Perusheitot
Rullausheittoa käytetään erityisesti silloin, kun heittäjän takana on rantapuustoa. Heitto vaatii onnistuakseen veden kitkaa, joten sitä harjoitellaksesi sinun tulee hakeutua veden äärelle. Jotta pääset harjoittelemaan heittoa on sinun kiinnitettävä perukkeen päähän viisisenttinen villalankapätkä, joka vastaa perhon ilmanvastusta. Se korvaa harjoittelumme ajan oikean perhon. Näin vältymme mahdollisilta koukun aiheuttamilta tapaturmilta.

Vedä kärkirenkaan läpi noin 3 metriä heittosiimaa. Sitten siima lukitaan vapakäden etusormen ja vavan kädensijan väliin. Vavalla lyödään näpäkästi kohti veden pintaa, jolloin siima saadaan oikaistua eteesi.
(Katso kuvasarjaa)


Heiton vaiheet: Aluksi nostat vavan rauhallisesti pystyyn, niin että vavan kärki ohittaa hartialinjasi ja käsi pysähtyy olkapääsi eteen (ylin kuva). Vavan pysähtyessä siima jatkaa liikettään. Lyö vavalla terävästi eteenpäin, kun siima ohittaa olkapääsi. (Keskimmäinen kuva) Heiton onnistuessa siimaan muodostuu silmukka, joka etenee sitä pitkin kohti perhoa lopulta oikaisten siiman ja vieden lopulta myös perhon mukanaan (alin kuva)

Perusheitto eli "yliolanheitto"
Heitto rakentuu kolmesta osasta: takaheitosta, tauosta ja etuheitosta. Harjoittelupaikaksi sopii vaikka pieni puisto. Vedä kärkirenkaan läpi 5 metriä siimaa ja oikaise se eteesi nurmelle. Vavan kärki viedään alas lähelle nurmikkoa. Vedä siima ja kaikki löysä pois kärkirenkaan ja harjoitusalustan väliltä. Lukitse siima etusormen ja vavan kädensijan väliin.


Takaheitto aloitetaan aina rauhallisesti ja annetaan liikkeen kiihtyä asteittain.


Vie vapa hieman olkapään linjan taakse ja pysäytä liike.


Vapa viedään hieman olkapään linjan taakse ja liike pysäytetään. Seuraa siiman kulkua katseellasi tauon ajan. Huomaat, että siima jatkaa liikettä ja muodostaa silmukan, joka hiljalleen oikenee.Seuraa tauko. Seuraa siiman kulkua kokoajan katseellasi. Se jatkaa liikettä vavan pysähdyttyä ja muodostaa silmukan, joka oikenee.

Siiman oiettua lähes kokonaan alkaa heton viimeinen osa, etuheitto. Vie vapa jälleen kiihtyvällä liikkeellä eteen. Pysäytä vapa 45 asteen kulmaan ja anna siiman rullata eteenpäin, jolloin perho lentää haluttuun kohteeseen.


Heiton lopuksi vapa seuraa rullaavaa siimaa ja sen kärki lasketaan jälleen lähelle nurmikon pintaa. Heiton aikana kyynärvarsi toimii vipuvartena, mutta ranne vain myötäilee liikettä. Olkapää ei saa liikkua lainkaan. Tärkeintä on, että itse heiton aikana vapaa pyritään liikuttamaan miltei samassa tasossa
 
Valeheitot
Valeheitoilla voit harjoitella heittopituuden arviointikykyä taikka kuivata pintaperhoasi kalastusheittojen välillä. Alkuasetelma on samanlainen kuin aijemmissa perusheitoissa.

Valeheitto alkaa takaheitolla. Tee takaheitto jo aijemmin mainitsemieni ohjeiden mukaisesti...eli vapa liikkuu taakse ja sitten tauko, siiman oiettua vapa tuodaan kiihtyvällä liikkeellä eteen. Vapa pysäytetään kuitenkin tällä kerralla "ylemmäksi", jolloin siimalenkki rullaa eteenpäin korkeammalla ja oikenee nyt ilmassa myös eteenpäin. Älä siis anna siiman laskeutua veteen. Kun silmukka on miltei oiennut alkaa välittömästi uusi takaheitto.


Lisää pituutta heittoon?
Siimakädellä vedetään kelalta vajaan metrin verran lisää siimaa. Kun siima on oikenemassa valeheiton jommassakummassa päässä päästetään lisäsiima irti. Näin esim. eteenpäin oikeneva silmukka tempaisee mukaansa myös kädestä päästetyn siiman. Näin helposti saat ilmassa olevaan siimamäärään lisää pituutta.

Artikkeli: Valmistettu yhteistyössä
Pohjolan Perhokalastajat Ltd:n kanssa.
Kuvat:
Jukka Peltonen ja välinekuvat: Vision.

Sivun alkuun