Verkkokalastusta

Verkko- ja heittoverkkokalastus
Käytämme lähinnä Pietarin Neliöriimuverkkoja, jotka on erityisesti suunniteltu suurikokoisten haukien, lohien, taimenten sekä isojen lahnojen pyyntiin. Neliöriimuverkoissa on paljon löysää verkkoliinaa, mihinkä kala jää varmasti kiinni. Raskaat paulat upottavat verkon ruohottuneeseen veteen ja pitävät verkkoa pystyssä raskaassakin kalasaalissa. Langanvahvuus: monofil 0,20-0,25 mm, kierretty nailon tai kierretty monofil. Solmuväli 80-100 mm


11.-17.5.2002 välisenä aikana saimme Panumalta verkoilla 75 lahnaa ja muutaman hauen. Lahnoista suurin osa oli hieman yli 2 kg painoltaan. Lahnojen kutuaika Panumalla alkaa kohta jo lähestyä ja sitten sitä vasta isoa lahnaa tuleekin ja oikein kunnolla, jos vaan pakasteeseen mahtuisi. Ihanteellinen verkkolahna on 3-5 kg painava. Suurin Suomesta saatu lahna painoi jopa 11,5 kg.

Kaikki Pietarinverkot on varustettu kestävällä lukkopuikkarilla ja verkon päädyissä on puikkariin sopivat ja sitä tukevät lenkit. Lukkopuikkarin avulla saat kiinnitettyä verkot toisiinsa nopeasti ja varmasti. Voit myös lukita verkon omalle puikkarilleen säilytystä varten.


7,5 kilon hauki erehtyi verkkoomme kesällä 2001. Verkkokalastusta on todistettavasti käytetty jo
mesoliittisella kaudella lähes 8 200 eKr, jolloin kalastus oli tärkeä elinkeino.

Lahnaa verkoilla
Helpoiten lahnaa saadaan sen kutupaikoilta keväällä. Lahna on erityisen arka kala, joka seuraa verkkoa jo kaukaa sen havaitessaan. Tästä syystä verkko kannattaa laskea “huolimattomasti” löysälle. Voit myös käyttää riimuverkkoa, jossa on löysää liinaa paljon. Syksyn tullessa vedet alkavat jäähtyä ja lahnat hakeutuvat syvempiin vesiin, joissa ne lopulta talvehtivat.

Tälläkertaa verkoissa oli kaksi 50 cm pitkää
siikaa, keskikokoinen lahna sekä parikiloinen kirjolohi.

Täkyverkoilla syöttökalaa
Koukkupyynnissä täysikasvuisten petokalojen luonnollinen ravinto on kaikkein parasta syötiksi. Puhun nyt tietenkin pikkukaloista. Yleisimpiä täkykaloja ovat ahvenet, muikut, särjet, kiisket, silakat jne. Ei ole suositeltavaa jättää täkyverkkoa pitkäksi aikaa pyyntiin varsinkaan lämpimän veden aikaan, mikäli haluaa saada kalat tuoreina ja hyväkuntoisena verkosta. Jos tarvitset nopeasti täkykalat on viisasta laskea verkot aika matalaan lahteen ja yrittää pelotella kalat heinikoista verkkoa kohti vaikka soutelemalla. Hyvä keino tehostaa pyyntiä on houkuttelemalla pikkukaloja kauraryyneillä paikalle.


Parhaimmalla verkkojen nosto reissulla saimme 27 suurta lahnaa ja 4 kiloisen hauen. Pienellä matematiikalla voittekin arvata oliko hiukan työlästä kantaa tätä kalakasaa parisataa metriä rannasta autoon.

Sivun alkuun