Toiminta periaate
Heitettäessä verkko aukeaa pyöreäksi veden yllä ja painavan lyijypaulan ansiosta vajoaa nopeasti vangiten alapuolella olevan saaliin. Heittonarusta vedettäessä lyijypaula sulkee verkon pohjan muodostaen pussin. Heittoverkot soveltuvat parhaiten täky-, kutu- ja parvikalojen pyyntiin. Kerrassaan loistava harrastus kesämökillä! Verkolla voit heittää laiturilta, veneestä ja myös kahlaten kalastaminen onnistuu. Houkutinaineilla saadaan suuret parvet lähelle ja parven ollessa kohdalla heittoverkko heitetään.

Tilasin elämäni ensimmäisen heittoverkon
Kivikangas Oy:ltä Internetin kautta. Tilaamani paketti toimitettiin ovelle asti jo seuraavana päivänä! Tässä aloittelijalle soveltuva heittotekniikka:

1. Kerää naru vasempaan käteen pienelle lenkille.

2. Ota oikealla kädellä verkosta kiinni.

3. Pyöräytä verkosta lenkki ja laita se vasempaan käteen.

4. Isoon verkkoon iso lenkki pieneen pieni.

5. Puolet verkosta oikeaan käteen ja loput olkapäälle

6. Alapaula suuhun ja oikea käsi verkon sisään.

7. Pudota verkko olkapäältä ja suorista kädet.

8. Heittoasento. Oikea kylki heittosuuntaan päin.

9. Riuhtaisu melko korkealle ja irrota ote.

10. Verkko aukeaa. Anna vajota ja nykäise terävästi.

11. Hyviä täkyjä, jotka pudotetaan suoraan kala-astiaan, tai mieluummin kylmälaukkuun, jossa on mahdollisimman kylmä vesi tai jäähilettä.


Heittoverkot
Heittoverkkokalastus kannattaa aina aloittaa heittoverkolla, jonka säde on 1,4 metriä. Kokemuksen ja kovan harjoittelun myötä voit siirtyä käyttämään verkkoja, joiden säde on 1,8 sekä 2,4 metriä.

Heittoverkon tilaamisen yhteydessä kannattaa hankkia myös opetusvideo, jossa neuvotaan yksityiskohtaisesti verkonheittämisen eri vaiheet. Suosittelen myös kalastajan asun ostamista, koska heittoverkko on jo muutaman heiton jälkeen aivan kalan limassa. Tämä laji vaatii hieman harjoittelua, mutta saalislukemat ovat kuitenkin sitäluokkaa, että tätä kannattaa kokeilla! Voit harrastaa verkon heittoa vaikka mökin rannalla, kunhan vain ensin hankit tavallisen verkkoluvan.

Omia kokemuksiani
Itse erehdyin aloittamaan harrastuksen suurimmalla mahdollisella heittoverkolla, jonka heittäminen oli sangen rankkaa hommaa. Lukuisista yrityksistä huolimatta en saanut heittoverkkoa avautumaan lainkaan, mikä oli suuri pettymys. Olin koko talven haaveillut heittoverkkokalastuksesta. Ajattelin mielessäni, että ehkei opetusvideon heittomenetelmä toimi näin suurien heittoverkkojen kohdalla. Likaista touhua tämä ainakin on. Pohjarisut, havuneulaset ja kaikki muu moska tarttui ahkerasti verkkoon. Ehkä minun olisi pitänyt aloittaa harjoitteleminen hieman syvemmässä vedessä. Verkon alapaulat takertuivat helposti verkkoon kiinni, joka myös vaikeutti verkon avautumista heittäessä.

Opetusvideota uudelleen katsoessani huomasin tehneeni kaksi ratkaisevaa virhettä, joiden vuoksi verkko ei ollut päässyt avautumaan oikealla tavalla. No, taas odotan innolla seuraavaa kertaa, kun pääsen kokeilemaan heittoverkkoani. Ei tämä ollut aivan niin helppoa kuin mitä olin kuvitellut

Olin yhteydessä Kivikangas Oyn:n kanssa isoon heittoverkkoon liittyvien ongelmien vuoksi. Kivikangas Oy:ltä Kimmo Pokela informoi minulle, että suurin malli on erityisesti venäläisten suosima koko. Aiemmin heidän valikoimassa oli ollut vain ne kaksi pienempää mallia (1,4 m ja 1,8 m), mutta "yleisön" pyynnöstä valikoimaan otettiin mukaan tuo 2,4-metrinen.

Kimmo kertoi myös, että syy minun epäonnistumiselleni verkonheitossa, saattaisi olla siinä että, opasvideossa olevat ohjeet pätevät lähinnä 1,4 metriseen heittoverkkoon. Opetusvideossa neuvottiin kieräyttämään verkkoa kerran käden ympäri, mutta tämän isomman verkon kanssa tulisi tämä sama asia tehdä kaksi taikka kolme kertaa. Lopulta tilasin hieman pienemmän heittoverkon, jonka myötä ongelmat loppuivat. Heittoverkkokalastus oli lopulta oikein mielenkiintoista sekä mukavan kesäistä touhua!

Lupa-asiat kuntoon
Jos joku muukin Oulun lähistöllä asuva innostuu tästä lajista, niin tässä tulee hieman lupa-asioista. Heittoverkkokalastus vaatii vesialueen omistajan luvan, kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtainen viehekalastusmaksu eivät yksin siis riitä. Oulun kaupungin omistamien vesistöjen kalastusluvista päättää Oulun kaupungin tekninenkeskus. Kalastusluvan saamiseksi sinun täytyy tehdä kirjallinen hakemus teknisenkeskuksen kalatalousyksikköön Kari Hanskille. Häneltä saat yhteystietoja myös muista vesialueen omistajista Oulun alueella.

Osoite on;
Tekninenkeskus
Kalatalousyksikkö
Kari Hanski
PL 32
90015 Oulunkaupunki.

Artikkeli: Jarmo Kurkela
Kuvitus:
Kivikangas Oy

Sivun alkuun