Hanhen metsästys

 

Hanhen metsästys
Voiko olla suurempaa nautintoa kuin olla yksin tai kaveriporukan kanssa hanhijahdissa. Kun pitkän odottamisen jälkeen yhtäkkiä kuulee hanhiparven äänet – on kärsivällisyys palkittu. Tämä joka syksyinen hanhen metsästys tapahtuu lähinnä ilta- ja aamulennon aikana. Aamulla hanhet saapuvat pellolle päiväksi ja lähtevät illalla takaisin suojapaikkaansa, jossa ne ovat levähtämässä turvassa saalistajilta.


Hanhikuvien ja pillityksen avulla metsästäjät saavat hanhiparven laskeutumaan ampumaetäisyydelle. Metsästäjien on syytä huolehtia ympäristöön sulautuvasta vaatetuksesta. Metsästäjät ovat yleensä odottamassa sopivaa hetkeä pellolle pystytetyssä ja naamioidussa piilokojussa. Myös kahden pellon välisessä ojassa saattaa olla sopiva paikka naamioidun piilokojun pystyttämiseen.

Kuinka hanhiparvi löydetään?
Yöllisen levähdys- ja suojapaikan löytämisen lisäksi, on syytä selvittää hanhien ruokailupaikat. Hanhien täytyy syödä melko paljon kerätäkseen energiavarastonsa täyteen. Hanhet vaistoavat, että muutto on pitkä ja raskas. Levähdyspaikan ja ruokailupaikan välinen etäisyys vaihtelee usein 4-15 kilometrin välillä. Etsi hanhien ruokailupaikkoja pelloilta. Kun hanhipelto on löydetty ja lupa-asiat kunnossa, voidaan hanhikuvat (25 - 40 kpl) asetella ja alkaa pystyttämään piilokojua.


Levähdys- ja ruokailupaikan välinen etäisyys saattaa toisinaan vaihdella paljonkin. On myös syytä muistaa, että muuton aikana hanhet siirtyvät yhdestä alueesta toiseen. Joskus ruuanhaku reissut ovat todella pitkiä, mutta illalla ne usein palaavat tutuille levähdyspaikoilleen.

Kaikilla metsästäjillä ei ole aikaa hanhiparvien seurailuun. Tällöin metsästäjien tulee vain oppia luottamaan muutamiin tuttuihin maanviljelijöihin, jotka ovat valmiita tarkkailemaan hanhien liikkeitä ja antamaan metsästysluvan mailleen. Tällaisia luotettavia ystäviä ei valitettavasti läheskään kaikilla ole. Ilman lupaa toisen pelloille ei ole syytä mennä.


Mikäli hanhien ruokailupaikka on tiedossa, on se myös se paikka, jossa aamulla kannattaa olla jahdissa. Pellon tulee olla tarpeeksi suuri, jotta hanhet tuntevat olonsa turvalliseksi ja laskeutuvat sinne. Hanhet uskovat olevansa turvassa pedoilta mahdollisimman suurella pellolla, jossa vilja on puitu. Älä koskaan mene päivä toisensa jälkeen metsästämään samaan paikkaan. Hanhet nopeasti oppivat, että vaikka alueella on hyvää ruokaa, on se myös vaarallinen. Kannattaa siis odottaa muutama päivä ja palata vasta sitten takaisin, niin onnistuu paremmin.

Metsästäjien piilokojut
Kaikkein tärkein varuste hanhenmetsästäjälle aseen jälkeen on kannettava piilokoju. Maastoasuun pukeutuminen ja piilokojun naamioinnin viimeistely ovat ratkaisevan tärkeitä onnistuneen hanhenmetsästyksen kannalta.

 Mikäli hanhet näkevät sinut, on peli pelattu. Esimerkiksi jos metsästyspaikkasi on vihreämpi kuin piilokojusi, tulee sinun naamioida sitä vihreämmäksi luonnon materiaaleilla, kuten pensaan oksilla. Piilokojun tulisi olla perusväritykseltään ympäröivään maastoon sulautuva, jolloin myös sen naamiointi helpottuu.


