Varusteiden valinta

Perhosiimat
Perhokalastuksessa tavoitteena on heittää perho siiman avulla haluttuun kohteeseen. Siiman jatkeena on peruke ja siihen solmittu perho. Oikean siiman valitseminen vapaan onnistuu kätevästi jälleen noudattamalla luokitusstandardia. Perhosiiman valintaan vaikuttavat myös kalastusolosuhteet sekä kalastustekniikkasi. Mikäli käytät poikkeuksellisen jäykkää/nopeaa vapaa, on syytä harkita vavan luokitusta painavamman siiman ostoa.


WF-siima ja DT-siima
WF-siima muodostuu kolmesta osasta: kärkiosasta, kartiosta ja juoksusiimasta. Siimat voivat olla kokonaan tai osittain kelluvia taikka uppoavia. Uppoavilla siimoilla saat perhon uppoamaan pinnan alle, jossa kala kaikkein parhaiten syö. Perhokalastussiima ohenee kärkeä kohti eli sanotaan, että siima on kartioitu. Muodon ansiosta siiman ilmanvastus vähenee ja auttaa heittäjää hallitsemaan paremmin siimaa heiton aikana. Heittosiiman kärkeen tulee vielä liittää peruke, joka on myös useimmiten kartioitu. Vielä kun perukkeeseen sidotaan perho on kaikki valmista.

Molemman tyyppisissä siimoissa on ennen etukartiota tasapaksu runko-osa, joka toimii heitossa kantavana pintana. WF-siimassa runkoa seuraa juoksusiima, joka kiinnitetään kelalla olevaan pohjasiimaan. DT-siimassa runko-osa on miltei koko siiman pituinen.

L (Level)
Tasapaksu (Käytetään lähinnä juoksusiimana)

DT (Double Taper)
kaksoiskartio

WF (Weight Forward)
"torpedo"

LB (Long Belly)
pidennetty torpedo

ST (Shooting Taper)
ampumapää

TT (Triangle Taper)
kolmoiskartio


Siiman ostamiseen kannattaa sijoittaa ainakin 40-50 euroa. Siiman käyttöikä on n. 3 kalastuskautta, joten summan ei ole suuri. Hyvin hoidettu siima kestää aina paremmin kulutusta ja on luistavampi. Siimaa voi puhdistaa ja käsitellä hoitoaineella.

Siimojen ominaisuuksia ovat lisäksi:

F (floating) = kelluva
I (intermedia) = pintakalvon alla kelluva (erittäin hitaasti uppoava)
F/S (floating / sinking) = kärkiuppoava
S (sinking) = uppoava
SFS (super fast sinking) = super nopeasti uppoava
DWE (deep water express) = lyijysydäminen upposiima

Esimerkki siimojen lyhenteistä: WF 7 F = kelluva 7-luokan torpeedosiima.

Pohjasiimat
Suuren kala saattaa napata aloittelijankin perhoon. Tämä suunnaton riemu saattaa kuitenkin saada kammottavan lopun, kun suuri taimen on vetänyt koko siiman kelalta ulos ja vienyt koko siiman mukanaan.


Jotta saamme ne suurimmatkin vonkaleet ylös tarvitsemme 50 metriä punottua (20 lps) siimaa. Lohen ja suuren taimenen kalastukseen tarvitset paljon pidemmän pohjasiiman. Pohjasiimaa käytetään varsinaisen heittosiiman jatkona. 50 metriä punottua 20 lbs siimaa riittää varsin hyvin. Pohjasiimaksi tulee valita punottua dacronkuitua, joka on erittäin kestävää ja pitkäikäistä. Monofil siima kannattaa unohtaa kokonaan, jolloin vältyt siiman takertumiselta vaparenkaisiin.

Muista myös huomioida se, että yleensä keloille ei mahdu luvattua määrää siimaa. Pohjasiimana voit myös kokeilla nykyaikaisia ohuita punottuja siimoja, joiden vetolujuus on omaa luokkaansa.

Perhokela
Kalastuskaupoista löydät monen merkkisiä keloja, joissa on kahdenlaisia jarrujärjestelmiä. Räikkäjarru tarkoittaa pientä jousikuormitteista kynttä, joka painaa puolan akselilla olevaa hammastettua ratasta. Se on tarkoitettu erityisesti niille, jotka jarruttavat omalla kämmenellään - räikkä on tarkoitettu lähinnä estämään puolan pyörähtäminen yli.

