Rannetietokonekello, X9
Harrastuskäyttöön suunniteltu Suunto X9 -rannetietokone on erittäin luotettava ja tarkka elektroninen instrumentti. Luonnossa.net-palvelun testitiimi kiittää erityisesti X9-mallin luotettavasti toimivia GPS-ominaisuuksia. Kello on saavuttanut nopeasti suuren suosion mm. vaellusta-, maastojuoksua-, pyöräilyä- sekä kiipeilyä harrastavien parissa.

Suunto X9:n vesitiiviys on testattu 100 metriin. Voit siis käyttää Suunto X9:ää uidessasi tai muissa vesiharrastuksissa. Laite- ja vapaasukellukseen sitä ei kuitenkaan ole suunniteltu. Suunto X9:ssä on sisäinen ladattava akku. Yhdellä latauksella kelloa voidaan käyttää parhaimmillaan jopa 2 kuukauden ajan. Mikäli GPS- tai taustavalo-ominaisuudet ovat kokoajan päällä, yksi lataus kestää noin 5 tuntia.


Yleistä
Näytön vasemmalla puolella on tilan ilmaisin, joka näyttää käytössä olevan tilan. Tilan ilmaisin näyttää tilat ylhäältä alaspäin seuraavassa järjestyksessä: TIME, ALTI/BARO, COMPASS, NAVIGATION ja ACTIVITY. Ilmaisinpalkin vieressä oleva liikkuva osoitin näyttää aktiivisen tilan.

Näytön oikealla puolella on akun varaustason ilmaisin. Kun ilmaisinpalkki on punaisella alueella, akku on ladattava. Kun akku on latauksessa, ilmaisin liikkuu jatkuvasti ylöspäin kunnes akku on täynnä ja ilmaisin täydessä mitassaan.

Suunto X9 voi näyttää kolme erilaista hälytyssymbolia: Aika, säätila ja korkeus. Kun asetat aikahälytyksen, sen symboli näkyy alemman vaakasuoran pisteviivan oikeassa reunassa. Kun asetat säätilahälytyksen, sen symboli ilmestyy pisteviivan vasemman pään alapuolelle. Kun asetat korkeushälytyksen, sen symboli ilmestyy pisteviivan vasemman pään yläpuolelle.


Kun GPS on päällä, GPS-signaalinvoimakkuuden ilmaisin ilmestyy näytön ylemmälle vaakasuoralle pisteviivalle. Kun GPS on päällä mutta ei vastaanota satelliittisignaaleja, näkyy tyhjä nelikulmainen vilkkuva piste. Kun GPS löytää satelliitteja, näkyy 1–5 mustaa nelikulmaista pistettä. Niiden määrä riippuu signaalin laadusta. Mitä enemmän pisteitä on, sitä useamman satelliitin laite on löytänyt ja sitä parempi signaalin kuuluvuus on.

Näytön tilat
Suunto X9 sisältää viisi eri tilaa: Time, Alti/Baro, Compass, Navigation ja Activity. Voit siirtyä tilasta toiseen UP/DOWN-näppäimillä. Jokaisessa tilassa on useita alatiloja. Näytön vasemmalla puolella oleva tilan ilmaisin näyttää valitun tilan.

Time-tila
Time-tila sisältää tavanomaiset kellotoiminnot, kuten kellonajan, päivämäärän, hälytyksen ja ajanottokellon. Time-valikossa voit valita muissa tiloissa näytettävien tietojen mittayksiköt, säätää yleisiä asetuksia, kuten näytön kontrastia ja näppäinääniä, sekä määrittää GPS-paikkatiedon esitysmuodon tavallisesti käyttämiisi karttoihin soveltuvaksi.


Alti-/Baro-tila
Alti/Baro-tilassa voit mitata korkeutta, ilmanpainetta ja lämpötilaa. Suunto X9 laskee korkeuden senhetkisestä ilmanpaineesta. Tämä on herkempi ja tarkempi menetelmä kuin korkeuden mittaus GPS:n avulla, ja on käytettävissä myös GPS:n ollessa pois päältä. Koska sekä korkeus- että säätiedot mitataan samalla ilmanpaineanturilla, sinun on valittava haluatko käyttää tätä tilaa korkeusmittarina vai sääasemana. Use-valinta määrittää päänäytöllä esitettävän tietojoukon. Alti/Baro-valikko sisältää myös sää- ja korkeusvaroitukset, säämuistin sekä vertailuasetuksen, jota tarvitaan säätilan suhteuttamiseen senhetkiseen korkeuteen.

Compas-tila
Compass-tila auttaa GPS-toimintoja ja tarjoaa suunnistusapua silloinkin, kun GPS on pois päältä. Kompassin 3-akselinen anturi sallii jopa 30 asteen kallistuksen ilman että suunta muuttuu vääräksi. Compass-valikossa voit asettaa erannon ja kalibroida kompassin, jolloin varmistat tarkat lukemat kaikkialla.

Navigation-tila
Kyt Navigation-tilaa, kun sinulla on ennalta valittu mrnp ja haluat varmistaa lytvsi perille. Tm tila sislt kaikki tyypilliset reitteihin ja etappeihin liittyvt GPS-toiminnot. Voit luoda reitit ja etapit tss tilassa tai PC-tietokoneellasi ja suunnistaa niiden avulla mrnphsi. Navigation-tila nytt mys etisyyden, suunnan, arvioidun saapumisajan ja muita oleellisia tietoja valitun reitin kaikille etapeille ja opastaa mys sinut takaisin aloituspisteeseesi. Navigation-tila toimii yhdess Activity-tilan kanssa, joten vaikka et aktivoisikaan reitti esimerkiksi juoksulenkill, Navigation-tila nytt aina suunnan ja etisyyden lhtpisteeseesi.

