Suunto M-9

M-9 -rannekompassilla pysyt helposti oikeassa suunnassa. Hammasreunaista kompassin kantta on helppo kiertää myös kylmässä, jopa käsineet kädessä. Kompassilevy on selkeä. Kompassin sivussa on ikkuna, joka helpottaa suunnan määrittämistä. Kulkusuuntaa osoittava nuoli pysyy hyvin aseteussa asennossa hammasetun kitkapinnan ansiosta.Paino 34 grammaa. Mitat 40x47x14 mm.

Suunnan määritys näkyvään kohteeseen
Kiinnitä kompassi ranteeseesi niin, että sivulukemaikkuna on itseesi päin. Suuntaa kompassi kohteeseen ja aseta tähtäinmerkit (B) ja sivulukemaikkunanjyvä (A) kohdakkain, jolloin sivulukemaikkunan jyvän kohdalta voidaan lukea suuntalukema kohteeseen (kuva 3). Käänny siten, että edellä saatu suuntalukema tulee kapselin yläpinnalla, lukemaikkunan kohdalla olevan jyvän (D) kohdalle ja kierrä kapselia niin, että pohjoispuoli asettuu ruusun pohjoispuolen kohdalle (kuvan 2 mukaisesti). Näin kohteen suunta on muistissa ja voit lukea kompassia päältä edetessäsi kohteeseen. Pidä ruusun ja kapselin pohjoisnuolet kohdakkain ja liiku hihnan suuntaisesti.
Suunnan määritys kartalta
Aseta kompassin rungossa olevien remminsankojen sivut lähtöpisteen ja kohteen väliselle linjalle niin, että sivulukemaikkuna on lähtöpisteeseen päin. Kierrä kapselia siten, että kapselin kannessa oleva pohjoisnuoli (C) on samansuuntainen kartan koordinaattiviivojen kanssa, nuolen pään osoittaessa karttapohjoiseen (kuva1). Nosta kompassi kartalta ja käänny niin, että ruusun ja kapselin pohjoisnuolet asettuvat samansuuntaisesti päällekkäin. Lue kuvan 2 mukaisesti yläpuolisen jyvän (D) kohdalta suuntalukema ja tähtää sivulukemaikkunan jyvän sekä hahlon avulla sama suunta maastoon kiintopisteeksi. (kuva 3).Eranto (deklinaatio)
Eranto on kompassin osoittaman magneettisen pohjoisen ja karttapohjoisen ero. Mikäli eranto on merkitty karttaan tai tiedät suunnistusalueen erannon, tulisi se korjata kompassin lukemaan. Eranto korjataan kartalta saamaasi suuntaan niin, että itäinen (+) eranto vähennetään karttasuunnastasi ja läntinen eranto (-) lisätään karttasuuntaan. Käytä korjattuja suuntia suunnistaessasi.

TAKUU: 5 VUOTTA

------------------
Lähde: Suunto M-9 Ohjevihko
Kuvat: Lauri ja Jarmo Kurkela