Pelastuspuku kalastajalle ja metsästäjälle
Pelastuspuku tulisi löytyä jokaisen veneilijän päältä kevään ja syksyn kylmillä ilmoilla. Turvapuku mahdollistaa vesillä liikkumisen ympärivuotisesti säällä kuin säällä. Pelastuspuku eli kuivapuku pitää kantajansa kuivana ja toimintakykyisenä veteen pudotessaan. Näin veden varaan joutuneella on suuremmat mahdollisuudet selvitä onnettomuustilanteesta hengissä.


Ursuit ja Liukko valmistavat noin 95% pelastuspuvuista Suomessa.

Märkä iho johtaa tunnetusti lämpöä selkeästi enemmän kuin kuiva. Kylmään veteen pudonneelle suuri lämmönhukka aiheuttaa muutamassa minuutissa toimintakyvyn menettämisen. Hyvän pelastuspuvun avulla selviää nolla-asteisessa vedessä noin 2 tuntia ja vieläkin pidempään, mikäli käytät sen alla esimerkiksi Thinsulate -aluspukua, jonka eristyskyky on havaittu erinomaiseksi. On myös tärkeää hankkia pukuun sopivat neopreeni-käsineet ja -lämpöhuppu.


Pelastusliivit käyttöön
Pelastuspuvun kanssa tulee aina käyttää pelastusliiviä, sillä puvussa ei ole kellukkeita. Vaatekerroksiin jäänyt ilma kyllä kannattaa sinua kohtuullisen hyvin, mutta pelastusliivien avulla pysyt varmemmin pinnalla. Nykyään myydään myös pelastusliivejä, jotka on suunniteltu kääntämään käyttäjänsä oikeinpäin. Näin tajuntansa menettäneelläkin on mahdollisuus selviytyä. Pelastusliivien sijaan voit myös käyttää kevyttä ja huomaamatonta paukkuliiviä.


Onnettomuuden sattuessa on elintärkeää saada nopeasti apua. Jokaisen pelastuspuvun käyttäjän taskusta tulee löytyä hätäraketti tai soihtu. Kylmästä vedestä on pyrittävä mahdollisimman nopeasti pois, esimerkiksi kiipeämällä kaatuneen veneen päälle. GSM -puhelimen ja GPS -laitteen paikka on rintataskussa. Ne on kuitenkin syytä suojata vesitiiviisti.

Suomessa osataan myös valmistaa sukelluspukuja.

Gore-Tex kalvo ja vesitiiviys
Ursuit -pelastuspuvut valmistetaan Gore-Texistä, joka hengittää ulospäin ja samalla estää veden pääsyn sisäänpäin. Gore-Tex-kalvo kestää melkoisen vedenpaineen, päästämättä vettä sisään. Saman aikaisesti se päästää vesihöyrymolekyylejä ulos. Kankaan ohella kaikki saumat ja vetoketjut ovat vesitiiviit. Vesi ei myöskään pääse sisään ranteiden eikä kaulan kohdalta, jotka on valmistettu sileästä neopreenikumista.


Pelastuspuvun kanssa on syytä noudattaa kerrospukeutumisen periaatetta. Näin kehosta erittynyt kosteus pääsee siirtymään vaatekerroksesta toiseen kulkeutuen lopuksi päällyspuvun läpi ulkoilmaan. Pelastuspuvun kanssa tulisi myös uida pieni lenkki neljän viikon välein, jotta mahdolliset reijät havaitaan ajoissa. Hyvin huollettu pelastuspuku on vuosia kestävä henkivakuutus.

Kaikki pukumallit saa halutessa sukilla. Sukkien huono puoli on, että vapaaehtoinen vedessä kahlaaminen jää pois päällimmäisen jalkineen kastuessa - mikä tahansa jalkine on aika raskas, kun se kastuu vaikka jalka kuivana pysyisikin.

Makuuasennossa veden aiheuttama paineshokki vaikuttaa tasaisesti kehoon. Näin vältyt siis verenkiertohäiriöiden muodostumiselta. Tässä asennossa selviydyt vedessä kaikkein pisimpään.

Sea Horse 5110 soveltuu hyvin yleispuvuksi vesille, vetouisteluun, perhokalastukseen, pilkkimiseen sekä purjehdusmatkoille. Vihreän värinsä ansiosta puku on löytänyt tiensä myös metsästäjien ja lintubongareiden käyttöön. Nyt riistan hakeminen myös vedestä onnistuu ilman koiraa taikka venettä.

Heittokalastuksen yhteydessä uistimen koukut saattavat tehdä reikiä pukuun. Tällaisten pienten reikien paikkaaminen on helppo suorittaa itse. Paikkaamisessa tarvittavat tarvikkeet tulevat puvun mukana. Suuremmat repeämät on kuitenkin syytä jättää valmistajan paikattavaksi.

Pelastuspukuja suunnitellaan erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Kyse on omasta turvallisuudestasi
Turkulaisen Ursuk Oy:n valmistama SeaHorse 5110 -pelastuspuku on suunniteltu nimenomaan Suomen olosuhteisiin. Tällaisissa viileissä olosuhteissa on syytä panostaa turvalliseen vesilläliikkumiseen. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tietojen mukaan Suomessa on lokakuun 2005 loppuun mennessä hukkunut 159 henkilöä. Se on 13 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan ajankohtaan mennessä. Kotimaisen pelastuspuvun hankinta on kannattava sijoitus – onhan kyse omasta tai muiden perheenjäsenten turvallisuudesta. Samalla perheen naisväki voi olla huoletta kotona, kun tietää kalamiesten tai purjehtijoiden olevan kunnossa.

Kahluukalastuksessa aluspuvun tärkeyden havaitsee nopeasti, sillä  pelastuspuvun läpi haihtuu hieman lämpöä vedessä ollessa.

Materiaalit ja ominaisuudet
Materiaalina hengittävä ja kulutuskestävä Gore-Tex® -kolmikerroslaminaatti. Saumarakenteena kaksoisommel ja 100 %:n vesitiivis teippaus. Heijastinvarustus on laivavarustedirektiivin mukainen. Puvun väri on vihreä.

Rannemansetit ovat sileää neopreenikumia. Ne lämmittävät rannetta kylmissä olosuhteissa. Kaulamansetti on sileää neopreenikumia, joka suojaa kaulaa kylmissä olosuhteissa. Roiskesuojalla varustettu tuulihuppu. Hupusssa on kuminauha, joka estää lipan valumisen silmille. Tilavia reisitaskuja on 2 kpl (tarrakiinnityksellä), yksi rintatasku, jossa on vetoketju ja tarrakiinnitys. Taskusta on pilli ja huoltosarja. Lämpökäsineet ovat neopreenikumia (5-sormiset, tarrakiinnityksellä. Lämpöhuppu 3 mm neopreenikumia.

Pelastusliivit käytössä pelastuspuvun kanssa.

Polyuretaanisaappaat: leveälestinen malli, hyvä pohjan pito liukkailla pinnoilla, polvivahvikkeet, takamusvahvikkeet, kuivavetoketju vasemmalta olkapäältä oikealle lantiolle. Teleskooppivyötärö: sisäänrakennetut olkaimet ja haararemmi, eripituisilla henkilöillä on mahdollisuus käyttää samaa pukua tuotteen ergonomisten ominaisuuksien kärsimättä.

Puvun  koko

Käyttäjän  pituus

Käyttäjän  rinnanympärys

Saappaan
koko

Erikoistilauksesta

 -

-

38

01/S

152-164  cm

88-96  cm

40

02/M

164-170  cm

96-104 cm

42

03/L

170-182  cm

104-112  cm

44

04/XL

182-194  cm

112-120  cm

46

05/XXL

194-200  cm

120-128  cm

47


Ostaminen ja lisätiedot
Lisätietojen saaminen ja pelastuspuvun tilaaminen onnistuu kätevästi suoraan Ursuk Oy:n omalta kotisivulta. Sivuilta saat myös tietoa muista pelastuspukumalleista.

Ursuit® 5108 pro -pelastuspuku

Materiaali: hengittävä ja kulutuskestävä Gore-Tex® -kolmikerroslaminaatti
Saumarakenne: kaksoisommel ja 100 %:n vesitiivis teippaus
Väri: musta
Heijastinvarustus: laivavarustedirektiivin mukainen

Ergonomiset ominaisuudet: Kaksi tilavaa reisitaskua tarrakiinnityksellä ja 2 kpl rintataskuja vetoketjulla ja tarrakiinnityksellä. Toisessa taskussa on myös pilli ja huoltosarja. Puvussa on myös polyuretaanisaappaat, polvivahvikkeet, takamusvahvikkeet sekä suora vetoketju, joka aukeaa vasemmalle puolelle kaulaa. Puvussa myös vyötäröresori ja pituuden pystysuuntainen resorisäätö,

Rannemansetit ovat sileää neopreenikumia. Ne lämmittää rannetta kylmissä olosuhteissa. Kaulamansetti on sileää neopreenikumia, joka suojaa kaulaa kylmissä olosuhteissa. Tuulihuppu roiskesuojalla. Hupussa on kuminauha, joka estää lipan valumisen silmille. 5108 Pro -mallissa on myös povitaskullinen kiinteä tikkivuori kellukeominaisuuksilla, joka on irrotettavissa pesua varten.

Ursuitin pukua valitsemassa Venemessuilla 2007 Helsingin Messukeskuksessa.

Hyväksyntä: CE

Luonnossa.net -palvelu suosittelee tämän puvun hankintaa! Ammattikäytössä pelastuspuku soveltuu erinomaisesti venepuvuksi ja työpuvuksi kylmiin ja märkiin olosuhteisiin. Erityisen hyvä ”nopean lähdön” puku. Vapaa-ajankäytössä suosittelemme pukua kalastajalle (vetouistelu, perhokalastus, heittokalastus, pilkkiminen), veneilijälle, purjehtijalle – mainio yleispuku vesille.

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi
Kuvat: Luonnossa.net -tiimi

Ilmainen digikuvien muokkausohjelma:

 
Sivun alkuun