Retkiruoan valinta
Retkiruoan tulee olla mahdollisimman hyvän makuista, monipuolista sekä ravitsevaa. Monipuolisuudella emme nyt tarkoita sitä, että otat retkelle vain erilaisia retkikaupasta ostettuja valmisruokapusseja. Ne ovat toki tärkeässä roolissa retkellä kuin retkellä, mutta tarvitaan myös erilaisia säilykkeitä, leipää, jotain kuumaa juotavaa, makaronia, riisiä, puurohiutaleita ja jotain suolaista ja makeaa. Pussikeitto vaatii mielestäni aina jotain lisuketta.


Yllämainittua ruokalistaa voisi toki jatkaa juustolla, hedelmillä, vihanneksilla, hapankorpuilla, mehutiivisteillä, rusinoilla, dominokekseillä ja vaikka millä muulla perinteisellä ja hyväksi koetuilla aineksilla, mutta jossain vaiheessa on myös pysähdyttävä miettimään kaiken tämän ruokamäärän pakkaamista ja lopulta rinkkaa pitäisi vielä jaksaa kantaakin. Ainakin säilykkeet kasvattavat nopeasti rinkan painoa ja moni syökin ne heti vaelluksen ensimmäisten päivien aikana.

Retkeilijän energiankulutus
Ruokaa pitää olla riittävästi, mutta sen on oltava mahdollisimman kevyttä ja vähän tilaa vievää. Retkeilijä kuluttaa päivässä keskimäärin noin 12000 kj energiaa (3000 kcal). Naisilla energiankulutus on noin 1000 kcal pienempi, kuin miehillä (2000 kcal). Energian tarve voi kasvaa jopa 40% olosuhteiden ja etenemistahdin ollessa rankemmat. Vaellukselle suunnitellun ruokamäärän tulisi olla riittävä, sisältääkseen retkeilijän tarvitseman energiamäärän.

Retkiruokaa suunniteltaessa onkin syytä tietää, että puolet edellä mainitusta energiamäärästä tulisi saada hiilihydraateista, kolmannes rasvoista ja loput valkuaisaineista. Hiilihydraatit luovat siis retkiruoan perustan, jota täydennetään rasvoilla ja valkuaisaineilla.

Syö riittävän useasti!
On tärkeää syödä tasaisella ruokailurytmillä. Yksi ateria ja pari välipalaa ei oikealla vaelluksella riitä mihinkään, vaan johtaa lihaskipuihin, voimattomuuteen ja väsymykseen. Tarvitaan aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala ja tarvittaessa vielä pari välipalaa. Tämä voi kuulostaa paljolta, mutta sen ansiosta verensokerisi pysyy tasaisena ja suorituskykysi hyvänä. Ei vaelluksella tarvitse mitään jättiannoksia syödä, ethän muuten jaksaisi edetä suunnittelemasi aikataulun mukaisesti.


Saatko riittävästi nestettä?
Nestemäärän suunnittelussa on huomioitava, että retkeilijän tulisi saada noin kaksi litraa juomalla ja litran verran valmistetun ruoan mukana. Jälleen on huomioitava maaston vaikeusaste sekä vuodenaika. Talvella erityisen tärkeään rooliin astuu lämmin juoma, sillä kylmä vesi kuluttaa energiaa ja jäähdyttää elimistöä. Kuppikeitot ovat talviaikaan oikein sopivaa retkiruokaa.

Kuumina kesäpäivinä nestettä taas tarvitaan enemmän. Ääriesimerkkinä mainittakoon, että ihminen voi tunnissa menettää jopa 2 litraa nestettä. Kun vaelluspäivän ja nukutun yön jälkeen joku retkeilijöistä alkaa valittamaan voimattomuudesta, vilun tunteista tai lihasten jäykkyydestä, on usein kyse vain nestehukasta. Nauti nestettä säännöllisesti reissun aikana ja pienissä määrissä.

Monenlaista kuivaruokaa
Kuivattu retkiruoka on kevyttä ja sitä on miellyttävää kantaa rinkassa. Kuivaruokaa myydään edulliseen hintaan monissa retkeilyn erikoisliikkeissä, kuten esim.
Solution Foods, Reittipite.fi, Varuste.net ja Partioaitta.fi. Myös useat tavalliset kaupatkin ovat aloittaneet myymään retkeilijöille tuttuja valmisruokapusseja. Valmisruoat, lämpimät kupit ja muut kuivatut tuotteet säilyvät erinomaisesti myös kesäaikaan. Tarvitset myös riittävästi nestettä, jotta elimistösi toimisi kunnolla.


