Tee-Se-Itse ohjeet 2

 

Kyyhkyn metsästyksestä
Kyyhkyjahti aloittaa metsästyskauden. Kyyhkyjahdin valmistelu alkaa jo heinäkuun alussa, seurailemalla kyyhkyjen lentoreittejä ja etsimällä mahdollisia kyyhkyjen ruokailupeltoja. Erityisesti kyyhkyjen mieleen ovat lakoontuneet herne, ruis ja vehnäpellot.

Naamiointi on kyyhkyjahdissa tärkeä osa, sillä kyyhky on todella tarkkasilmäinen lintu. Monet käyttävät jahdissa kasvosuojia ja käsineitä, sillä valkoiset naamat ja kädet näkyvät kauas. Ilman kasvo ja käsisuojia metsästäjän täytyy pysyä loppuun asti liikkumatta, sillä liike on paljastavin tekijä.

Joskus ojanpientare tarjoaa niin hyvän suojan, että kummoista naamiointia ei tarvitaKyyhkyjahti on välineurheilua, joten kaaveet ovat melkein palkollinen juttu. Kaaveita olisi hyvä olla yli 10. Variksen kuva tuo myös rauhallisuuden tuntua kyyhkyparveen. Se kannattaa sijoittaa hieman kauemmas kaaveista.Markkinoilla on tarjolla kyyhkymagneetteja, lentäviä kuvia, sekä pillejä. Nämä kaikki voi myös tehdä itse pienellä vaivannäöllä.

Tässä yksi valmistamani lentävä kaave. Siivet on leikattu muovisangosta ja maalattu.Kyyhkypillin valmistaminen
1. Sahaa n.15cm pitkä ja halkaisijaltaan 3-4 cm oleva muoviputki. Sahaa tai vuole puukolla putken puhalluspäätä ohuemmaksi, että pilliin olisi helpompi puhaltaa. Hio hiomapaperilla muovin reunat sileiksi.2. n. 3cm:n päähän pillin puhalluspäästä tehdään D :n muotoinen aukko. Merkitse aukon kohta ja poraa reikä sopivan kokoisella terällä. Muokkaa aukkoa pyöreää viilaa ja puukkoa apuna käyttäen.3. Seuraavaksi sorvaa/veistele puun oksa yhtä paksuksi kuin pillin sisähalkaisia, sillätavoin että se juuri ja juuri mahtuu pillin sisälle. Itse en omista sorvia, joten jouduin puukolla veistelemään puun sopivan paksuiseksi. Valitsin puuksi haavan, koska se on pehmeää ja sitä on helppo veistellä. Upota puun-pala pillin sisälle ja piirrä siihen kynällä puhalluspään muodot. Katkaise pala n. 6cm pituiseksi.4. Sahaa puunpalasta ylimääräinen osa pois viivaa pitkin ja hio pinta tasaiseksi hiomapaperia käyttäen.5. Merkkaa puunpalaan D :n muotoisen aukon alkamiskohtaan merkki ja ota palikka pois pillin sisältä. Merkin kohdalta sahataan pala vinoittain poikki.6. Palikkaan tehdään vielä puhallus aukko varovasti palikan päältä tasoittaen hiomapaperia ja puukkoa käyttäen. ( Puhallusaukon suuruudeksi n. 2mm. Jos pilli ei soi, suurenna aukkoa varovasti! ) Sitten palikka lakataan ja kun lakka on kuivunut, liimataa pala pilliin kiinni. Pala sivulta päin:Puhallus aukko:7. Pillin toiseen päähän tehdään vielä tiivis tulppa. Senkin voi tehdä puusta ja liimata sisälle kiinni, mutta tällöin pitää ottaa pillin äänikammion pituus huomioon! Äänikammion pituus n. 10cm. ( Riippuu pillin halkaisijasta..)8. D:n muotoiseen ääni-aukkoon tehdään vielä pieni viisto, mattopuukkoa ja viilaa apuna käyttäen. Viiston vaikutus äänenlaatuun ei ole huima, mutta tuo silti jonkinlaista terävyyttä ääneen.Nyt pillin pitäisi soida Sepelkyyhkyn tavoin! Viritä pillin ääni mieleiseksi..Jos pillin ääni on liian matala, lyhennä pilliä toisesta päästä vähän kerrallaan niin että ääni tulee korkeammaksi. Jos taas ääni on liian korkea, niin silloin pillin äänikammio on liian lyhyt tai putken halkaisia liian pieni. Pillistä kannattaa tehdä aluksi vähän pitempi ja virittää ääntä lyhentämällä pilliä. Muista että: "Pitkää on helppo lyhentää, mutta lyhyttä vaikea pidentää". Jos tahtoo niin pillin voi vielä maalata, varsinkin jos putki on valkoista, suosittelen että se kannattaa maalata jollain tummalla värillä. Kyyhky erottaa kirkkaan värin helposti tummaa taustaa vasten ja paljastut kyyhkylle liian aikaisin.

Kuinka pilliin puhalletaan?
Yleensä pillillä saa ohi kulkevan kyyhkyn kaartamaan kohti ja kiinnostumaan kuvista. Pilliin puhalletaan samanlaisia sarjoja kuin oikea kyyhky. Hu huuhuu Hu huu..Hu huuhuu Hu huu HU. Sarjassa ei ole mitään muuta vikaa kuin se, että henki meinaa loppua kesken. Kun kyyhkyjä kuuntelee, niin eivät nekään aina puhalla täydellistä sarjaa. Usein kuulee vain pelkän Hu huuhuu Hu huu HU. Keväällä kun sepelit ovat palanneet etelästä takaisin Suomeen ja huhuilua kuuluu joka puolelta on hyvä aika testata itse tehtyjä kyyhkypillejä ja virittää niitä sopivaksi.


Tässä on minun kyyhkypillini, jonka kaverini maalaili kynäruiskulla maastokuvioiseksi:

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Artikkeli: Matti Alho (Laihia).
Kuvat: Matti Alho (Laihia).

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 Sivun alkuun