Oikeaoppinen koulutus
Metsällä koira pääsee kehittämään luontaisia ajotaipumuksiaan. Lahjakaskin koira tarvitsee harjoitusta, ennen kuin sen lahjat saadaan loistamaan tositoimissa. Pennun kasvatus aloitetaan heti sen saavuttua uuteen kotiinsa. Koira on luontaisesti laumaeläin ja kotioloissa sen lauman muodostaa perhe. Koiralle on osoitettava, että sen asema tässä laumassa ei ole johtajan asema. Koulutuksen avulla pennulle opetetaan perustottelevaisuutta sekä oikeanlaista käyttäytymistä eri tilanteissa.


Jo parin kuukauden ikäisenä pentu viedään tutustumaan ensimmäistä kertaa metsään. Aluksi metsässä ollaan vain puoli tuntia kerrallaan ja pysytellään koiran lähellä. Harjoitus toistetaan kerran viikossa. Aluksi pentu ei välttämättä uskaltaudu lähtemään kauas, mutta jo useamman tutustumisretken jälkeen se alkaa tottua uuteen lähiympäristöönsä.

Tottelevaisuusliikkeet
Koira opetetaan 6-10 kuukauden iässä mm. istumaan, menemään makuulle, pysymään paikallaan, tulemaan kutsusta luokse, ja seuraamaan isäntää. Tottelevaisuusliikkeiden oppimisnopeus riippuu täysin koiran perinnöllisistä- ja rotukohtaisista tekijöistä.

Opetusmenetelmäsi ovat oikeat, mikäli koirasi häntä heiluu ja silmät loistaa. Koira on pidettävä aina innostuneena olla koiraa innostavaa, eikä mitään ”pakkopullaa”.. Harjoittelu kestää kerrallaan maksimissaan puoli tuntia. Aloittelevan koiranomistajan on syytä kääntyä Suomen Kennelliiton puoleen ja tiedustella koirien rotukohtaisesta metsästyskoulutuksesta. Oppaita ja ohjeita voi myös kysyä suoraan rotujärjestöiltä.


Metsästysvaisto herää
Vuoden ikäisenä pentu on valmis aloittamaan metsästysharjoitukset. Pennun luontaiset vaistot ovat laukaisseet riistavietin. Kouluttajan tehtävänä onkin vain koiran toimintojen ohjaaminen toivottuun suuntaan. Tässä iässä harjoitusten pituutta voidaan lisätä kahdella tunnilla. Harjoitus toistetaan kaksi kertaa viikossa maastoa vaihdellen. Pentu oppii nopeasti etsimään ja seuraamaan riistaeläinten jälkiä. Harjoituksen myötä koira oppii ajamaan haukkuen riistaeläimiä. Pentu opetetaan palaamaan isännän luokse, esim. pilliin puhaltamalla.

Koira on fyysisesti valmis metsästyksen tuomaan rasitukseen vasta noin 1,5 vuoden iässä. Sitä ennen pennun kasvu on vielä kesken eikä sitä tule rasittaa liikaa. Metsästyskoira tarvitsee säännöllistä liikuntaa. Koiralla tulee olla hyvä peruskunto ennen metsästyskauden alkua. Koira viedään aina kytkettynä metsään.


Koiran hoitaminen
Koiran kunnon hoitaminen on ympärivuotista työtä. Liikuntaa voidaan hankkia, mm. pyörälenkkien parissa taikka talviaikaan hiihtämällä. Vanhaa tai kipeää koiraa ei kuitenkaan tule pakottaa juoksemaan, vaan on edettävä koiran oman innokkuuden sekä jaksamisen mukaan. Koiraa on alettava kouluttamaan pennusta lähtien ja totutettava se erilaisiin keleihin.

Koira kaipaa monenlaista toimintaa, jotta se pysyy luonteeltaan iloisena, aktiivisena ja kiintyneenä isäntäänsä. Erilaisten temppujen harjoittelut ja palloleikit auttavat tässä asiassa.


Metsästyskoiran ruokinta
Koiraa ruokitaan noin 15 tuntia ennen metsästystä, jolloin ruoka ehtii sulaa ja koiran energiavarastot ovat hyvässä kunnossa. Ennen metsälle lähtöä koiran pitäisi saada vettä, johon voi sekoittaa vaikka purkkiruokaa. Metsästyspäivän aikana voit antaa koiralle raakaa kalaa, koska se sisältää paljon nestettä.


Rokotukset ja puhtaus
Uskollisesta metsästyskumppanista on syytä pitää hyvää huolta. Koirankoppi tulee puhdistaa kahdesti vuodessa ja koirakin pitää muistaa pestä. Samalla kannattaa käydä läpi silmät, korvat ja suu. Koiran vuosittaisesta rokottamisesta ja madottamisesta on myös huolehdittava.

Koiran turkkiin tulevat takut aiheuttavat haavoja, ihotulehduksia sekä kivuliasta ihon kiristystä. Muista myös pitää koirasi kynnet lyhyinä, jotta koiran käpälät pysyvät kunnossa. Mitä enemmän tietoa hankit asioista, sitä paremmin pystyt ymmärtämään, hoitamaan ja opettamaan koiraasi.

Koiran näkö
Koiralla on ihmistä laajempi näkökenttä. Se myös näkee useampia harmaasävyjä ja samalla siis näkee paremmin hämärässä. Koira havaitsee nopeammin myös liikkeen kuin ihminen. Viimeisimpien tutkimusten mukaan koirat näkevät myös useita värejä. Ihmisellä on kuitenkin tarkempi näkö ja parempi kyky nähdä värejä. Ihmisen silmä myös mukautuu nopeammin kuin koiran.

Artikkeli: Jarmo Kurkela
Kuvat: Jarmo Kurkela
Lähteet: Metsästäjän Opas, Suomenajokoira.info ja Fogle Bruce, Näin koulutat koirasi oikein.

Sivun alkuun