Monelle vaeltajalle tuttuja merkkejä ovat Wayfayrer, Iceman, Reiter, Real sekä Blåbland. Näihin ruokiin tarvitsee lisätä vain kiehuva vesi ja hieman sekoittaa ja muutamassa minuutissa ruoka on valmista. Tämän helpommaksi ei ruoanlaitto muutu. Myös erilaiset valmispastat ovat käteviä retkillä. Vaihteluvirkistää, joten ei kannata vääntää suu mutrussa joka päivä samaa ruokaa. Esimerkiksi
Pennan lihan kuivatut sian- ja naudanlihat voi popsia suoraan pussista. Kokeile myös Solution Foodsin kuivalihaa.

Wayfayrer -valmisruoat
Kotimaisen Solution Foods -verkkokaupan kautta retkeilijä voi tilata Wayfayrer ruokia, jotka ovat heti syömävalmiita. Avaat siis vain pussinsuun ja alat lusikoimaan ruokaa suuhusi. On kuitenkin suositeltavaa aina lämmittää valmisruokapussin sisältö ennen sen nauttimista. Lämmin ruoka virkistää aivan erillä tavalla vaikka talvipakkasissa. Wayfayrer -ruokien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti Suomessa. Nämä valmisruoat ovat hyvänmakuisia ja täyttäviä, eikä sattumia tarvitse etsiä.

Kuvateksti: Kaikissa pakkauksissa lihapitoisuus vähintään 30%.

Luonnossa.net -tiimi antaa oman ostosuosituksensa Wayfayrer -valmisruuille. Laajasta valikoimasta jokainen luonnossa liikkuja löytää suosikkinsa. Ehdottomasti laadukkain testaamistamme retkimuonamerkeistä. Lue lisää --->SolutionFoods.fi:n valikoimista kannattaa ehdottomasti kokeilla myös Lapsin Lihan kuivatuotteita. Erityisesti Iceman -
Original Beef Jerky on erinomaista naposteltavaa retkelle kuin retkelle. Tuotteesta on myös saatavilla tulisempi Hot Beef Jerky-versio.

Realin retkimuonat
Tätä paremman makuista retkiruokaa on vaikea löytää. Toki omia lisukkeita ja mausteita saa lisätä omien tottumustensa mukaan, mutta täytyy myöntää, että norjalaiset osaavat valmistaa retkiruokaa. Tyhjiöpakatuissa pusseissa tulevat kuivaruoka-annokset ovat käteviä ja nopeita valmistaa.
Tyhjiöpakkausmenetelmän ansiosta Real -pussit säilyvät jopa viisi vuotta pakkaushetkestä eteenpäin. Valmistus tapahtuu hetkessä! Revit pussin yläosan pois ja lisäät kiehuvaa vettä aivan rajaan saakka. Sekoita kunnolla ja sulje pussi. Viiden minuutin hautumisen jälkeen pussi sekoitetaan uudestaan ja syöminen voi alkaa - suoraan pussista!

Reiterin retkimuonat
Simpert Reiter on valmistanut retkiruokaa jo yli 75 vuotta. Retkeilijät ja muut luonnossa liikkujat käyttävät näitä keveitä ja laadukkaita tuotteita ahkerasti. Reiterinkin tuotteet ovat maukasta ja energiapitoista tavaraa. Tiesitkö, että myös Suomen arrmeijan rajavartiasto, laskuvarjojääkärit sekä YK-joukot käyttävät Reiterin ruokia. Tätä parempaa paino/energiasuhdetta on vaikea löytää. Valikoimassa myös useita gluteenittomia vaihtoehtoja. Suosittelemme!

Wegebon - kuivaherkkuja
Wegebonin kylmäkuivatut elintarvikkeet soveltuvat mainiosti retkellä välipalaksi tai retkiruoan sekaan antamaan makua. Nämä tuotteet valmistetaan kotimaisista raaka -aineista ja on myös jalostettu Suomessa. Kuivatuotteita voi käyttää kotona, eväänä retkillä ja vesillä, kuivakeittoina, kastikkeessa, pata-aineksena tai vaikka chipsien sijaan.

Luonnossa.net -palvelun testitiimi pitää
Wegebonin kuivatuotteita korkealaatuisina ja käyttää itse niitä omilla retkillään. Tuotteissa ei ole lisä- tai säilöntäaineita ja tuotteet ovat suurimmaksi osaksi luomua. Tuotteet, joissa ei ole luomu-merkkiä on kerätty puhtailta alueilta Suomesta. Nämä kuivapussit ovat retkeilijälle mainio tuote, niiden lähes rajattoman säilyvyyden sekä keveyden vuoksi.


Innovatiivinen kuivausmenetelmä
Kaikki raaka-aineet kuivataan kokonaisina mehuineen kaikkineen, eikä Wegebonin tuotteita kuumenneta missään vaiheessa. Näin saadaan aikaan laadukas lopputuote, jossa on tallella kaikki vitamiinit ja ravintoaineet makuineen, kuten aidossa marjassa tai vihanneksessa.

