Vesillä viisaasti!
Suomalaisilla on erinomaiset mahdollisuudet veneilyyn ja luonnossa liikkumiseen. Jokamiehenoikeuden ja vesilain ansiosta voimme kulkea avoimilla vesialueilla ja ankkuroida tilapäisesti. Vesillä liikkuminen, luonnon tarkkailu ja uiminen kuuluvat lähes jokaisen perheen vapaa-aikaan. Koko väestöstämme veneilyä harrastaa noin 47 %. Vesialueilla liikkuminen on virkistävää ja mukavaa, mutta siihen liittyy myös paljon vastuuta ja velvollisuuksia. Onneksi moni luonnossa liikkuja osaa arvostaa luontoa, eikä aiheuta toimillaan luonnolle vahinkoa.

Suomalaiset rakastavat veneilyä!

Vesillä on monenlaista liikkujaa. Löytyy purjehtijoita, moottoriveneilijöitä, melojia, vesihiihtäjiä, vesiskootterilla ajajia ja niin edelleen. Uusien lajien lisätessä suosiotaan on myös veneilyn turvallisuuteen on alettu panostamaan. Vesillä liikutaan toisinaan liian huolimattomasti ja puutteellisilla perustaidoilla. Monenlaiset kampanjat ja oppaat pyrkivät jakamaan tietoa siitä, mitä kaikkea turvallinen vesillä liikkuminen tarkoittaa.

Kipparin tehtäviin kuuluu aina tarkistaa sääennuste ja liikkua vain hyvällä säällä. On viisasta myös ilmoittaa kotiväelle määränpää ja saapumisaika. Katso myös ettei matkustajamäärä ylitä sallittua määrää, ettei käy niinkuin Teemu Selänteen veneen lainanneille. Kippari katsoo myös että vene on oikein varustettu. Tarvittaessa vaatii kaikkia laittamaan pelastusliivit päälle. Nämä ovat ne asiat, joista kippari on aina vastuussa.

Huomaavaisuus ei maksa mitään
Ohjeita löytyy suuret määrät, mutta tässä muutamia tärkeitä vinkkejä. Käymäläjätevettä ei saa päästää vesistöön, jätteet viedään maihin ja jokaisen tulee huomioida luonto ja muut ihmiset. Kunnon veneilijä nauttii vesilläliikkumisesta ja ottaa muutkin huomioon. Hän noudattaa vesilläliikkumiseen liittyviä sääntöjä, tuntee omat taitonsa ja tietää, missä kelissä pärjää. Hän huolehtii luonnosta ja tarjoaa aina apuaan sitä tarvitseville.

Pelastusliivit laitetaan päälle viimeistään veneeseen tullessa.

Toimi muita ihmisiä kohtaan niin, kuin toivoisit muidenkin toimivan sinua kohtaan! Maalla, ennen veneretkeä tulee varmistaa, että veneessä on riittävästi polttoainetta ja muita varusteita. Veneen tulee olla tuvallinen ja huollettu. Kipparin on tunnettava veneensä, sen kunnon ja osattava tehdä työkaluilla pieniä korjaustöitä.

Veneessä olijoiden tulee hankkia itselleen sopivan kokoinen pelastusliivi, kelluntapukine tai pelastuspuku. Jokaisen veneen vakiovarustukseen kuuluu myös tyhjennyspumppu, ämpäri tai äyskäri. Varmista ennen lähtöä, että mukana on myös  airot, mela ja ankkuri köysineen. Turvallisuussyistä on myös suositeltavaa ottaa matkaan käsisammutin.

Määräysten mukaan veneen käymäläjätevettä ei saa päästää veteen Suomen sisävesillä eikä aluevesillä (12 meripeninkulmaa lähimmästä rannasta). Veneen jätteet on syytä oppia lajittelemaan ja viedä sitten venesatamien jätepisteisiin. Reissuun lähdettäessä tulisi pyrkiä pakkaamaan tavarat, siten ettei niistä tule paljoa jätettä. Veneilijän on tärkeää olla tietoinen oman toimintansa vaikutuksista ympäristöön. Suosi äänettömiä ja päästöttömiä veneitä, joita ovat muun muassa soutuvene, purjevene sekä kanootti.


Liikuitpa sitten millä välineellä tahansa, jokaisen vesillä liikkujan on noudatettava vesiliikenteen liikennesääntöjä. Moni veneilijä ei tunnu tietävän, että esimerkiksi häiritsevä ajaminen meluisalla moottoriveneellä tai vesiskootterilla asutun rannan läheisyydessä on kielletty. Ainakin se unohtuu monilla, jotka ovat juuri hankkineet veneensä. Tulisi myös ymmärtää välttää rantautumista lintujen pesintäalueelle. Vesilläliikkujan tärkein varustus onkin terve järki ja varovaisuus

Merimerkit ja viitat
Merimerkit kertovat kulkukelpoisen reitin, jota pitkin veneilijän on turvallista mennä. Merkit ja viitat kertovat, miltä puolelta merkkiä tulee ohittaa. Yleisimmät merkit ovat: Karimerkki, pohjoisviitta, eteläviitta, länsiviitta, itäviitta, oikeanpuoleinen viitta sekä vasemmanpuoleinen viitta.

