Suunto Arrow-20

Arrow-20 kompassin rakenne
Suunto Arrow kilpakompassisarjan kaikissa malleissa on herkkä ja selkeälukuinen osoitin kiertyvässä nestetäyttyisessä kapselissa. Kapselin kannessa oleva ylälaakerointi mahdollistaa osoittimen vapaan liikkumisen myös kompassia kallistettaessa. Paino 33 grammaa. Mitat 57 x 110 mm
Arrow-2000 ja Arrow-2200 (Huippu-urheilijan valinta)

Kuva 1 Aseta kompassin pitkä sivu kartalle lähtöpisteen ja päämäärän välille, pohjalevyn suuntanuolet kulkusuuntaan.

Kuva 2 Kierrä kapselia kunnes sen pohjois-eteläviivat ovat samansuuntaiset kartan koordinaattiviivojen kanssa ja kapselin N osoittaa karttapohjoiseen.
Kuva 3 Pidä kompassia kädessä vaakasuorassa edessäsi ja käänny, kunnes osoittimen oranssi pohjoispää osoittaa kapselin N merkkiä. Pohjalevyn suuntanuoli osoittaa nyt oikean kulkusuunnan. Valitse maamerkki kulkusuunnasta, kivi, puu tms. Kun olet saavuttanut sen, toista sama menettely.
Arrow M-9 rannekompassi
Rannekompassia voi käyttää suunnan ottamiseen kartalta samalla tavalla kuin pohjalevykompasseja (katso edellistä ohjetta). Tällöin kulkusuunnan määrittämiseen käytetään rannekkeen sivua pohjalevyn reunan sijasta (kuva 4). Kulkusuunnan ottaminen luonnossa helpottuu, kun pidät kompassia kuten kuvassa 5.

Arrow-1 peukalokompassi
Kiinnitä kompassi peukaloon kiinnityshihnan avulla. Pohjalevy on muotoiltu siten, että hihnan voi jättää hieman löysäksikin, jolloin kompassin tukevoittaminen tapahtuu luonnollisesti, kun peukaloa koukistetaan karttaan tartuttaessa.


Rastivälin arviosuunnalla suunnistaminen
Pidä kompassia kartalla siten, että pohjalevyn rastiväliviiva ja kapselin suuntanuolet ovat kartan rastiväliviivan suuntaisesti (kuva 6). Pidä kompassia siten, että se on vaakasuorassa ja käänny niin, että kompassin neulapohjoinen osoittaa karttapohjoiseen (kuva 6). Rastivälin jatkeviiva sekä kompassin suunnanottoreuna osoittavat nyt oikean suunnan. Edetessäsi voit seurata kulkukohtaasi peukalonpäälläsi tai rastivälin jatkeviivalla.
Tarkkuussuunnan otto: Peukalokompassia voi käyttää suunnan ottamiseen kartalta kuten suorakulmaista pohjalevykompassia (katso ensimmäistä ohjetta). Tällöin kulkusuunnan määrittämiseen käytetään suoria paksuja punaisia viivoja peukalokompassin pohjalevyssä (kuvat 7 ja 8).
Eksvmä (deviaatio, poikkeama):
On tärkeää, että kompassia käytettäessä sen lähellä ei ole mitään magneettisia esineitä. Esimerkiksi puukot, vyönsoljet, metallipurkit, työkalut, korvalappustereot ja muut audiovälineet sekä metallikehyksiset silmälasit voivat aiheuttaa virheellisen lukeman. Kompassia ei myöskään pidä säilyttää lähellä laitteita, jotka aiheuttavat voimakkaita magneettikenttiä, kuten kaiuttimet, käämit, tuulilasinpyyhkimet jne.

TAKUU: 5 VUOTTA

------------------
Lähde: Suunto Arrow-20 Ohjevihko
Kuvat: Lauri ja Jarmo Kurkela