Voit myös itse rakentaa piilokojun, jolloin säästät rahaa ja voit tehdä siitä haluamasi kokoisen ja hieman jämäkämmän. Piilokojun kannettavuus on erittäin tärkeä asia, joten älä tee siitä liian painavaa. Kun kehikko on suunniteltu ja valmistettu, on aika ryhtyä miettimään sen naamioimismateriaaleja sekä perusväritystä. Kannettava/koottava piilopaikka pitäisi saada pystyyn kohtuullisessa ajassa, muuten siitä tulee liian työlästä.


Amerikkalaisten tyylinäyte piilokojusta ja naamioitumisesta.

Joskus peltojen välissä oleva pensaikkoinen oja on riittävän syvä hyväksi ampumapaikaksi. Tällöin et välttämättä edes tarvitse piilopaikkaa. Mutta jos yhtään epäilet, ettei pensaikkoa ole tarpeeksi piilottaakseen sinut kokonaan, älä rupea laiskaksi, vaan ala pystyttämään piilokojuasi.

Piilokojun voi asettaa mm. kahden pellon välissä olevan ojan kohdalle, jolloin ei jouduta lupaa edellyttäviin kaivuhommiin. Itse suosittelisin korkeampaa ja suurempaa piilokojua, jonka sisälle miehet mahtuvat varusteineen ja reppujakkaroineen istumaan. Kannettavuus on tärkeä ominaisuus ja aina vain harvemmat vaivautuvat kaivelemaan mutaisia kuoppia.


Hanhikuvien asettelu
Mikäli uskot, että hanhikuvasi ovat tarpeeksi luonnollisen näköisiä, älä epäröi asettaa niitä naamioidun piilorakennelman viereen. Korkeintaan kuitenkin 7 metrin etäisyydelle. Aika pian tulet huomaamaan säikyttääkö hanhikuvasi linnut pois vai ei. Mikäli hanhet lentävät pari kertaa piilokojun ylitse ja lopulta lentävät pois, on se ehkä liian näkyvä tai huonosti naamioitu. Muuta hanhikuvia tällaisessa tapauksessa hieman kauemmaksi piilokojustasi.  Huomaat eron seuraavalla kerralla kun hanhet lentävät ylitse. Hanhiparvi kiinnittää huomionsa hanhikuviin, eivätkä huomaa yhtä helposti piilokojuasi.


Hanhikuvia on monen tasoisia. Sinun tulisi hankkia mahdollisimman luonnollisen näköisiä kuvia, vaikka niillä olisikin selvästi enemmän hintaa. On tärkeää jättää tarpeeksi väliä metsästyspiilokojun ja hanhikuvien välille. Parhaassa tapauksessa hanhiparvi laskeutuu juuri hanhikuvien ja piilokojun väliin.

Kuvia tulisi olla 25 - 40 kpl, joista katselijoita saa olla 3-4 kpl ja loput ruokailevia.  Kuvat ryhmitellään 4 - 6 yksilön ryhmiin, jolloin näyttää siltä, kuin ne olisivat asettuneet pellolle perheittäin. Välillä on syytä tarkistaa, ettei yksikään kuva ole kaatunut. Muista asettaa peltokuvien nokka aina sinne mistä tuulee, koska yleensä ne kaartavat ja laskeutuvat vastatuuleen ja taas nousevat vastatuulen, sama periaate kuin lentokoneilla. Mikäli olet jahdissa vesistössä tulisi lähes jokaisen kuvan olla pystykaulaisia eli katselijoita.


Älä asettele kuvia piilokojusi taakse. Mikäli hanhet laskeutuvatkin toiselle puolelle, metsästäjä joutuu kääntymään 180 astetta ennen kuin pääsee tähtäämään ja ampumaan. Tässä ajassa hanhiparvi on sinut huomannut ja ovat jo nousemassa ilmaan.

Hyvän hanhiveneen valinta ohjeet
Aluksi metsästäjän on tiedettävä minkälaisessa paikassa venettä tullaa käyttämään. Kuinka monen metsästäjän tulisi siihen mahtua? Mikäli aiot metsästää vain yhden kaverisi kanssa, et tarvitse suurta hanhivenettä. Mutta sen tulee kuitenkin olla vakaa ja turvallinen. Pieni vene saattaa olla kaatumaherkkä suuremman aallokon taikka myrskyn yllättäessä.


Jos reissuun lähtee kaksi kaveriasi ja metsästyskoira, tarvitset jo selvästi suuremman veneen. Huomioi myös, että hanhenmetsästäjillä on melkoinen määrä varusteita, joiden on mahduttava veneeseen. Kuinka suuressa vesistössä aiotaan metsästää? Pysytelläänkö rannan läheisyydessä vai lähetäänkö paljon kauemmas? Mieti myös tarkkaan minkä kokoisen moottorin tarvitset, vai tarvitsetko sitä ollenkaan? Suuremmissa vesistöissä metsästettäessä moottori on lähes välttämättömyys.

Maastoasusteiden valinta
Hanhenmetsästys vaatteet ovat usein hengittäviä ja vedenpitäviä, joita käyttämällä et ainakaan ole sisältäpäin enää likomärkä. Monella on kokemuksia paksuista muovisista sadetakeista, jotka eivät hengittäneet ollenkaan. Hyvin varustetut metsästysliikkeet ovat pullollaan erilaisia maastokuvioisia takkeja, -housuja, -kenkiä ja paitoja.


Metsästysvaatteita suunnitellaan erilaisiin sääolosuhteisiin. Mallien välillä on suuriakin eroja, toiset pitävät sinut lämpimämpinä ja kuivempina kuin toiset. Kannattaa siis miettiä minkälainen sää on suurimmaksi osaksi aikana, jolloin olet metsästämässä. Kerrospukeutuminen on myös huomioitava vaatteiden kokoa mietittäessä. Hieman normaalia kylmemmän päivän tullessa, laitat vain alle yhden vaatekerroksen lisää. Myös lämpimät saappaat ovat tärkeä asia. Kylmillä jaloilla ei ole mukavaa odotella hanhien saapumista paikalle.


Hanhen pillitystekniikat
Hanhen pillitys on varmasti se vaikein osa hanhen metsästystä. Sinun täytyy harjoitella erilaisia kutsuääniä. Olet siis muutaman kilometrin päässä joesta, suosta tai järvestä, jossa hanhet lepäsivät yön yli ja yhtäkkiä kuulet tai näet hanhiparven lentävän kaukana. Olitkin jo selvittänyt mihin pellolle hanhet lensivät edellisenä päivänä. Olet tehnyt tarvittavat hanhiparvien tarkkailutyöt ja olet aika varma, että osaat houkutella hanhet takaisin pellolle. Tämä on se hetki, jolloin otat hanhipillisi esiin. Mitä kauempana hanhiparvi on sitä voimakkaammin voit pillittää. Hanhiparven lähestyessä hiljennä kutsuääntäsi.


Useat metsästäjät eivät ole tottuneet ampumaan hanhen kokoisia lintuja. Useimmiten metsästäjä onkin ampumassa sorsia, kun odottamaton hanhiparvi sattuu lentämään ohitse ampumaetäisyydeltä. Yleisin virhe on ampua hanhia liian pienikokoisilla hauleilla ja liian kaukaa. Vaikka hanhi onkin suuri lintu, on sillä loppujen lopuksi aika pieni kuolettava alue. Kannattaa siis malttaa mielensä ja odottaa kärsivällisesti sitä oikeaa hetkeä.


Kuuntele
Metsähanhen, Merihanhen, Tundrahanhen ja Valkoposkihanhen ääntelyä. Huom! Tundrahanhi, Kiljuhanhi, Valkoposkihanhi ja Sepelhanhi ovat rauhoitettuja.

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi, Jouko Salminen ja Ari Alinen
Kuvat: Copyright
AA Production&Marketing, Ari Alinen, Peikkoperala.com ja Kolpin Outdoors.
Äänitiedosto: Ilkka Heiskanen,
www.virtual-bird.com.

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 Sivun alkuun