Pohjoisen hirvi
Metsästysajat
Metsästysvitsit
Riistareseptit

Benelli Super M1
M1 on puoliautomaattinen haulikko, jota käytetään Practical-ammunnassa ja metsällä. M1 on huolella suunniteltu ja siinä on vain 7 liikkuvaa osaa. Benelliosat on tehty parhaista raaka-aineita. M1:ssä on lasikuituvalmisteinen muovitukki. Ase ja lukko on helppo purkaa ja koota ilman työkaluja alle minuutissa. Kaikki Benellin halikot on inertiatoimisia, elikkä ase poistaa hylsyn ja syöttää uuden patruunan piippuun rekyylin voimalla. Tämä rakenne mahdollistaa kaikenlaisten patruunoiden käytön ilman säätöjä. Benelli-inertialukko toimii nopeammin kuin kaasumäntä- ja pitkärekyyliaseet. Benellin omistajana et enää tarvitse akkuja etkä kaasuja – silti ase on tehokas ja pärjää hienosti sähköille.


Benellin Super M1 on tullut tutuksi mm. elokuvasta The Getaway - Pakotie ja pelistä Rainbow Six: Roque Spear. Benelli on tukeva ja hyvin isokokoinen ase. M1 ei tunnu miltään lelulta, vaan siinä on aito haulikon fiilinki. Benellillä saat 3-5 varmaa osumaa kohteeseen/sekunti. Vältä kuitenkin turhaa mäiskintää. U.S. Marshall Service on hyväksynyt Benellin viralliseksi haulikokseen.


M1:n makasiinin tilavuutta voit kasvattaa kotikonstein 8:aan ja myynnissä on myös teräksestä valmistettuja 10 patruunan makasiiniputkia. Kaupasta ostettaessa M1:ssä on valmiiksi rajoitin, joka sallii 2 patruunaa syöttörampille ja kolmannen piippuun. Benelli antaa haulikoilleen 5-vuoden takuun ja aseen osat käyvät sovittamatta kaikkiin saman sarjan benelleihin. Benellin haulikoita on saatavana useilla erilaisilla piippu-, tukki-, makasiini- ja tähtäinyhdistelmillä. Benellien korkea hinta saattaa hieman kirpaista halpoihin aseisiin tottunutta suomalaista, mutta benellit löytyvät myös asetestien kärjestä. Laatu maksaa.

Vasta aseen "sisäänajon" jälkeen olet valmis siirtymään radalta metsään.

Benellit on aika tarkkoja likaisuuden suhteen. Jos siis haluat välttää syöttöhäiriöt, niin puhdista aseesi säännöllisesti. (Suositus: jokaisen rata- ja metsästyspäivän päätteeksi). Häiriöitä on havaittu myös Magicin Trap-laukauksilla. Häiriö esiintyi aina kun laukausten väli laski alle 0.16 sekunnin. Tämä häiriö voi tapahtua ainoastaa yli 20 asteen pakkasella. Yleensä benellit ovat haulikoiden parhaimmistoa, mutta "maanantai kappaleitakin" on liikkeellä. Vialliset aseet lähetetään takaisin tehtaalle ja sitten saat uuden tilalle – ei siis sen vakavempaa.


Kritiikkiä on myös tullut siitä, ettei inertialukkoinen lataa, ellei pääse peräytymään, "potkaisemaan" tarpeeksi taaksepäin. Syöttöhäiriöitä saattaa ilmetä myös tilanteissa joissa ammutaan ääriasennoissa jyrkästi ylä- ja alaviistoon. Inertialukkoisen toiminta riippuu paljon otteen lujuudesta. Liian löysän tai liian lujan otteen omaava kaveri saattaa siis törmätä häiriöihin. Täytyy vielä huomauttaa, että edellämainittuja häiriöitä tapahtuu kuitenkin erittäin harvoin. Jos puoliautomaattisen haulikon käyttö on sinulle uutta, niin kannattaa käydä harjoittelemassa jossain ampumaradalla, hiekkakuopan korkeiden seinien suojassa.


Practical-ammunnassa tarvitaan nopeutta, voimaa ja tarkkuutta. Aseen käsittelyn on oltava täysin rutinoitua. Practical-kilpailu koostuu useista eri suoritusosuuksista. Kilpailuista tehdään mielenkiintoisia rakentamalla osuuksille erilaisia toimintaympäristöjä. Practical-ammunta eroaa useimmista muista ampumalajeista siinä, että siinä ampuja joutuu erilaisten ampumatehtävien eteen, jotka hänen on ratkaistava sääntöjen rajoissa mahdollisimman tehokkaasti. Practical-ammunta on tällä hetkellä yksi nopeimmin kasvava ampumaurheilulaji maassamme. Aseet ovat kaikissa practical-lajeissa pääsääntöisesti puoliautomaattiaseita niiden suuren patruunakapasiteetin ja nopean jälleen ladattavuuden vuoksi. Practical-ammunnan harrastaminen aloitetaan aina suorittamalla lajin peruskurssi, jolla lajin pariin tulevat henkilöt perehdytetään turvalliseen aseenkäsittelyyn. Peruskurssin lopuksi suoritetaan turvatesti, jonka kirjallisessa ja käytännön osuudessa testataan ampujan kykyä käsitellä asettaan turvallisesti kovankin paineen alaisena. Tämä on välttämätöntä, jotta ampuja ei aiheuttaisi vaaraa itselleen tai ympäristölleen. Turvatestin hyväksytty suorittaminen on välttämätön edellytys lajin harrastamiselle seurassa.

Seuraava sivu

 

Sivut on päivitetty 05.12.2002
Copyright © 2001-2002 Jarmo Kurkela