Polaris Sportsman X2 800 EFI DELUXE
Ainoa asia, jota mönkijäkuskit rakastavat enemmän kuin ajamista, on tietysti kaverin kyydittäminen mönkijällä. Pitkään tämä oli kiellettyä turvallisuussyistä, mutta lopulta se sallittiin kahdenistuttavissa malleissa. Markkinoille tulikin nopeasti useita kahden istuttavia (side-by-side) malleja. Aluksi kanssamatkustajan istuinpaikka oli sijoitettuna kuskin rinnalle – vähän niin kuin autoissakin. Malleista tuli hetkessä suosittuja, mutta kaikki eivät kuitenkaan olleet niihin täysin tyytyväisiä.

Maavaraa tarvitaan paljon, kun liikutaan metsässä.

Pari vuotta sitten Bombardier esitteli ensimmäisenä uudenlaisen kahden henkilön peräkkäin istuttavan (two-up quad) mallin. Tässä mallissa istuinpaikka oli niin pitkä, että siihen mahtui kaksi matkustajaa peräkkäin. Vaikka kahdenajettava malli olikin tullut markkinoille, niin siitä huolimatta mönkijäkuskit kyydittivät kavereitaan yhdenistuttavilla malleilla, joka on tietenkin kiellettyä.

Tavallisia mönkijöitä (ATV) ei oltu suunniteltu kahdenajettaviksi, vaikka istuin olikin niin pitkä, että siihen mahtui istumaan kaksi henkilöä. Kahden ihmisen paino vaikutti heikentävästi mönkijän hallittavuuteen ja turvallisuuteen. Yhdenistuttavissa malleissa ei ollut suunniteltu toiselle matkustajalle jalkatukea taikka käsikahvoja. Matkustajan painoa ei ole tällaisissa malleissa huomioitu jousituksen taikka muunkaan rakenteen osalta. Toisen kyydittäminen yksinajettavalla mönkijällä tekee ajoneuvosta arvaamattoman ja vaarallisen.


Ratkaisu ongelmaan!
Tilanteen ratkaisemiseksi
Polaris ja pari muutakin valmistajaa ovat kehittäneet kahden istuimen (two-seater quad) mönkijämalleja. Mallit on suunniteltu alusta loppuun saakka kahta matkustajaa (kuski ja matkustaja) ajatellen. Uusin tulokas kahdenistuttavissa malleissa on Polariksen X2-malli, joka on todellinen monikäyttömalli. Luonnossa.net -palvelun testitiimi testasi Polariksen X2 800 EFI Deluxe -mallia. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa lukijalleen aimo annos mönkijätietoutta sekä käyttökokemuksiamme tästä mallista.

Polariksen ylivoimaa mönkijämarkkinoilla
Amerikkalaisvalmisteinen Polaris on Pohjoismaiden ja Suomen ylivoimainen markkinajohtaja. Mallisto on markkinoiden laajin ja siihen kuuluu myös useita tieliikennemalleja. Vuoden 2007 uutuutena markkinoille tullut moninkertainen testivoittaja Sportsman malliston DL -versiot (Deluxe), jotka ovat erinomaisesti varusteltuja kokonaisuuksia. Hinta-laatu suhde on saatu kohdalleen. Perinteiset lisävarusteet on koottu hyvin toimivaksi kokonaisuudeksi. Uutta on myös Sportsman X2 500/800 EFI, joka saadaan myös tieliikennekäyttöön hyväksyttynä turvallisena kahdenistuttavana mallina.

Mattracks Litefoot XT- telastolla varustettu mönkijä ylittämässä kantoa.

Ominaisuuksista
Sportsman X2 on todellamonikäyttöinen. Testaamamme X2 800 4x4 EFI DL on turvallinen kahdenajettava mönkijä, jonka lavalla voi kuljettaa lähes 200 kg tavaraa. Sportsman X2 -mallin automaattinen neliveto voidaan kytkeä takapyörävetoiseksi tai sähkölukittavalla VersaTrac -tasauspyörästöllä 1x4 vetoiseksi. Näin veto on vain yhdellä pyörällä ja mönkijä jättää vähemmän jälkiä maastoon.

1x4 vedon ansiosta kääntösäde pienenee ja myös renkaiden kuluminen vähenee selvästi. Pitkälle kehittynyt jousitus ja runkorakenne takaavat yhdessä täydellisyyttä hipovan turvallisuuden kahdestaan ajoon, vaikka kuormaa olisikin reilun puoleisesti mukana. Runkorakenne on 13-15 cm normaalia pidempi, jolloin kuljettajalla sekä matkustajalla on runsaasti tilaa.

Mönkijä on mainio työväline metsänhoitoon.

Moottori
Sportsmanin moottorina hyräilee luotettava ja tehokas suoraruiskutus nelitahti, joka soveltuu erinomaisesti myös rankkoihin talviolosuhteisiin. Moottorin käynnistyy erinomaisesti kovassakin pakkasessa. Laadukas ja varmatoiminen moottori on todella tärkeä. Varustelusta ja käyttötarkoituksesta riippuen mönkijällä on hintaa 11600-18000 euroon. Kyse ei todellakaan ole mistään vapaa-ajan leikkikalusta, vaan monipuolisesta työnteon apuvälineestä.ATV -maastoajoneuvojen eli mönkijöiden suosio
Polaris -mönkijät ovat komeilleet viime kuukausien aikana tehtyjen virallisten testien ykkösinä. Suosion kasvu on myös ollut Suomessa merkille pantavaa, vaikka Polaris merkkinä onkin pysynyt myyntitilastojen mukaan johdossa jo kahdeksan vuotta putkeen. Johtoasema on entisestään vankistunut muihin malleihin verrattuna kuluneen vuoden aikana.

Erinomaiset ajo-ominaisuudet, mönkijän muotoilu, turvallisuuteen liittyvät parannukset, hyvin toimiva 4x4 voimansiirto ja moni muu tekijä pitää Polariksen etumatkan turvallisena kilpailijoihinsa nähden.

Muista aina käyttää kypärää ja suojajalkineita.

Toteutettuja testejä viimevuodelta
Koneviesti-lehti (8/2006) testasi ison luokan, jonka voitti Polaris Sportsman 800 EFI 4x4. MK-lehden ATV Special (3/2006) testasi keskiluokan, jonka puolestaan voitti Polaris Sportsman 450 ja 500 EFI 4x4 mallit olivat myös kärkisijoilla. Myös kotimainen 4x4 -lehti vertaili 300-350cc malleja. Lopputuloksena oli tyrmäysvoitto Polaris Magnum 330 4x4 -mallille.

USA on perinteiseen tapaan mönkijöiden päämarkkina-aluetta. Siellä puolestaan arvostetun ATV Magazinen -lehden toimesta suoritetussa testissä
Polaris Sportsman 800 EFI 4x4 voitti ison luokan. Ei siis mikään ihme, että myös meillä kotimaassa Sportsmanin 800 EFI 4X4-malli on suosittu puheenaihe.

ATV -ajorampit mönkijälle, kelkalle, ruohonleikkureille jne. Rampit ovat alumiinia ja keveydestään huolimatta niiden kantavuus voi olla jopa 300 kg/ramppi. Kestävät hyvin painavankin mönkijän kanssa. Mönkijä voidaan ajaa suoraan kipatun peräkärryn kyytiin. Jos peräkärryssä ei ole kippiä tai jos peräkärryn kipin ja mönkijän käsittely vaatii liikaa voimia, tarvitaan ajoramppeja. Mitat 165 x 35 cm/ ramppi. Tilaa omasi --->

Polariksen laaja mallisto
Polaris mallistosta löytyy; lasten- ja nuorten mallit, urheilumallit, työmallit, tieliikennemallit, rinnakkain istuttavat Ranger mallit 4x4/6x6 versioina ja ammattikäytöön tarkoitettu Sportsman 6x6 malli. Mönkijöitä ostetaan täällä lähinnä hyötykäyttöön, jonka vuoksi onkin tärkeää että käyttäjille tarjotaan mönkijöitä monipuolisilla lisävarusteilla. Ammattikäyttöön tulevalta mönkijältä odotetaan merkittävästi enemmän kuin tavalliselta perusmönkijältä.

Mönkijän kuljettaminen onnistuu kätevästi peräkärryllä metsäpalstalta toiselle.

Kun mönkijää halutaan käyttää myös talvella, kannattaa hankkia kunnon telasarja. Hyviä telasarjoja löytyy muun muassa Mattracksilta sekä Polarikselta.