Activity-tila
Kun Navigation-tila näyttää sinulle minne mennä, Activity-tila näyttää senhetkisen suorituskykysi. Tätä tilaa tarvitset, kun haluat mitata ja taltioida liikuntasuorituksesi, olipa se sitten juoksulenkki läpi naapuruston tai suunnistus halki erämaan. Activity-tilassa näet nopeutesi, kuljetun matkan, lähdöstä kuluneen ajan ja muita mielenkiintoisia tietoja senhetkisestä toiminnastasi. Se taltioi nopeudet ja korkeusprofiilin reitiltäsi, ja voit tarkastella niitä myöhemmin PC-tietokoneellasi. Jos olet merkinnyt muistiin pisteitä, se taltioi myös ne. Saat tien päällä yhden näppäimen painalluksella yhteenvedon lokitiedoista.


Satelliittipaikannusjärjestelmä, GPS
Suunto X9 käyttää satelliittipaikannusjärjestelmää (GPS) käyttäjän sijainnin määrittämisessä. GPS käyttää apunaan 20.000 km korkeudella 4 km/s nopeudella maata kiertäviä satelliitteja. Satelliitit lähettävät suhteellisen heikkoja radiosignaaleja, teholtaan normaalien kotitaloudessa käytettävien hehkulamppujen luokkaa. Koska maahan saapuvat GPS-signaalit ovat tuhansia kertoja heikompia kuin esim. matkapuhelinsignaalit, GPS-signaalin vastaanotto häiriintyy paljon helpommin kuin matkapuhelinsignaalin. Laitteen sisäänrakennettu GPS-vastaanotin on kuitenkin äärimmäisen herkkä ja kykenee vastaanottamaan heikoimmankin signaalin.

GPS-järjestelmää ylläpitää Yhdysvaltain puolustusministeriö ja se on ollut toiminnassa vuodesta 1995. Kunnollinen maailmanlaajuinen kattavuus saadaan aikaan, koska vähintään 24 satelliittia kiertää maapallon kahdentoista tunnin aikana kuudella eri ratatasolla, joilla jokaisella on neljä satelliittia. Maailmanlaajuinen maa-asemaverkosto tarkkailee satelliittien kuntoa ja tilaa. Järjestelmä toimii 24 tuntia vuorokaudessa säästä riippumatta. Se tarjoaa palvelua rajattomalle käyttäjämäärälle ilmaiseksi.

Suunto TREK Manager
Suunto Trek Manager (STM) on ohjelma, joka on suunniteltu parantamaan Suunto X9:n toiminnallisuutta. Voit suorittaa erilaisia tehtäviä sen avulla, esimerkiksi siirtää Suunto X9:n muistiin tallennettuja reittejä tai etappeja. Tiedonsiirron jälkeen voit helposti järjestellä, tarkastella ja lisätä tietoja.


Suunto Trek Manager -ohjelma toimitetaan CD-ROMilla yhdessä Suunto X9:n kanssa. Voit myös ladata Suunto Trek Managerin uusimman version www.suunto.com:ista tai www.suuntosports.com:ista. Tarkista säännöllisesti ohjelmapäivityksien varalta, sillä kehitämme jatkuvasti uusia ominaisuuksia.

SuuntoSports.com
SuuntoSports.com on kaikille Suunto-laitteiden käyttäjille tarkoitettu Internet-yhteisö. Se on palvelu, joka lisää uuden ulottuvuuden urheiluharrastukseesi ja Suunto-laitteesi käyttötapoihin. SuuntoSportsissa voit jakaa parhaat kokemuksesi ja suorituksesi aikana mitatut tiedot muiden urheiluharrastajien kanssa. Voit vertailla suorituskykyäsi muihin Suunto-käyttäjiin ja oppia heidän kokemuksistaan. Voit myös ladata reittikoordinaatteja ja muuta hyödyllistä ja kiinnostavaa paikkatietoa, jonka Suunto tai muut Suunto X9:n käyttäjät ovat julkaisseet.

SuuntoSports.comin jäsenyys on ilmainen ja avoin kaikille urheiluharrastajille. Tarvitset kuitenkin Suunto-laitteen, jolla tallentaa tietoa, jotta pystyt lähettämään sen SuuntoSportsiin. Tarvitset myös laitteen mukana toimitettavan PC-ohjelman tietojen siirtämiseksi tietokoneeltasi SuuntoSportsiin. Ennen kuin rekisteröidyt jäseneksi voit myös kirjautua sisään vieraana nähdäksesi mitä SuuntoSports.comilla on tarjota.

Tarkemmat kuvat X9-mallista:
Kuva 1, Kuva 2, Kuva 3, Kuva 4, Kuva 5 ja Kuva 6.

Linkit
www.suunto.com (Sivuilta löydät X9-kellon ohjekirjan)
www.suuntosports.com (Maailmanlaajuinen urheilijoiden yhteisö)
www.paratronic.fi (Suunnon kelloja myy mm. Paratronic)

Artikkeli: Jarmo Kurkela, lähde: SuuntoX9-manuaali
Kuvat: Copyright by Suunto.com