Levyjarrun periaate on kaksi tai useampia toisiaan vastaan hankaavaa kitkapintaa. Monet perhokalastajat tyytyvät kämmenellä jarruttelemiseen, koska levyjarrulliset kelat ovat yleensä turhan kalliita. Kohtuullisen kelan saat 80 eurolla.


Perhoperuke
Perhoperukkeen avulla yhdistetään perho ja paksu heittosiima toisiinsa. Perukesiimaa tarvitset eri vahvuuksia, jolloin peruketta voidaan jatkaa tarvittaessa. Osta perusvalikoimaksi 1X-5X vahvuuksia. (perukkeiden paksuudessa käytetään X-luokitusta) Perukkeen pituus tulee olla vavan pituuden mittainen.  Heittosiiman ja perukkeen voit taituroida kätevästi yhteen naulasolmulla taikka lenkkisolmulla.

Aloittelijalle suositellaan ensimmäiseksi perukkeeksi valmista monofilperuketta, jonka kärkiosan paksuus on 2X = 0.22 mm. Saamme perukkeesta moninverroin pitkäikäisemmän ja toimivamman solmimalla kärkeen vielä puolen metrin pätkä 0.20 mm:n perukesiimaa ja yhden metrin pätkä 0.18 mm perukesiimaa.

Voit myös solmia itse perukkeesi erivahvuisista perukesiimoista. Tässä yksi malli perukkeesta mittoineen:

80 cm 0,30 mm:stä
70 cm 0,26 mm:stä
60 cm 0,22 mm:stä
100 cm 0,19 mm:stä
140 cm 0,17 mm:stä

Kahluuhousut
Jotta päästään kalastamaan koko kalastusalue läpi, tarvitaan hengittävät kahluuhousut. Muista, että tarkoituksena ei ole säikyttää kaloja pois – liiku siis varovaisesti. Aloittelijalle voisi olla suositeltavaa myös kahluusauvan käyttäminen.

Mikäli ostat sukkahousumalliset kahluuhousut sinun tulee vielä hankkia kahluukengät. Kenkien pohjamateriaalilla on kaksi tärkeää tehtävää: suojata jalkateriä pohjakivikossa ja parantaa liukkailla kivillä liiikkumisen turvallisuutta. Mikäli ostamissasi kahluuhousuissa ei ole hiekkasuojia, niin joudut ostamaan sellaiset erikseen. Ne estävät hiekan pääsemisen kenkien sisään, jolloin kahluuhousut säästyvät ylimääräiseltä kulumiselta.

Perholiivit ja niiden sisältö
Ensimmäisen perhokalastusvuoden jälkeen kannattaa jo hankkia itselleen kunnolliset perholiivit. Tulet huomaamaan, että selviät vastaan tulevista tilanteista paljon paremmin, kun lähettyvilläsi on joukko tarpeellisia varusteita. Hyvässä perholiivissä tulee olla riittävän suuret taskut.

Kuvassa Sastan uusi Pro Wade-kahluutakki Vedenpitävästä ja erittäin hengittävästä 2 L Gore-Tex XCR -materiaalista valmistettu perhokalastajan kahluutakki. Runsaasti tarviketaskuja ja nerokkaita yksityiskohtia. Perhokalastajalle, joka haluaa vain parasta.

Perholiivien sisältä tulee löytyä ainakin seuraavat tarvikkeet: varaperukkeet, mittanauha, saalispussi, perhokotelot, lisäpainot perukkeeseen, pieni lamppu, vaaka, linkkari, monofil -rullat (perukkeen tekoon), sääskimyrkyt, siimaleikkuri, kypä ja paperia, kelluttamisaineet pintaperholle ja kalastusluvat. Tämän lisäksi perholiivissä on oltava haavinkiinnitysmahdollisuus.

Alla olevassa kuvassa on Sastan perhokalastajille suunniteltu monitaskuinen ja tiukoissakin tilanteissa toimiva
Fly-liivi. Perholiivi on viimeistelty vettähylkiväksi.


Muut välineet
Haavi ja suonipihdit ovat perhokalastajan perusvarusteita. Suonipihdeillä saat kätevästi koukun irti kalan leukaperistä. Polaroituja aurinkolaseja tarvitaan pinnan alla vaanivien kalojen havaitsemiseen. Polaroidut aurinkolasit vähentävät veden pinnan heijastuksia ja suojaavat samalla silmiä lentäviltä perhoilta.

Artikkeli: Valmistettu yhteistyössä
Pohjolan Perhokalastajat Ltd:n kanssa.
Kuvat:
Jukka Peltonen, Jarmo Kurkela, välinekuvat: Vision, Fly-liivi ja Pro Wade- kuvat: Sasta

Sivun alkuun