Beretta Xtrema – luotettava kumppani metsälle
Xtrema näyttää jo asekotelossaan erittäin hienolta, eikä ulkomuoto petä kun aseen ottaa käteensä. Beretalla on yli 40-vuoden kokemus puoliautomaattisten haulikkojen valmistuksesta. Xtrema on suunniteltu Super Magnumeiden 3.3” (89 mm) patruunoille, mutta toimii myös kevyemmillä latauksilla. Tämä uusi ase täydentää hienosti Beretta 391 haulikkoperhettä.


Ase tuntuu kädessä hyvältä ja nousee hyvin ampuma-asentoon. Tehoonsa nähden aseen paino on sopiva ja hyvin jakautunut. (3,6 kg) Viimeistely taattua Beretan laatua. Myös aseen hinta-laatu suhde on kohdallaan. Aseen purkaminenkin sujuu, kuin leikki lapselta.


Beretta vs. Benelli
Kaasutoimisella Xtremalla on pehmeämpi ampua, kuin aijemmin vertailussamme olleella Benellin M1:llä. Beretan kaaasumekanismi toimii hitaammin kuin Benellin haulikoissa, joten rekyyli jakaantuu pidemmälle aikavälille. Näin ollen koettu rekyyli on pienempi. Beretta sopiikin mainiosti ampujalle, joka arvostaa pientä rekyyliä. Joillekin metsästäjille rekyylin suuruudella ei ole niinkään suurta merkitystä, koska he ampuvat paljon vähemmän, kuin ratamiehet. Tällaiselle metsästäjälle Benellin M1 on oikea valinta.

Beretta toimii aika luotettavasti perusteellisesti kastuneenakin, mutta ei yhtä luotettavasti kuin Benellin M1. Beretta myös likaantuu herkemmin käytössä, joten Berettaa joutuu puhdistamaan useammin. Huomasimme myös, että Xtreman purkaminen oli hieman työläämpää, kuin Benellin.


Molempien aseiden toimintamekanismi on varsin luotettavaa tasoa. Olen kyllä kuullut tarinoita siitä, että Xtremalla olisi ammuttu tuhansia laukauksia puhdistuskertojen välissä, ilman mitään ongelmia. Kuitenkin aseen puhdistaminen on suositeltavaa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Beretan häiriöistä kuulee puhuttavan useammin kuin Benellin. Tämä kuitenkin johtuunee siitä yksinkertaisesta syystä, että Beretan omistaja ampuu keskimäärin enemmän kuin Benellin omistaja. Benelli-miehet ovat yleensä metsästäjiä, kun taas Beretta-miehet enemmän rata-ampujia. Molemmat aseet on suunniteltu kovaan käyttöön ja rankkoihin olosuhteisiin. On kuitenkin todettava, että jokainen ase, tarpeeksi käytettynä, menee rikki ennemmin tai myöhemmin.


Beretan 391 Xtreman tarttumakohtien pintojen avulla saat hyvän otteen aseesta. Xtrema maksaa 10 000 mk eli noin 1700 euroa.

Beretta 390- mallissa oli joitakin murtumisongelmia. Ongelma kuitenkin liittyi ainoastaan puutukilla varustettuhin Beretta 390:siin. Synteettisellä tukilla varustetussa Beretta Xtremassa ei onneksi näitä ongelmia ole. Voit siis aivan rauhassa harrastaa lintumetsästystä Xtremallasi kosteissakin olosuhteissa.

On selvää, että Beretan 391 ja sitä edeltänyt 390 ovat tulleet dominoimaan kaasumäntätoimisten haulikoiden markkinoita. Tämä oli ennen Remington 1100:sen dominoivaa aluetta, mutta aika on mennyt eteenpäin, eikä Remington ole pysynyt nopean kehityksen mukana. Beretta on yksinkertaisesti vain parempi ja luotettavampi ase, kuin Remington. Beretta kehittää jatkuvasti aseitaan eteenpäin, joten muut aseita valmistavat yritykset saavat tehdä kovasti töitä pysyäkseen kilpailussa mukana.


Aseen valinta
Mikäli ammut vain savikiekkoja, niin valintasi on Beretan Xtrema – millään Benellillä et pääse yhtähyviin tuloksiin. Jos sinua kuitenkin kiinnostaa lähinnä maastoammunta tai metsästys, niin joku Benelleistä on oikein hyvä valinta. Benellissä on myös se etu, että saat paremman tuntuman aseeseen. Mikäli olet rekyyliherkkä, valitse Beretta.Xtreman geelivaimennetun perän ansiosta rekyyli jakautuu selvästi tasaisemmin olkapäähän ja on 20% pienempi. Yliporatun piipun ansiosta Xtreman osumatehokkuus on omaa luokkaansa. Xtremassa on synteettinen tukki. Väriltään musta taikka haluamasi maastoväri.


Xtremaa on saatavilla 24, 26 ja 28 tuuman piipuilla. Beretta on myös antanut virallisen lausuntonsa siitä, kuinka pienillä latauksilla Xtrema toimii: Pienin patruuna, jolla Xtreman tulisi vielä toimia on 2,75 tuuman Träppi paukku. Puolen vuoden testauksen aikana emme havainneet ainuttakaan lataushäiriötä, vaikka kuulimme kyllä muiden valittelevan niistä.

Seuraava sivu