Jänispassissa
Jäniksen metsästys alkaa aina syyskuun ensimmäisenä päivänä ja jatkuu helmikuun loppuun saakka. Kokenut metsästäjä tuntee tarkkaan jäniksen kulkureitit, jotka pysyvät lähes samoina vuodesta toiseen. Metsästystilanteessa pyritään näkemään ajettava jänis ja kuunnellaan ajokoiraa.


Kun ajo alkaa
Ajokoira hakee jänistä usein sen yöjälkeä pitkin, kunnes se lopulta törmää jänön piilopaikkaan. Ensimmäiset haukahdukset saatetaan kuulla vasta tunnin haun jälkeen. Silloin jänis ampaisee täyteen vauhtiinsa ja ajo alkaa. Ajon aikana koiran tulee haukkua aina siihen saakka, että jänis saadaan kaadetuksi.

Koira kertoo haukullaan metsästäjälle tärkeää tietoa. Sen avulla passimies voi arvioida jäniksen sijainnin ja vaihtaa passipaikkaansa parempaan. Haukku on parhaimmillaan äänekästä ja tasaista. Jänis on usein huomattavasti ajavaa koiraa edellä. Usein käykin niin, että jänis ilmestyy näkyviin, kun koiran haukku kuuluu kaukaa.

Jänis on ovela
Jänis on mestariliikkuja omassa elinympäristössään. Jänis osaa käyttää hyväkseen maaston korkeuseroja, polkuja sekä metsäteitä - se tekee kaikkensa jättääkseen ajajansa kannoiltaan. Jänis viihtyy monesti suojaisten tiheikköjen ja taimikkojen juurella


Metsästäjä pyrkii löytämään sellaisen passipaikan, josta jäniksen ampuminen onnistuu parhaiten. Jänispassiin mennään kaikessa rauhassa. Mikäli vaihdetaan passipaikkaa, se tehdään mahdollisimman äänettömästi. Ajossa tulee toisinaan katkoja, kun jänis onnistuu piiloutumaan tai eksyttämään koiran jäljiltään.

Jäniksellä on myös erinomainen kuulo, joten passimiehen tulee olla mahdollisimman hiljaa.. Jänismetsällä mukana olevia passimiehiä saisi olla 2-4. Metsästän tulee tietää muiden passimiesten sijainti.

Parhaat passipaikat
Parhaat passipaikat löytyvät metsikkökuvioiden liittymäkohdista, peltojen ja aukeiden välisistä metsikkökaistoista sekä polkujen risteyksistä. Lähes varma passipaikka on myös siinä, mistä ajo on lähtenyt eli paikassa, josta jänis on ampaissut vauhtiin. Jäniksellä on tapana kiertää kierroksia ja jossakin vaiheessa se yleensä hakeutuu lähtöpaikkaansa. Jäniksen tultua ampumaetäisyydelle, pyritään tähtäämään sitä päähän, ettei hyvä liha mene pilalle.


Jäniksen turkki
Tehokkainta ja suosituinta jäniksen metsästys on vastasataneen lumen ensipäivinä, jolloin koiran aistit ovat herkimmillään. Saaliin saantia helpottaa myös se, että jäniksen turkki on vielä ohut. Pakkasten tultua metsäjänis vaihtaa ruskean kesäturkkinsa harmaaseen syysturkkiin, joka talvella vaihtuu aivan vitivalkoiseksi talviturkiksi. Talvella jäniksen paksu turkki toimii mainiona lämmöneristeenä.

Valkeaa jänistä on monesti vaikeaa erottaa talvisesta maastosta. Joskus jänö loikkii 10 metrin päästä passimiehen ohi, eikä hän huomaa mitään. Vasta kun koira saapuu jälkiä seuratessaan passimiehen viereen, tajutaan tilanne. Upottava lumi tekee ajosta koiralle raskaamman ja samalla jänis pääsee pakenemaan nopeammin hangen pinnalla.


Jäniksen ympäristö
Jänikset viihtyvät alkusyksystä peltojen ja niittyjen läheisyydessä. Erityisesti peltojen suojaisat reunavesakot ovat sille mieluisia. Lumipeitteen vahvistuessa pelloilla ruokaileminen vaikeutuu ja jänis hakeutuu vähälukuisiin kuusikkoihin, joista löytyy mustikan versoja sekä heinäkasveja. Metsäjänis viihtyy myös purojen ja jokien läheisyydessä, kunhan ympärillä on vain tarpeeksi lehtipuuversoja sisältäviä taimikoita. Rusakko puolestaan viihtyy viljelyalueiden lähettyvillä.

Jänis on liikkeellä yleensä iltahämärästä aina aamuun saakka. Mikäli tuoreet jäljet ollaan jo löydetty, kannattaa koira viedä suoraan niiden luo. Näin päästää parempiin metsästystuloksiin. Alkusyksystä koiran on helppo haistaa jäniksen jälki märästä maastosta, siksi metsästäjät ovat liikkeellä koirineen usein jo päivällä. Myöhemmin päivällä jäniksen jäljen tuoreet hajut katoavat yökosteuden haihtuessa ilmaan.

Jäniksen käsittely
Jäniksestä saadaan herkullista ruokaa, kunhan se käsitellään oikeaoppisesti heti ampumisen jälkeen. Jänis suolistetaan huolellisesti ja laitetaan sisälle kuusen havuja. Parin päivän riiputuksen jälkeen se nyljetään ja puhdistetaan.

Artikkeli: Jarmo Kurkela
Kuvat: Jarmo Kurkela ja
Markku Jokinen (Jänis piilossa)

Sivun alkuun