Wegebon -tuotteiden kuivausolosuhteet vastavat aurinkoista ja tuulista päivää noin 30 asteen lämpötilaa. Näin poistetaan tuotteesta vettä 90 – 93 %. Tuote säilyy vuosia ja palautuu alkuperäiseen olomuotoonsa saadessaan nestettä säilyttäen ravintoarvonsa.

Marjapuristeet - Uutuus!
Pääsimme tutustumaan ja testaamaan kotimaista, kylmäkuivattua ja hienojauhettua marjavalmistetta, joka ei vielä ole tullut markkinoille. Nämä pillerin näköiset tuotteet sisältävät koko marjan: kuoren, marjalihan, mehun sekä siemenet ja siemenöljyt. Siitä löytyy siis rasvahapot, kivennäis- ja hivenaineet sekä antioksidantit bioaktiivisessa muodossa aivan kuten itse marjassakin.

Marjapuristeet: punertava karpalo, kellertävä tyrni ja sinertävä mustikka. Makeutusaineena Xylitol.

Wegebonin kuivatuotteista valmistaa nopeasti ja vaivattomasti herkullisen aterian laineiden liplatellessa veneen kylkeen. Veneilijä tai retkeilijä saa Wegebon-tuotteilla tuoreet kasvikset joka päivä käyttöönsä.

Kotimaiset kuivatut marjat, kasvikset, yrtit ja sienet ovat puhtaita ja aromikkaita, helppoja ja nopeita käyttää, jatkuvasti saatavilla, luonnollisia, ympäristöystävällisiä, lisäaineettomia, tasalaatuisia, edullisia pakata ja kuljettaa sekä helppo säilyttää.

Vinkkejä retkeilyyn
Aina retkillä ja vaelluksilla ei ole mahdollista täydentää ruokavarastoaan käymällä kaupassa, mutta se on erittäin suositeltavaa, mikäli se vain on mahdollista. Näin rinkan paino kevenee ja askel kulkee iloisemmin. Jokainen retkeilijä osaa omasta kokemuksestaan kuitenkin kertoa, että retki muistetaan usein joko hyvänä tai huonona, riippuen juuri siitä oliko retkiruoka hyvää vai ei. Näin retkiruoan valinta nousee usein kaikkien muiden retkeilyyn liittyvien hankintojen edelle.

Ruokailuun luonnossa tarvitset avotulen tai retkikeittimen ja polttoainetta. Näillä välineillä retkiruoka saadaan valmistettua kätevästi ja nopeasti. Moni on myös kiinnostunut itse kuivattamaan keräämiään marjoja, sieniä, vihanneksia, hedelmiä sekä lihaa. Nämä kaksi aihealuetta ovat kuitenkin niin laajoja, että käsittelemme niitä tulevaisuudessa perusteellisemmin aivan omissa artikkeleissaan.


Retkiruoan pakkaaminen
Tämä on se asia, josta valitettavan moni retkeilijä ei tiedä riittävästi. Kuinka siis pakata ruoka siten, ettei retkellä tule suurta kasaa pakkausjätettä. Kaikissa retkikohteissa ei ole enää roskiksia, vaikka siihen meitä aikoinaan onkin totutettu. On siirrytty ns. ”roskattomaan retkeilyyn”, jossa jokainen retkeilijä huolehtii jätteensä pois retkialueelta. Kukaan ei halua kantaa suurta määrää pelkkää roskaa retkellä, joten on syytä pysähtyä hetkeksi miettimään asia.

Pakkaa ruokasi (myös valmis-/pussiruoat) kestäviin Minigrip -pusseihin sekä retkeilijöille valmistettuihin pieniin rasioihin ja purkkeihin. Minigrip -pussitkin ovat pesun jälkeen uudelleen käytettävissä. Hieman järkeä käyttämällä voit toimia ekologisemmin ja säästät loppupeleissä myös luonnon lisäksi omaa rahaasi.

Nestemäiset tuotteet voi pakata kierrekorkillisiin pulloihin ja mausteille löytyy kyllä myös sopivan kokoisia urasulkimella varustettuja pienempiä Minigrip -pusseja. Ennen käytettiin myös tyhjiä filmipurkkeja, mutta harvoilla on niitä enää nykyään tallessa, kun on siirrytty tähän digikamera-aikakauteen. Jos ruoka-ainesten tunnistaminen on vaikeaa, voi pussien sisälle laittaa nimilapun. Kokemattomampi kokki voi myös ottaa mukaansa ohjeet ruoanlaittoon.

Linkit
Greendoor Oy - retkeilyvälineiden maahantuoja

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi.
Valokuvat: Luonnossa.net -tiimi ja
Suomikuva.net.

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin