiä, koska salakka on pinta- ja välivesikala. Valmismäskillä ei tule aina kalaa, silloin vika on yleensä onkisyvyydessä, onkietäisyydessä tai ehkä onkipaikassa. Kun veteen heitetty mäskipallo vajoaa pohjaan irtoaa mäskistä aineksia, jotka muodostavat veteen pilven. Mäskistä alkaa irtoamaan hajuja, jotka herättävät kalojen ruokahalun. Sitten pohjaan vajonnut mäskipallo alkaa sulaa ja siitä irtoaa samalla aineksia, joista osa jää kasaan pohjalle ja osa nousee pintaa kohti.

Omatekoiseen mäskiin voit lisätä PV1:stä, joka tuo lisää mäskin sitovuutta, jolloin pallot hajoavat vedessä hitaammin. PV1:nen on lähes välttämättömyys kovahkossa virrassa kalastettaessa. Kovassa virrassa mäskiin pitää saada lisää painoa, jota saadaan helposti hiekkaa tai hienojakoista savea lisäämällä. Jos puolestaan haluat mäskistä liikkuvampaa, niin lisäaineeksi tulee valita hamppurouhe. Hamppurouheen ansiosta mäskistä nousee enemmän aineksia ylöspäin. Pohjan väristä riippuen voit lisäillä mäskiin väriaineita. Houkutinaineina toimivat myös vaalea leipä, ruskea leipä, keksijauhoja makeutusaineita.

Mäskipallon heittäminen
Mäskipallot heitetään tarkasti oman onkikoukun lähelle. Mäskipalloja kannattaa heittää alakautta, jolloin saat varmempia osumia haluamaasi kohteeseen. Mitä pystysuoremmassa pallo tulee veteen sitä vähemmän se jatkaa matkaansa eteenpäin veden alla. Alkumäskäyksen jälkeen tapahtuvaa jatkomäskäystä ei muuten tarvita, mikäli kalastetaan seisovassa vedessä tai arkoja kaloja. Puolen tunnin päästä alkumäskäyksestä pienet kalat  lähtevät pois ja isot kalat jäävät tutkailemaan aluetta. Nyt häiritsevät pikkukalat on saatu pois ja on isojen aika. Irtosyöttejä voi ampua myös ritsalla. (mm. maissinjyviä ja madon palasia).

Pientä ja arkaa kalaa kalastettaessa saa mäskätä vaikka viiden minuutin välein. Tällöin ei alkumäskäystä oikeastaan tarvita. Huonossa tapauksessa alkumäskiä heitetään niin paljon, että pikkukalojen masut ovat tuossa tuokiossa täynnä, eikä enää matokaan maistu. Pienillä mäskipalloilla pienet kalat pysyvät aktiivisina kokoajan. Pikkukalojen kohdalla mäski heitetään yleensä kahdesta viiteen metriin. Kesämökillä voit myös mäskätä jo edellisenä iltana, joka lisää aamuonginnan menestystä.

Seuraava sivu

 


Sivut on päivitetty 05.12.2002
Copyright © 2001-2002 Jarmo Kurkela