Pelastuspuku kalastajalle ja metsästäjälle
Pelastuspuku tulisi löytyä jokaisen veneilijän päältä kevään ja syksyn kylmillä ilmoilla. Turvapuku mahdollistaa vesillä liikkumisen ympärivuotisesti säällä kuin säällä. Pelastuspuku eli kuivapuku pitää kantajansa kuivana ja toimintakykyisenä veteen pudotessaan. Näin veden varaan joutuneella on suuremmat mahdollisuudet selvitä onnettomuustilanteesta hengissä.


Märkä iho johtaa tunnetusti lämpöä selkeästi enemmän kuin kuiva. Kylmään veteen pudonneelle suuri lämmönhukka aiheuttaa muutamassa minuutissa toimintakyvyn menettämisen. SeaHorse 5110-puvun ansiosta selviää nolla-asteisessa vedessä noin 2 tuntia ja vieläkin pidempään, mikäli käytät sen alla esimerkiksi Thinsulate -aluspukua, jonka eristyskyky on havaittu erinomaiseksi. On myös tärkeää hankkia pukuun sopivat neopreeni-käsineet ja -lämpöhuppu.

Pelastusliivit käyttöön
Pelastuspuvun kanssa tulee aina käyttää pelastusliiviä, sillä puvussa ei ole kellukkeita. Vaatekerroksiin jäänyt ilma kyllä kannattaa sinua kohtuullisen hyvin, mutta pelastusliivien avulla pysyt varmemmin pinnalla. Nykyään myydään myös pelastusliivejä, jotka on suunniteltu kääntämään käyttäjänsä oikeinpäin. Näin tajuntansa menettäneelläkin on mahdollisuus selviytyä. Pelastusliivien sijaan voit myös käyttää kevyttä ja huomaamatonta paukkuliiviä.


Onnettomuuden sattuessa on elintärkeää saada nopeasti apua. Jokaisen pelastuspuvun käyttäjän taskusta tulee löytyä hätäraketti tai soihtu. Kylmästä vedestä on pyrittävä mahdollisimman nopeasti pois, esimerkiksi kiipeämällä kaatuneen veneen päälle. GSM -puhelimen ja GPS -laitteen paikka on rintataskussa. Ne on kuitenkin syytä suojata vesitiiviisti.

Gore-Tex kalvo ja vesitiiviys
Ursuit -pelastuspuvut valmistetaan Gore-Texistä, joka hengittää ulospäin ja samalla estää veden pääsyn sisäänpäin. Gore-Tex-kalvo kestää melkoisen vedenpaineen, päästämättä vettä sisään. Saman aikaisesti se päästää vesihöyrymolekyylejä ulos. Kankaan ohella kaikki saumat ja vetoketjut ovat vesitiiviit. Vesi ei myöskään pääse sisään ranteiden eikä kaulan kohdalta, jotka on valmistettu sileästä neopreenikumista. Pelastuspuvun kanssa on syytä noudattaa kerrospukeutumisen periaatetta. Näin kehosta erittynyt kosteus pääsee siirtymään vaatekerroksesta toiseen kulkeutuen lopuksi päällyspuvun läpi ulkoilmaan. Pelastuspuvun kanssa tulisi myös uida pieni lenkki neljän viikon välein, jotta mahdolliset reijät havaitaan ajoissa. Hyvin huollettu pelastuspuku on vuosia kestävä henkivakuutus.

Kaikki pukumallit saa halutessa sukilla. Sukkien huono puoli on, että vapaaehtoinen vedessä kahlaaminen jää pois päällimmäisen jalkineen kastuessa - mikä tahansa jalkine on aika raskas, kun se kastuu vaikka jalka kuivana pysyisikin.

Makuuasennossa veden aiheuttama paineshokki vaikuttaa tasaisesti kehoon. Näin vältyt siis verenkiertohäiriöiden muodostumiselta. Tässä asennossa selviydyt vedessä kaikkein pisimpään.

Sea Horse 5110 soveltuu hyvin yleispuvuksi vesille, vetouisteluun, perhokalastukseen, pilkkimiseen sekä purjehdusmatkoille. Vihreän värinsä ansiosta puku on löytänyt tiensä myös metsästäjien ja lintubongareiden käyttöön. Nyt riistan hakeminen myös vedestä onnistuu ilman koiraa taikka venettä.

Heittokalastuksen yhteydessä uistimen koukut saattavat tehdä reikiä pukuun. Tällaisten pienten reikien paikkaaminen on helppo suorittaa itse. Paikkaamisessa tarvittavat tarvikkeet tulevat puvun mukana. Suuremmat repeämät on kuitenkin syytä jättää valmistajan paikattavaksi.

Kahluukalastuksessa aluspuvun tärkeyden havaitsee nopeasti, sillä  pelastuspuvun läpi haihtuu hieman lämpöä vedessä ollessa.

Kyse on omasta turvallisuudestasi
Turkulaisen Ursuk Oy:n valmistama SeaHorse 5110 -pelastuspuku on suunniteltu nimenomaan Suomen olosuhteisiin. Suomen viileissä olosuhteissa on syytä panostaa turvalliseen vesilläliikkumiseen. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tietojen mukaan Suomessa hukkui vuonna 2002 yhteensä 179 ihmistä. Se on 12 enemmän kuin vuonna 2001. Kotimaisen pelastuspuvun hankinta on kannattava sijoitus – onhan kyse omasta tai muiden perheenjäsenten turvallisuudesta. Samalla perheen naisväki voi olla huoletta kotona, kun tietää kalamiesten tai purjehtijoiden olevan kunnossa.