Peräkärryn ja vetokärryn tulee olla rekisterimerkinnöiltään sellaisia, että niillä saa kuljettaa kyydissä olevaa mönkijää. (Mönkijän paino, peräkärryn sallittu kuorma, vetoautoon kytketyn peräkärryn ja kuorman suurin sallittu paino).

Lisävarusteilla monipuolisemmaksi
Polariksen saa melkoiseksi monitoimikoneeksi, kun hankitaan peräkärryt, sähkövinssit, puskulevysarjat, lumiketjut, sähkötoiminen takanostolaite (lautasäes, takalana, lautasäes, jousikultivaattori, vakoaura, haravalaite), hiekoitin, tavaran kuljetus laatikot, talvivarustukset, Prospector-telasarjat, ym. Kukin valitsee lisävarustuksensa omien tarpeidensa mukaan.KAMVAL – ATV kengät
Kamval ATV-kengät ovat tärkeä lisävaruste mönkijällä liikuttaessa. Turvallisuus on asia, johon tulee aina panostaa. ATV -kengät ovat 100 % vedenpitäviä, niissä on vahva kärki, niiden päällys on nahkaa ja pohja vahvaa polyuretaania.

Kengissä on kaksinkertainen Kam-Extrem kalvo ja ne ovat joustavat ja miellyttävän tuntoiset käyttää.
Valitse mieleisesi malli --->Quick Fist - pikakiinnike!
Pikakiinnikkeellä saat kaikki tarvittavat työvälineet valitsemaasi paikkaan mönkijässä . Voit kiinnittää helposti ja varmasti melkein mitä vaan ja mihin tahansa. Mönkijät ovat siis vain yksi kohde näille käteville ja erikokoisille pikakiinnikkeille. Yllä olevassa kuvassa esimerkkinä mönkijän takaosaan kiinnitetty halkaisukirves.

Pikakiinnikkeillä kiinnität myös lapiot, putket, johtimet, kanget, taskulamput, airot, kalastusvälineet ja paljon muuta. Quick Fistiä käytetään mm. Työkoneissa, palo- ja pelastusajoneuvoissa, puolustusvoimien ajoneuvoissa, maastoautoissa, mönkijöissä, veneissä yms.
Tutustu tuotteeseen tarkemmin --->

POLARIS - Testivoittaja
Polariksen 800 EFI DL on moninkertainen testivoittaja (katso esim. TM 6/07) ja vuoden mönkijän tittelin saanut tämän hetken huippua edustava laite. Kun tämän laitteen runkopituutta kasvatetaan, lisätään kuormalava, kuormalavasta avautuva matkustajan istuin ja vahvistetaan peräpään kantavuutta kasvanutta kuormaa vastaavaksi syntyy X2-malli. Todella mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen uutuus!


Polaris X2 800 EFI DL on todellinen tilava kahden istuttava monipuolinen mönkijä. Pituus on kasvanut 15 cm. Kuormauskyky takana on kasvanut aiempiin malleihin verrattuna. Mönkijän peräpään ominaisuudet on päivitetty vastaamaan kasvanutta kuormaa – erinomaiset ajo-ominaisuudet säilyttäen.

Kahden istuttava mönkijä on yksin ajettaessa vakaampi kuin yhden henkilön käyttöön tarkoitettu malli. Tämä johtuu pidennetystä akselivälistä. Matkustajan kanssa ajettaessa painopiste on korkeammalla ja tottumaton matkustaja ei välttämättä osaa sijoittaa painopistettään ajotilanteisiin sopivalla tavalla. Tämä saattaa lisätä mönkijän kaatumisriskiä rinteitä viistottain ajettaessa tai syviä ojia ylitettäessä.


Rinteissä ei ole syytä ajaa viistottain tavallisellakaan mallilla. Kaatumisvaaran pienentämiseksi X2 varustetaan hieman pienemmillä renkailla, kuin perusmalli. Lisäksi laitteen ohjekirjoissa suositellaan loivempia rinteitä verrattuna perusmalliin. Hyvä näin! Laitteen valmistajan ja kuljettajan on otettava vastuu turvallisuudesta.

