Yli internetin

Internetyhteys PMR 446 -laitteiden välillä
Internetyhteys PMR 446 -laitteiden välillä on mahdollinen. Tiimimme on tiedustellut sähköpostitse Viestintävirastolta, olisiko tällainen ratkaisu luvallinen myös Suomessa.

--- Tässä kysymyksemme ---
Ovatko oheisessa linkissä kuvatut PMR 446 -puhelimen ja internetin
yhteenkytkemiset luvallisia Suomessa?
http://www.delboy-enterprises.co.uk/pmr_446_Internet_Gateway.htm
--- Kysymys päättyy ---

--- Ja näin vastaa Viestintävirastosta tekninen johtaja Pentti Lindfors ---
PMR446:tta koskevat ERC:n päätökset, joilla taajuudet tähän kayttöön avattiin määrittelee pelkän puheensiirron simplex-radiopuhelimia käyttäen kahdeksalla 12,5 kHz:n kanavavälin radiokanavalla. Siis tällä radioyhteydellä datasiirto ei ole sallittua. Myöskään toistimet eivät ole simplex-radioverkossa teknisesti mahdollisia. Voi olla että tässä kuitenkin tarkoitetaan toistimella jotain aivan muuta kuin mitä radioihmiset sanalla ymmätävät. Jos tässä kuitenkin on kysymys PMR446-radioiden audion kytkemisestä puhelimen audioliitännän kautta Internetiin (VOIP?) niin en näe sille estettä. Tosin en oikein ymmärrä mitä ihmeellistä sillä saavutetaan. PMR446 radion kantama voi hyvissä olosuhteissa olla pari kilometriä. Ulkoista antennia niihin ei voi kytkeä, joten kaupunkiolosuhteissa rakennusten peittovaikutus rajoittaa kantaman muutamiin satoihin metreihin.
--- Vastaus päättyy ---

Kiitokset Viestintävirastolle nopeasta vastauksesta! Jätimme kysymyksen sähköpostiin sunnuntai-iltana ja saimme vastauksen maanantaina 28.4.03 aamupäivällä. Lindforsin luvalla liitimme vastauksen tälle sivulle.

eQSO on VOIP (Voice over-IP) -sovellus, jonka avulla PMR 446 radio voi toimia internettiin kytkettynä tukiasemana, joka on yhteydessä  palvelimeen. Palvelimeen internetin eQSO -sovelluksen kautta kytketyt radiot muodostavat radioverkon, jonka alueella (eli yksittäisten verkkoon kytkettyjen PMR 446 -laitteiden kantamien alueella) olevat PMR 446 laitteet voivat olla yhteydessä keskenään. Todella huikea lisäys PMR 446 -llaitteiden kantamaan ja käyttömahdollisuuksiin.

Mistä ohjelmisto?
Jos edellä kuvattu internettiä hyväksikäyttävä radioverkko on luvallinen Suomessa, niin tarvittavat ohjeet ja ohjelmistot löytyvät
internetistä.

Äänen laatu
Jos PC:hen kytketyn PMR 446 -laitteen äänenlaatu ei tyydytä, voit helposti askarrella äänen laatua parantavan
säätimen.