Teeren kuvien valmistus

 

Tee se itse -ohjeet
Teeri on tunnetuin metsäkanalintumme. Sitä tavataan pohjoista Lappia lukuunottamatta koko maassamme. Teeren sosiaalisuutta on hyödynnetty metsästyksessä virittelemällä aamuyöstä teeren kuvia suon reunoilla sijaitsevien mäntyjen latvoihin ja maahan. Näin on luotu kuva ruokailevasta teeriparvesta. Teeret ruokailevat nokka tuulta kohti, joten myös kuvat on aseteltava vastaavalla tavalla.


Teeren kuvia voi nykyään ostaa hyvin varustettujen kauppojen erä- ja metsästys-osastoilta. Kuitenkin jostain syystä ne ovat päässeet aina loppumaan, kun olen niitä tarvinut. Tästä viisastuneena olen alkanut tekemään teeren kuvani itse. Kokemuksen ja erehdyksen kautta olen kehittänyt nopean ja vaivattoman tavan valmistaa teeren kuvia eli kaaveita.

Ensimmäinen vaihe
Avaa ja tulosta valmiiksi tekemämme mallit:
pyrstö, vartalo: osa 1, osa 2 ja osa 3. Kun kaikki neljä osaa on tulostettu, leikkaa osat saksilla ja yhdistä teeren vartalon kolme osaa teipillä. Pyrstö tehdään erikseen vasta ohjeen viimeisessä vaiheessa.
Sanotaan, että pitkäkaulainen teeren kuva viestittää vaaraa muille teerille. Tästä johtuen teeren kuvat on jo pitkään osattu tehdä lyhytkaulaisiksi. Kukon pyrstö on lyyramainen ja selvästi erottuva.

Toinen vaihe
Aseta tekemäsi teeren paperivartalo mustan tai tumman sinisen kankaan päälle. Kangas asetellaan kaksin kerroin, jotta saamme tehtyä kaksi teeren muotoista kankaan palaa. Asettele nuppineulat reunoille siten, että ne yhdistävät paperimuotin ja molemmat kerrokset kankaasta. Nyt voit leikata kankaat. Poista paperimuotti ja laita nuppineulat takaisin pitämään molemmat kankaat yhdessä ja ompele ne yhteen ompelukoneella. Käytä vain perusompeleita: siksak ja suoraommel.


Huom! Jätä mahaan täyttöreikä (13 cm), jotta saat täytettyä kankaat vanulla. Myös takaosaan tulee jättää aukko (5 cm) pyrstöä varten. Vanua lisätään kunnes kuvasi näyttävät niiden ylitse lentävän teeren perspektiivistä (ylhäältä) riittävän pulskilta. Langan laihoille kuville et teertä saa laskeutumaan, vaan se lentää ohi. Lopuksi käännä saumat sisäpuolelle.

Kolmas vaihe
Kolmannessa vaiheessa voit tehdä teeren pyrstöosan. Tulosta ja leikkaa tekemämme malli pyrstöstä. Kangas taitetaan kaksinkerroin ja paperimuotti asetetaan niiden päälle. Yhdistä kangaspalat ja paperimuotti käyttämällä nuppineuloja ja leikkaa. Poista muotti ja laita nuppineulat takaisin yhdistämään kangaspaloja. Ompele ne yhteen ja käännä saumat sisäpuolelle. Täytä tiiviisti vanulla, jotta pyrstöön saadaan ryhtiä.

Valmiit teerenkuvat kaikessa kauneudessaan. Lopputulos on ällistyttävän uskottavan näköinen. Moni kokenut metsästäjäkin erehtyisi ampumaan.

Neljäs vaihe
Vanulla täytetyt pyrstö ja vartalo yhdistetään nuppineuloja hyödyntämällä ja ompelemalla käsin. Sitten voit viimeistellä teeren kuvaa valmistamalla punaisesta kankaasta teeren silmän yläosan ja valkoisesta kankaasta siipijuovan ja siipipeilin. Näistä tehdään usein hieman todellista kokoa suurempia, jolloin ne näkyvät paremmin.

Kannattaa myös huomioida, että teeren kuva pitäisi vielä nostaa puuhun ilman kiipeilyä ja teerenkuvan heittelyä:) Tämä onnistuu parhaiten jättämällä parin sentin aukko teeren kuvan vatsapuolelle, johon voi työntää, esim. sopivan paksuisen koivuriu’un. Tällä teeren kuvan saa helposti haluttuun asentoon. Jotta kangas ei lähde purkaantumaan jätetystä aukosta, on aukon ympärystä vahvistettava käsin ompelemalla. Tässä vaiheessa täyttöreikää voi pienentää reilusti.


Huolella tehty teeren kuva kestää useamman vuoden metsästyskäytön. Monet valmistavat teerenkaaveensa sametista. Sametti on hidas kuivumaan ja imee helposti kosteutta ja on siinä mielessä epäkäytännöllinen ja säävaihteluille arka. Tästä johtuen suosittelisin ohuemman, kiiltävän kankaan käyttämistä. On kuitenkin olemassa kestävää ja likaa hylkivää samettikangasta, josta mm. Erästäjä Oy valmistaa
Samettiteeri -kuviaan myyntiin.

Usein jo yksikin teeren kuva riittää houkuttelemaan teeriparven alas jahtipaikallesi. Tehokkaampaa on kuitenkin käyttää 3-5 teerenkuvaa, jolloin ne huomataan varmemmin. Teeren kuvien asettelun jälkeen metsästäjä piiloutuu lähiympäristön maastoon ja jää odottamaan. Tässä metsästäjältä vaaditaan toisinaan useammankin tunnin kyttäämistä liikkumatta. Teeren äänen matkiminen tuo lisää jännitystä touhuun. Ties vaikka onnistuisit herättämään muutkin lähistön soittoniekat.


Metsästämisestä
Moni metsästäjä panostaa piiloutumiseen hankkimalla erilaisia piilokojuja tai näkösuojia. Aivan mihin tahansa ei teerenkuvia kannata laittaa. Kokemus on tässäkin suhteessa valttia. Kokeneempi metsästäjä osaa kertoa missä teeren ruokailu-, lepo- ja oleskelupaikat sijaitsevat. Tutut lento- ja kulkureitit tunteva metsästäjä ei jää ilman saalista.

Viime metsästysreissulla sain olla todistamassa sellaista teerikukkojen syksyistä soittoa ja mekastusta, että tuskin koskaan sitä tulen unohtamaan. Teeriä oli 15-20 yksilöä “kukkoilemassa” kilpaa suon reunalla - osa maassa ja osa parin metrin mittaisten männyn tarrien päällä. Ilmassa kaikui mahtavasti teeren äänet ja aina välillä, joku kukoista päästi ilmoille äkäisen suhahduksen. Suurten luontoelämysten kokeminen on ehdottomasti metsästyksen paras anti.Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi.
Kuvat: Luonnossa.net -tiimi ja
www.peikkoperala.com

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 Sivun alkuun