Mattracks Litefoot XT
Mönkijän varustaminen ympärivuotiseen käyttöön soveltuvalla telasarjalla herättää yhä enemmän mielenkiintoa sillä ilmaston lämpenemisen myötä talvet lyhenevät. Toisinaan myös maastot ovat sellaisia, että renkailla varustetulla mönkijällä ei yksinkertaisesti tule toimeen. Suurin osa mönkijöiden telasarjoista soveltuu vain talvella tai kostealla suolla käytettäviksi. Lunta tai vettä tarvitaan vain talvikäyttöön tarkoitettujen telasarjojen liukupintojen voiteluun. Kesäkäytössä nämä liukupinnat vaurioituvat.


Mattracks Litefoot XT on ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu huippuluokan telasarja. Sovitusosien avulla sitä voidaan käyttää monissa erimerkkisissä mönkijöissä. Litefootissa liikkuvat osat voidellaan vaseliinilla (4 nippaa/telasarja). Litefoot- telasarjan erikoisuutena ja sen kyky mukautua alustan muotoihin
http://www.litefootatv.com/assets/images/SCSAnimation.gif  – vetokyky on huippuluokkaa! Litefoot telasarjan vetopyörä on hieman pienempi, noin mönkijän rengas. Mönkijän huippunopeus putoaa ja vetokyky kasvaa.

Telasarjalla varustetun mönkijän vakaus kasvaa sillä sarja lisää mönkijän leveyttä (Polaris X2 800 EFI:ssä 144 cm:iin) ja pituutta. Erinomainen seikka on myös mönkijän maavaran merkittävä kasvu. Litefoot- teloilla varustetun mönkijän etenemiskyky on uskomaton! Hyvän käsityksen asiasta saa tutustumalla valmistajan sivuilla oleviin videoleikkeisiin
http://www.litefootatv.com/html/video_clips.htm. Käytännössä kuskin kantti loppuu useimmiten ennen kuin telaston ominaisuudet.

Teloilla varustettu mönkijä on arvokas työväline eikä sitä kannata tahallaan rikkoa liian rajulla käytöllä. Polariksen X2 800 EFI DL-mallien moottorijarru toimii mahtavasti telojen kanssa – sormi pois kaasulta ja mönkijä pysähtyy hetkessä.


Metsänhoitokäytössä huikea vetokyky ja kasvanut maavara ovat erinomaisia ominaisuuksia. Pito on todella mahtava lukuun ottamatta juuri sulavaa peilikirkasta jäistä metsätietä. Tällaisella pinnalla nopeuden on oltava maltillinen.

Suurilla nopeuksilla on syytä varoa pehmeän ja kovan alustan rajapinnalla ajamista. Teloilla ei ole myöskään syytä ajaa suurella nopeudella päin reitillä olevia esteitä. Esteet on syytä kohdata hiljaisella nopeudella kohtisuoraan, molemmilla etuteloilla yhtä aikaa. Vedessä ajettaessa on syytä varoa vedessä mahdollisesti olevia puunkappalaita yms. Ne voivat joutua telaston jousitus ja vetosysteemiin ja vaurioittaa niitä.


Teloilla varustetun mönkijän ohjaus vaatii käyttäjältään voimia. Ohjattavuus on helpoimmillaan liikkeessä, erityisesti kiihdytyksissä ja hidastuksissa. Ohjaustehostimesta saattaisi olla apua. Ajettaessa ajolinjojen ennakointi on tärkeää. Takatelat ja peräkärry kulkevat kaarteessa hieman sisempänä kuin etutelat – tämä on huomioitava ajolinjoja valittaessa.

Jos onnistut juuttumaan kiinni telamönkijälläsi, sitä ei saa vinssata sivusuuntaan. Vedon pitää kohdistua eteen tai taakse. Sivusuuntaan vedettäessä telamatto voi irrota paikoiltaan.
Lue lisää Mattracksin -sivuilta --->

------------

Lisää kuvia mönkijästä

Mittaristo on selkeälukuinen ja kaikki kytkimet ovat kätevästi käden ulottuvilla.

Vetotavan valinta käy helposti yhdellä kytkimellä. Vetotapaa ei ole syytä kuitenkaan vaihtaa mönkijän ollessa liikkeellä.

Keskustele artikkelin aiheesta Metsänhoito -foorumilla --->

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi; yhteistössä Brandt-Polaris Oy (Sportsman X2), cros4wd.com (Kamval ATV -kengät sekä Quick Fist -pikakiinnikkeet) ja AllRight.fi (Mattracks Litefoot XT -telasto).
Kuvat: Luonnossa.net -tiimi.


Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 
Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin