Mansikan poiminta
Tämä vuosi on ollut lämpimän alkukesän ansiosta erityisen suosiollinen Etelä- ja Lounais-Suomen mansikkatiloille, joissa mansikan poiminta alkoi viikkoa ennen muita alueita. Mansikoiden itsepoiminnan suosio on ollut viimevuosina hyvässä kasvussa. Osa kerätyistä mansikoista syödään heti ja loput pakastetaan talvea varten. Mansikkatiloilta poimimalla säästät rahaa ja tiedät minkälaisesta ympäristöstä mansikat ovat peräisin.

Pohjois-Espoossa, Rajakallion marjatilalla.

Etelä-Suomessa mansikan poiminnan parhaista hetkistä on vielä pari viikkoa jäljellä. Pohjoisempana satokausi on parhaimmillaan juhannuksen jälkeen ja se päättyy heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Etelä-Suomessa asuvat voivat puolestaan vielä heinäkuun kolmannellakin viikolla käydä poimimassa mansikoita marjatiloilta. Tämän jälkeen poimijoille on tarjolla lähinnä vain pientä marjaa.

Mansikkasadon suuruuteen ja mansikoiden laatuun vaikuttaa muun muassa kesän sääolosuhteet sekä mahdolliset talvivauriot. Tämän vuoden mansikkasato on Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton arvioiden mukaan lähes 12 miljoonaa kiloa. Sato on siis hyvä, vaikka parhaimpina kesinä ollaankin päästy 20 miljoonan kilon lähelle. Joinakin vuosina marjasato on jäänyt 8 miljoonaan ja viimevuonna 10 miljoonaan kiloon.

Raaka mansikka kannattaa jättää kypsymään.

Mansikkasadosta noin 50% menee kauppoihin, 35% toreille sekä ostoskeskusten pihoille ja noin 15% itsepoimittuina. Mansikan kilohinta on torilla noin 8-9 euroa, kun taas mansikkatilalta itsepoimittuna kilohinnaksi tulee 3,5-4,5 euroa. Moni myös miettii voiko ostoskeskusten pihoilla myytävien mansikoiden alkuperämaasta olla varma. On tärkeää tietää mitä syöt ja itsepoimimalla siitä saa täyden varmuuden. Itsepoimimalla tiedät myös mansikoiden tuoreuden.

Mansikoiden kilohintaa miettiessä kannattaa huomata, että yhteen kiloon mahtuu noin kaksi litraa mansikoita. Usein mansikoiden hinta ilmoitetaankin litroissa.

Mansikan itsepoiminta
Monella ensikertalaisella on kuvitelmia siitä, että mansikan poimiminen olisi jotenkin työlästä ja vaikeaa. Tosiasiassa puolessa tunnissa keskivertokerääjä poimii noin 5-7 kiloa mansikoita. Monille tämä määrä riittää oikein hyvin. Poimituista mansikoista valmistetaan omaan käyttöön hilloa, mehua sekä erilaisia herkkuja. Kokonaiset mansikat puolestaan ovat omiaan jäätelön tai sokerin kanssa nautittuna.

Mansikanpoimija usein innostuu keräämään noin 10-20 kiloa, jolloin mansikkatilalle tehdään usein parikin reissua. Näin saadaan mansikoita myös pakastettua hyvä määrä. Todellinen ”kuntopoimija” saalistaa tunnissa 20 kiloa mansikoita. Tässä tapauksessa mansikan poimiminen käy jo hyvin kuntoilustakin.

Huomaa mansikkarivien päässä olevat merkit. Rivin päässä seisova merkkikeppi laitetaan kumoon, kun rivin mansikat on poimittu.

Poimija saa itse valita parhaat yksilöt astiaansa. Lintujen nokkimat yksilöt heitetään sivuun ja raa’at mansikat jätetään vielä kasvamaan. Mansikka on todellinen vitamiinipommi, joka ehkäisee tutkitusti syöpää, tulehduksia sekä sydän- ja verisuonitauteja. Mansikassa on runsaasti C-vitamiinia sekä erilaisia kivennäisaineita . Mansikka toimii myös aineenvaihdunnan kiihdyttäjänä ja se saa vatsan toimimaan paremmin. (Kalorit/100g 36 kcal).

Moni saattaa hämmästyä, kun kuulee ettei mansikka ole marja vaan ns. epähedelmä. Wikipedian mukaan mansikan varsinaiset hedelmät ovat pienen siemenen näköiset pähkylät mansikan pinnalla. Mansikka kokonaisuutena on puolestaan hedelmöittymisen jälkeen paisunut kukkapohjus eli pohjushedelmä.

Vinkkejä mansikan poimintaan
Mansikoita ei voi poimia aivan miten tahansa. Kun perheen kanssa lähdetään yhdessä mansikanpoimintaretkelle, kannattaa pienemmille opettaa pari perusasiaa mansikanpoiminnasta. Näistä ohjeista on varmasti apua myös aikuisillekin.Ensinnäkin mansikkaa ei saa puristaa liian kovaa sitä poimittaessa. Kypsä mansikka ei kestä puristamista, vaan se vahingoittuu. Samalla mansikan laatu ja kestävyys heikentyvät merkittävästi. Mansikanpoimijoilta usein kysytään paikanpäällä, mitä lajia he haluavat poimia. Mikäli mansikkalajien tuntemus on heikkoa, voi tarvittaessa pyytää lisätietoja mansikan mausta ja koosta.

Lopulta poimijat ohjataan itse poimintapaikalle ja heille neuvotaan, että yksi rivi poimitaan tyhjäksi, jonka jälkeen rivin päässä seisova merkkikeppi otetaan irti ja asetetaan maahan kumolleen. Näin muille poimijoille välittyy tieto siitä, että kyseinen mansikkarivi on sille päivälle jo kerran poimittu.

Kun mansikoita poimitaan myyntiin jätetään mansikoiden kantaosa paikoilleen, jolloin mansikat säilyvät paremmin. Kannat pitävät myös mansikkalaatikot ilmavina. Kotitarpeisiin poimittaessa kanta on hyvä ottaa pois, jolloin mansikat ovat valmiiksi peratut. Näin säästää myös pienen summan rahaa, kun “roskat” eivät lisää painoa punnituksessa. Säilyvyys pysyy riittävänä, kun mansikat syö tai pakastaa samana päivänä.

Rajakallion marjatilalla punnituksessa. Mansikoiden kilohinatana oli heinäkuun alussa 3,50 euroa.

Oikeaoppinen poiminta
1. Ota kiinni mansikan kannasta. (Huom! älä marjasta!).
2. Nipistä kanta irti mansikasta.
3. Poimi mansikka kerrallaan
4. Aseta jokainen mansikka varovasti poiminta-astiaan
5. Nopeampaan tahtiin pääsee keräämällä muutama mansikka käteen ennen poiminta-astiaan laittamista.
6. Voit jo poimiessa lajitella hieman mansikoita koon mukaan.
7. Poimi kaikki kypsät mansikat ja heitä linnun syömät, homeiset tai muuten vaurioituneet yksilöt riviväliin! (Home leviää mansikasta toiseen, jos niitä ei poimi).
8. Muista juoda riittävästi nestettä kuumana kesäpäivänä.

Yleisin virhe, jonka mansikanpoimijat tekevät on mansikoiden poimiminen ämpäreihin. Kokeneen mansikanpoimijan astia on laakea ja noin 10 cm korkea. Näin mansikat eivät paina toisiaan liikaa. Mansikkalaatikkona voi käyttää kertakäyttöistä esim. pahvista tai styroxista valmistettua laatikkoa.

Poimitut mansikat olivat uutta Honeoye-lajiketta. Polka- ja Bounty -lajikkeet ovat puolestaan useammalle tuttuja lajikkeita.

Muista pukeutua sään vaatimalla tavalla. Suojaa itsesi auringolta ja pyydä vaikka jonkun tekemään aurinkovoiteen levittäminen puolestasi. Näin vältyt aurinkoöljyn maun tarttumiselta mansikoihin. Aurinkolasien tai aurinkolakin käyttäminen on myös usein havaittu hyväksi kesällä. Pitkät kynnetkin kannattaa leikata, ettet riko niillä mansikoiden pintaa. Suositeltavia poiminta-asentoja ovat poiminta istuen polvillaan, poiminta istuen toinen polvi maassa tai poiminta kokonaan istuen.

Milloin poimimaan?
Ihanteellisin poimintahetki on aamusta, jolloin on vielä viileää. On myös syytä valita kuiva päivä. Pieni tihku ei monia haittaa, mutta mansikoille tulee melkoisesti lisää painoa märkinä. Viileys myös parantaa mansikan säilymistä jos poiminta kestää pidempään. Mansikan maku kärsii mikäli se joutuu olemaan liian pitkään auringossa.


Kuinka pakastan mansikkani?
Pakasta mansikat heti poiminnan jälkeen. Lisää sokeria 2dl yhtä kiloa kohden. Sokerin ansiosta marjojen väri, maku ja rakenne säilyy paremmin. Myös C-vitamiini säilyy sokeria käyttämällä.

Muista pakastaa osa mansikoista kokonaisina leivonnaisia tai muuta herkuttelua varten. Pakasta ne joko rasioihin tai muovipusseihin. Mikäli mansikoita tulee pakasteeseen paljon, kannattaa tehdä niistä survosta tai sosetta, jolloin ne menevät pienempään tilaan.

Kun otat talven mittaan mansikoita esille älä hoppuile, vaan sulata ne aina huoneen lämmössä. Voit myös sulattaa ne mikroaaltouunissa sulatusteholla, mutta ei tätä nopeammin. Mansikoita voi käyttää melkein mihin tahansa. Parastahan ne ovat pannukakkujen tai jäätelön kanssa. Moni myös laittaa mansikkasosetta aamupuuroon ja viiliinkin. Vastapoimittu mansikka maistuu aina parhaalle! Muista siis pistää jokunen myös suuhunkin.LINKIT:

Kaikki poimintatilat:
http://www.puutarhaliitto.fi

Lajikekuvaukset:
http://www.puutarhaliitto.fi/hml/mansikka.html

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Artikkeli: Luonnossa.net.
Kuvat: Luonnossa.net.
.
Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin