Kuinka hyvä kalakuva otetaan?
Onnistuneen kuvan ottaminen vaatii suunnittelua, asiantuntemusta, toimivaa kameraa ja hiukan tietenkin tuuria. Useimmat kalakuvausta harrastavat ottavat kuvia aivan vain huvin vuoksi. Edistyneemmät valokuvaajat saattavat kuvata ihan myyntimielessäkin. Parhaimmilla kuvilla on myös paljon tunnearvoa kalan saajalle sekä kuvan ottajalle. Kalastuskirjoissa julkaistut kuvat ovat yleensä tasoltaan korkeita, huolella sommitteltuja sekä teräväkuvaisia.


Itse harrastan lähinnä digitaali-kameralla kuvaamista. Se on helppoa, kätevää ja kuvan laatukin on tarpeeksi korkea. Kalareissuille lähdettäessä täytyy aina muistaa suojata kamera vesitiiviiseen pussiin. Näin kosteus, pöly ja hiekka eivät pääse kosketuksiin kameran kanssa. Erä- ja kameraliikkeistä saat varmasti hankittua vesitiiviit suojat. Suuren kalan saatuasi pyri ottamaan useita kuvia erilaisissa asennoissa ja eri ympäristöissä. Nykyään näkee aivan liikaa perinteisiä roikotuskuvia – niistä on päästävä eroon!

Kalakuvissa myös kalastajan ilmeet tulevat huomion arvoiseksi asiaksi. Kala saattaa olla kuvassa hienosti esillä, mutta sitten kalastajan ilme pilaa kaiken. Ilme poseerausta voit harjoitella ihan jopa peilin edessä :) Kalastuslehdissä julkaistujen valokuvien tutkiminen saattaa myös auttaa aloittelijaa pääsemään alkuun.


Julkaistuista kuvista näet suomalaisen kalastuskulttuurin lisäksi myös sen mitä kuvaajat haluavat nostaa esille. Suomalaisessa kalakuvaamisessa saaliskeskeisyys on edelleen silmäänpistävintä.

Kuvaa otettaessa kalaa työnnetään perinteiseen tyyliin hieman eteenpäin ja sormetkin laitetaan piiloon, ettei oikeat mittasuhteet paljastuisi liian helposti. Näin saadaan pienikin kala näyttämään suurelta ja suuri kala vieläkin suuremmalta.

Kokemuksen myötä valokuvien taso alkaa hiljalleen kohota. Kuvista alkaa tulla teräviä, hyvin valaistuja, väriltään tasapainoisia sekä huolella sommiteltuja. Hyvä kuva on tunnelmallinen ja toiminnallinen. Esimerkiksi kalan väsytystilanteet ovat paljon puhuvia. Hyviä kuvia ei niin vaan oteta joka päivä. Monesti hyvät kuvat tulevat vasta monen epäonnistuneen reissun jälkeen. Onnistuneen kuvan arvo saattaa olla jopa tuhansissa marjoissa – kannattaa siis treenailla. Digitaalikuvaajana kuvien arkistointi on kätevää. Erilaisten kuvankäsittelyohjelmien avulla saat kuvasi jopa nettikelpoisiksi. Itse arkistoin kuvani huolella ja otan varmuuskopiot cd-rompulle.


Heijastus on päiväsaikaa voimakasta vesillä liikuttaessa. Kuvan tärähtämisen välttämiseksi kannattaa käyttää herkkää filmiä tai kunnon jalustaa. Virtaavasta vedestä tai myrskyisästä merestä kannattaa kokeilla kuvan ottamista 30 sekunnin valotuksella, jolloin vedestä tulee samettimainen.

Tietoa digitaalikamerasta
Digitaalinen kuva muodostuu pisteistä eli pikseleistä. Pikseli rivit ja sarakkeet muodostavat kuva-alueen. Digi-kuvan laatu riippuu käytettävästä pikseli määrästä eli resoluutiosta. Resoluutio määritellään pisteiden lukumäärällä tuumaa kohti (dpi) Jos siis kuvan resoluutio on 500 dpi niin kuvassa on 500 pistettä/tuuma. Mitä korkeampi resoluutio sitä suurempi kuvatiedosto. Jokainen pikseli pitää sisällään tiedon väristä.

24-bittisessä kuvassa jokainen piste muodostuu punaisen, vihreän ja sinisen 24 bittisestä yhdistelmästä. Tämä kuvatyyppi voi pitää sisällään 16.7 miljoonaa väriä ja on laadultaan normaalin valokuvan tasoa. Jotta saisit hyvän valokuvan sinun tulisi käyttää 24 bittistä digitaalikuvaa.


Retkille lähdettäessä muista ottaa mukaan valmiiksi ladattuja vara-akkuja sekä akkulaturin. Digitaalisen kameran virta saattaa loppua yllättävällä hetkellä, pilaten tärkeän hetken ikuistamisen. Muista puhdistaa linssit kirkkaiksi kuukausittain. Objektiivin puhdistukseen voit käyttää mikrokuituliinaa, joka poistaa kätevästi mahdolliset sormenjäljet ja muun epäpuhtauden. Tavallisella kameralla kuvattaessa muista, että kameraan kuukausiksi unohtuneen filmin värit alkavat jo menettää kirkkauttaan. Filmi on erityisen herkkä lämmölle. Kameralaukun ostaminen onkin siksi suositeltavaa.

Liity Jippii photon käyttäjäksi. Jäsenenä voit tilata laadukkaita printtejä digikuvistasi, lähettää kuvia ystävillesi, luoda kuvavarastoja ja julkaista kuvia muidenkin katseltavaksi. Kaikki tämä ja paljon muutakin löytyy Jippii Groupin
Foto-sivuilta. Olen itsekin tilannut Jippiin kautta aina parhaista kuvista printit. Varsinkin julisteiden (50cm x 70cm) tilaaminen on kannattavaa ja halpaa (9 euroa/juliste).

Mikäli sinulla on paljon Digi-kuvia, jotka haluat paperikuviksi, niin suosittelemme lämpimästi
Efoton palveluiden käyttämistä. Voit luoda Efoton sivuille kansioita, joihin voit ladata satoja digi-kuvia. Kuvan lataaminen kansioon onnistuu aina nopeasti - samaa ei voi sanoa Jippii photon palvelusta, joka on välillä “ruuhkaantunut” ja hidas.

Tilaa kuvat Efotolta 50 kappaleen erissä, jotta vältyt teknisiltä ongelmilta. Jos yrität tilata esimerkiksi yli 80 kuvaa, niin tilaussivuilla et ehkä voi määrittää kuville haluamaasi kokoa etkä kuvapintaa. Sivu on ongelmien ilmetessä todennäköisesti ylikuormittunut, eikä siksi toimi kunnolla.

Lisäohjeita
valokuvaamisesta ja kuvien käsittelystä.

Sivun alkuun