Fasaanijahti
Fasaanijahti alkaa syyskuun ensimmäisenä päivänä ja kestää lähes kuusi kuukautta. Fasaania voi metsästää joko seisovalla tai karkottavalla koiralla. Fasaanin metsästystä harjoitellaan koiran kanssa paljon. Koulutetun koiran työskentely metsästystilanteessa on ihailtavan tyylikästä. Parhaimmilla fasaanimailla on hyvä luontainen fasaanikanta, jota tuetaan istutuksin.

Kuvateksti: Fasaani lähtee lentoon usein vain pakon edessä.

Fasaanin metsästys ja metsästyskoirat
Seisovista koirista fasaanin metsästyksessä käytetään perinteisesti setteriä, pointteria tai saksanseisojaa. Karkottavista koirista puolestaan käytössä on usein cockerspaniel ja springerspaniel. Aukeilla viljelymailla metsästettäessä seisova koira on oikea valinta. Kun taas maasto on risukkoista ja vaikeakulkuista, on karkottava koira paras vaihtoehto. Koulutettu koira noutaa saaliin vasta, kun isäntä antaa sille luvan.

Fasaanin metsästyksessä koira etenee parikymmentä metriä metsästäjää edellä. Seisova koira liikkuu, kunnes saa vainun lähellä olevasta fasaanista. Sitten se pysähtyy seisontaan, osoittaen kuonolla linnun suuntaan. Karkottava koira puolestaan nimensä mukaisesti karkottaa linnun ilman seisontaa. Olipa sitten metsästyksessä käytettävä koira mikä tahansa, tulee metsästäjän pysyä parinkymmenen metrin päässä koirasta.

Kuvateksti: Muutaman tunnin jahtipäivä on paketissa.

Suomessa ammutaan vuosittain keskimäärin 30 000 fasaania. Vuosi 2008 oli poikkeuksellisen hyvä ja saalista kertyi uskomattomat 76 000 fasaania. Suomessa fasaanijahtiin lähdetään usein pienellä porukalla. Useat fasaanijahteja järjestävät tahot suosittelevat ryhmän kooksi 2-15 metsästäjää. Yhden jahtipäivän saalismäärä vaihtelee 2-40 fasaanin väliltä. Englannissa puolestaan fasaanin metsästystä harrastetaan ajoketjun avulla suurten kartanoiden viljelymailla. Ajomiesten lähestyessä ampujat ovat ketjussa valmiina ampumaan ylilentävät linnut. Saaliiksi saadaan usein jopa 200-300 fasaania. Tämä toki vaatii fasaanikannan tukemista lukuisilla istutuksilla.

Fasaanin pyynti seisovalla lintukoiralla
Seisovaa lintukoiraa eli kanakoiraa on käytetty linnustuksessa Suomessa jo yli sata vuotta. Nopea kanakoira etenee pellolla ja ottaa lopulta seisonnan. Metsästäjä tai kaksi metsästäjää lähestyy seisontaa - toinen koiran oikealta puolelta ja toinen vasemmalta. Metsästäjät kävelevät ase (rinnakkaispiippuinen haulikko) lataamattomana ja taitettuna. Kun etäisyys on sopiva, ase ladataan. Tätä turvallisuussääntöä on hyvä noudattaa aina. Koira palkitaan ampumalla lintu alas ja lopulta isäntä antaa luvan koiralle noutaa saalis.


Karkuun juokseva fasaanikukko ei yleensä tee jahdista kovinkaan helppoa. Fasaanin perässä juokseva koira pyrkii pysäyttämään sen ja ottaa seisonnan. Jahtikauden loppupuolella fasaaninmetsästyksen saalismäärät pienenevät, sillä fasaani osaa jo olla varovainen. Parikymmentä metriä koiran edestä pakoon lentävät fasaanit ovat auttamatta ampumaetäisyyden ulkopuolella. Myötätuuleen pakenevan fasaanin saa reppuun parhaiten, kun jahdissa on kaksi metsästäjää. Toinen metsästäjistä siirtyy passiin oletettuun pakosuuntaan ja toinen lähestyy seisontaa toiselta puolelta. Tämä toimii parhaiten jahdin alku- ja keskivaiheessa.

Fasaanin pyynti karkottavalla koiralla
Kun metsästetään alueilla, joissa on paljon tiheää pensaikkoa, pyyntiin lähdetään usein karkottavalla koiralla, kuten esimerkiksi spanielilla. Toinen metsästysalue, jossa spanieli on paras vaihtoehto, on ehdottomasti jyrkät ojanpientareet. Myös juurikaspellot ovat karkottavalle koiralle sopivia jahtipaikkoja. Koira etenee noin kahdenkymmenen metrin päässä metsästäjästä. Etenemisen tulee tapahtua rauhassa, jolloin koira saa aikaa selvittää nenäänsä saamat vainut. Näin riista löytyy varmemmin. Puronuomassa metsästettäessä on hyvä jos liikkeellä on kaksi metsästäjää - yksi molemmin puolin.


Karkottavalla koiralla tilanteet tulevat, niin yllättäen, että ase on syytä olla kokoajan ampumavalmiudessa. Koiraa on seurattava tarkasti ja lakkaamatta. Näin potentiaaliset ampumatilanteet tulee varmasti hyödynnettyä. Varovaisuus on huomioitava aina, kun kävellään ladatulla aseella. On turvallista ampua vain lentoon lähtevät fasaanit. Silloin on otettava huomioon myös se, missä toinen metsästäjä liikkuu. Koira on syytä olla mukana, sillä haavoittunutta fasaania on vaikea löytää heinikon tai pensaikon joukosta.

Fasaanin Ajometsästys
Fasaanin ajometsästys ei ole kovinkaan hyvässä huudossa Suomessa. Moni metsästäjä ei pidä sitä edes metsästämisenä, vaan ampumisena. Korkealla lentävien fasaanien ampuminen on toki aina haasteellista, mutta tämä metsästysmuoto on muuten kovin tylsä. Metsästäjän ampumataitojen tulee aina olla hyvin hallussa.

Kuvateksti: Fasaanikukko kaikessa väriloistossaan

Mikäli metsästysseuranne päättää tehdä fasaanin ajometsästysreissun Etelä-Ruotsiin tai Tanskaan, kannattaa sitä edeltävät viikot harjoitella ampumista korkealle heitettyihin savikiekkoihin. Matalat alle 45 asteen laukaukset horisonttiin nähden ovat lähes poikkeuksetta kiellettyjä. Tällainen laukaus repii linnun pahoin ja on muutenkin vaarallinen muita metsästäjiä ajatellen. Jahtipäällikön tulisi tällaisen sattuessa lähettää malttamaton metsästäjä saman tien poistumaan ajosta.

Fasaania ruokapöydässä
Fasaanin lihasta saa helposti kuivaa ja mautonta paistamalla lihaa liian pitkään. Sama sääntö pätee myös metsäkanalintuihin. Fasaaninliha on parasta, kun se jää hieman raa’aksi sisältä. Puolituntia uunissa (175 astetta) ja puolituntia folioon käärittynä, on yleensä oikea valmistusaika fasaanille. Jätä linnun nahka paikoilleen lihaa paistaessasi. Kun fasaani on nyljetty, se paistetaan runsaassa rasvassa. Muista valella sulaa voita myös paiston aikana.

Kuvateksti: Fasaanit lymyävät usein koiralle tai pakenevat juosten nähtyään metsästäjän.

Fasaanin valmistus ja reseptit
Aikuinen fasaani painaa 900-1000 grammaa. Fasaania riiputetaan 4-5 päivää. Fasaanin liha on vaaleaa ja miedon makuista. Sen voi maistaa appelsiinilla ja sen kanssa kannattaa tarjota omenaa. Julkaisemme myöhemmin muutaman hyvän fasaanireseptin, jolloin myös kirjoitamme lisää riistasaaliin käsittelystä. Hyviä reseptejä voi sillä välin googlettaa Internetistä. Erityisesti seuraavat fasaanireseptit kannattaa kirjoittaa ylös:

Fasaaninrintaa puolukkakastikkeessa
Fasaanisalaatti
Fasaani appelsiinikastikkeessa
Fasaani belle meuniére
Rapeaksi paistettu fasaaninrinta hapanimeläkastikkeessa
Fasaania Toscanan tapaan
Pekonilla ja salvianlehdillä verhotut peltopyyt
Hunaja-valkosipulimarinoitua fasaaninrintaa lämpimällä perunasalaattipedillä
Fasaaninrintaa linssipedillä

Lisää kuvia:

Kuvateksti: Fasaanikukko astelee ylväästi pellon poikki.

Kuvateksti: Vasta-ammuttu fasaaninaaras

Kuvateksti: Fasaani viihtyy myös asutuksen lähettyvillä.

Kuvateksti: Naarasfasaani on hautomassa munia.

Kuvateksti: Fasaanin munat pesän suojissa.

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi.
Kuvat: Copyright: Markku Manninen, Annikka Mattila, Lotta Majala, Kaarlo Asikainen, Leif Åstrand ja Harri Matikainen.

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Kiitos kaikille foorumilaisille sekä Suomi kuvaa -luontovalokuvauskilpailuun osallistuneille kuvien lähettämisestä. Erityiskiitos myös Susirajankanakoirakerhon jäsenille hyvistä koirakuvista.

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin