Maitohorsma (Epilobium angustifolium)
Maitohorsma on yleinen kaikkialla Suomessa ja se viihtyy erityisesti avoimilla kasvupaikoilla. Maitohorsma leviää nopeasti sillä yksi verso tuottaa jopa 8000 siementä. Yhdessä kodassa on aina noin 350 siementä. Kevyet, höytymäiset siemenet lentävät tuulen mukana ja valtaavat nopeasti rantoja, joutomaita sekä hakkuualueita. Siemen voi lentää ilmavirtausten mukana jopa yli 30 kilometriä. Myös valoisat kangasmetsät ja lehdot sopivat hyvin kasvupaikoiksi.

Kuvateksti: Maitohorsma on Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka.

Maitohorsma tarvitsee paljon valoa ja se kasvaa usein 100 - 150 cm korkeaksi. Maitohorsma on monivuotinen ruoho, jonka purppuranpunaiset kukat ovat kiinni pitkissä tertuissa. Teriö muodostuu neljästä purppuranpunaisesta lehdestä. Kukat ovat kaksineuvoisia. Kukat voivat myös olla väriltään vaaleanpunaisia tai valkoisia. Heteitä on kahdeksan. Emiö on nelilehtinen ja luotti neliliuskainen.

Varsi on pysty ja haaraton – toisinaan sen yläosa on untuvapeitteinen. Parista sadasta horsmalajista maitohorsma eroaa suuren kokonsa sekä monilukuisten kukkiensa perusteella. Maitohorsman maavarsi kasvattaa pitkiä rönsyjä. Lehdet ovat kierteisesti varressa, ruodittomia ja kaljuja. Lehtilapa on suikea ja alta siniharmaa. Maitohorsman kukinta ajoittuu heinä-elokuun vaihteeseen.

Terveys ja käyttö
Maitohorsman lehtiä voi käyttää kasvisruoissa, salaateissa tai leivänpäällä, kunhan ne poimitaan ennen kukintaa ja käytetään poiminta päivänä. Lehdissä on paljon valkuaisaineita, C-vitamiinia ja karoteenia. Vanhat lehdet ovat kitkeriä ja sitkeitä. Keväällä nuoria versoja kannattaa kokeilla parsan tavoin keitettynä. Lehdet kuivataan tai hiostetaan. Maitohorsman lehtiä käytetään paljon teesekoituksissa. Entisaikaan maitohorsman juurakosta on tehty keväisin kahvin korviketta, jauhoja ja leipää. Siemenkarvoja on puolestaan kerätty tyynyjen ja peittojen täytteeksi.

Kuvateksti: Maitohorsma kuuluu kauppayrtteihin

Maitohorsma-porkkanakeitto
½ dl öljyä
200 g karkeaa porkkanaraastetta
1 sipuli kuutioina
200 g maitohorsmaa kiehautettuna tai pakastettuna, hienoksi silputtuna
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
8 dl maitoa
1 tl sokeria
1 tl paprikajauhetta
2 tl mineraali- tai yrttisuolaa

Toimi seuraavasti:
Sekoita öljy, porkkanat ja sipuli kattilassa. Niitä kypsennetään hetken ja lisätään maitohorsma. Vehnäjauho ripotellaan muhennoksen pinnalle, mutta ei ruskisteta. Vesi lisätään pienissä erissä koko ajan hämmentäen. Keitosta kypsennetään noin vartti. Lisätään maito ja mausteet. Keitto keitetään kypsäksi ja maustetaan ruohosipulilla.

Maitohorsma-sienikastike
1-2- rkl öljyä tai voita
1 silputtu sipuli
noin 100 g maitohorsman lehtiä tai aivan nuorta kasvustoa pienittynä
1 purkki (n.200 g) herkkusieniä, valutetaan
1 rkl vehnäjauhoja
1-2 dl kermamaitoa + sienien neste
suolaa, pippuria ja muskottia

Toimi seuraavasti:
Kaada sipuli, sienet ja maitohorsman lehdetpaistinpannuun öljyn joukkoon. Hauduta seosta muutama minuutti kuumassa rasvassa. Sitten vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon, kiehautetaan ja joukkoon lisätään neste. Kastiketta keitetään noin 10 minuuttia ja maustetaan joko yllä mainitulla tavalla tai kuivatulla persiljalla, kirvelillä ja jauhetulla korianterilla. Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit.

Muut kuvat:
Klikkaamalla kuvaa saat sen suurempaan kokoon:Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi
Kuvat: Luonnossa.net -tiimi

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 
Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin