Huipputarkassa A-30 retkeily- ja suunnistuskompassissa on selkeät merkinnät, jotka näkyvät hyvin myös huonoissa olosuhteissa. Kompassi on valmistettu kestävästä ja kirkkaasta muovista, joka kestää hyvin naarmuuntumista. Kompassi sopii erinomaisesti käteen ergonomisesti muotoillun runkonsa ansiosta. Kompassissa on kiinteä erannon korjausasteikko. Kompassi on kiinnitetty hihnaan kätevällä (patentti hak.) lukkolaitteella – kompassi on tarvittaessa helposti irroitettavissa hihnastaan.
Loistava suunnistuskompassi rastinpiirtoreijällä ja suurennuslasilla.
Suunnistaminen
1. Aseta avatun kompassin pitkä sivu kartalle lähtöpisteen ja päämäärän välille, pohjalevyn suuntanuolet kulkusuuntaan. (Kuva 1)
2. Kierrä sitten kapselia kunnes sen pohjois-eteläviivat ovat samansuuntaiset kartan koordinaattiviivojen kanssa ja kapselin N osoittaa karttapohjoiseen. (Kuva 2)
3. Pidä kompassia kädessä vaakasuorassa edessäsi ja käänny, kunnes osoittimen punainen pohjoispää osoittaa kapselin N merkkiä. Pohjalevyn suuntanuoli osoittavaa nyt oikean kulkusuunnan. Valitse maamerkki kulkusuunnasta, kivi puu tms. Kun olet saavuttanut sen, toista sama menettely. (Kuva 3)
A-40 Karttaetäisyysmittarin käyttö
Tämä patentoitu A-40 pohjalevyyn kiinnitetty matkamittari on tarkoitettu etäisyyksien mittaukseen eri mittakaavoissa oleviin karttoihin.

1. Nollaa osoitin rullaamalla mittauspyörää.
2. Pidä kompassia pystyasennossa mittauspyörän ollessa halutun kulkureitin lähtöpisteessä kartalla. Kuljeta etäisyysmittaria kartalla kuljettavaa reittiä pitkin haluttuun kohteeseen asti. Tarkista, että pidät etäisyysmittaria niin että osoitin näyttää kasvavaa etäisyyttä, kun kuljetat pyörää kartalla.
3. Etäisyys kohteeseen voidaan lukea suoraan pohjalevyn mitta-asteikolta, joka vastaa kartan mittakaavaa.

Eranto (deklinaatio) ja erannonkorjaus
Eranto on kompassin osoittaman magneettisen pohjoisen ja karttapohjoisen ero. Paikallisen erannon suuruus on merkitty kartan reaunaan joko itäisenä plus-erantona (E) tai läntisenä miinus-erantona (W). Suunnistettaessa karttasuuntaa korjataan vähentämällä plus-eranto tai lisäämällä miinus-eranto. Tämän voit tehdä kiinteän erannon-korjausasteikon avulla. Otettuasi suunnan kartalta käännä kompassia niin, että osoitin on alueen erantoa vastaavassa kohdassa korjausasteikolla, eikä pohjois-eteläviivojen suuntainen (kuva 4)
Eksymä (deviaatio, poikkeama)
Lähellä kompassia olevat rauta- ja teräesineet, kuten jotkin rannekellot tai terässankaiset silmälasit voivat aiheuttaa eksymän. Mikäli mahdollista, tällaiset esineet on poistettava kompassin välittömästä läheisyydestä. Suuret rautarakenteet kuten rakennukset, moottorit, teräsbetonilaiturit jne. voivat myös aiheuttaa poikkeaman. Päinvastainen tähtäys kohdelinjan vastakkaisesta päästä paljastaa mahdollisen poikkeaman.


Esimerkiksi puukot, vyönsoljet, metallipurkit, työkalut, korvalappustereot ja muut audiovälineet voivat aiheuttaa virheellisen lukeman. Kompassia ei myöskään saa säilyttää lähellä laitetta, jotka aiheuttavat voimakkaita magneettikenttiä, kuten kaijuttimet, käämit, tuulilasinpyyhkimet jne.

TAKUU: 5 VUOTTA
------------------
Lähde: Suunto A-30 Ohjevihko
Kuvat: Lauri ja Jarmo Kurkela