Muista merimerkkejä ovat Aallokon aiheuttamisen kielto, ankkurin käyttökielto, Nopeusrajoitus (km/h),varoitus uimapaikasta, pysäköiminen sallittu, septitankin imutyhjennys sekä juomavesipiste.

Vesillä ei ole maantieliikenteen tapaan etuajo-oikeutta. Vesillä kaikki veneet ovat väistämisvelvollisia ja veneen suunta tulee muuttaa riittävän ajoissa ja selvästi ohitus- tai väistämistilanteessa. Esim. Ohittava vene väistää ohitettavaa. Moottorivene väistää purjevenettä, veneet väistävät laivoja ja moottoriveneiden kohdatessa molemmat väistävät oikealle.

Hukkumiset ja onnettomuudet
Veneen merikelpoisuudesta on se hyöty, että voit liikkua turvallisesti avomerellä tai suurilla järvenselillä. Pienemmillä järvillä ja sisäsaaristossa selviät kyllä pienemmällä moottoriveneellä, soutuveneellä tai kanootilla. Jokaiseen veneeseen tarvitaan kuitenkin oikeat varusteet. Suomessa hukkuu vuosittain noin 200 ihmistä, joista lähes 90% olisi voitu välttää pitämällä pelastusliivejä.


Veneilyssä varsinaiset onnettomuudet ovat harvinaisia ja johtuvat lähinnä puutteellisista merimiestaidoista tai veneeseen tulleesta teknisestä viasta. Myös uimataidon ylläpitäminen olisi tärkeä seikka. Pelastusliivin käyttämättä jättämisen lisäksi myös alkoholin käytöllä on suuri rooli hukkumisissa. Jopa 80%:lla hukkuneista on alkoholia veressään. Viisaasti vesillä -vesiturvallisuuskampanja on tavoittanut jokaisen. Kampanja painottaa alkoholin sopimattomuutta vesillä.

Hätätilanne vesillä - kuinka toimin?
Kipparin tulee etukäteen suunnitella, miten toimia erilaisissa hätätilanteissa. Olethan itsekin miettinyt kuinka toimit, kun joku loukkaantuu tai sairastuu? Entä jos syttyy tulipalo, ajetaan karille, vene kaatuu tai joku veneessäolijoista putoaa veteen. Tällaisiin tilanteisiin on varauduttava ennakkoon, jotta sitten osaa myös toimia nopeasti. Hätänumeroista kannattaa muistaa seuraavat kaksi: Jos olet lähellä rantaa, soita 112 eli normaali hätänumero. Mutta mikäli olet merellä, soita meripelastuskeskukseen 0204 1000 tai normaaliin hätänumeroon 112.

Jos sattuu käymään niin, että joku miehistöstä tippuu laidan yli, niin huuda lujaa: ”Mies yli laidan!” ja heitä pelastusrengas pudonneen suuntaan. Renkaan heittoakin voi harjoitella, koska tällaisissa tilanteissa ei ole varaa söhliä. Yksi miehistöstä seuraa katseellaa putoamispaikkaa ja osoittaa kädellä samaan suuntaan.

Sitten vain pelastus käyntiin ja tietysti kipparin johdolla. Sitten palataan pudonneen kohdalle ja noukitaan mies takaisin kyytiin. Ennen reissua kippari antaa tällaisiin tilanteisiin liittyvän ohjeistuksen, jotta kaikki tietävät mikä on oma rooli, kun jotain tapahtuu.

Vesien kylmetessä on syytä myös liikkua veneellä asian mukaisin varustein. Enää et selviä pelkästään pelastusliivin kanssa, vaan hypotermia ja hukkuminen vältetään käyttämällä pelastuspukua ja pelastusliivejä yhdessä. Mitä muuta voisit sitten tarvita ? Veneilijän ensiapulaukku on ainakin syytä olla matkassa. Äyskäristä ja ämpäristä voi olla hyvä apu jos veneeseen alkaa vuotaa vettä. Teknisen vian yllättäessä on myös mukavaa jos on muistanut ottaa mukaan airot tai melan. Puutteellisista merimiestaidoista pääsee helpoiten eroon osallistumalla veneseuran järjestämille kursseille.


Varusteet
Pidemmän veneretken kohdalla tarvitaankin jo paljon enemmän varusteita. Haaverin sattuessa on hyvä olla laastaria mukana. Taskulampuista saattaa olla hyötyä merelläkin. Puukko on monipuolinen apuväline ja kulkee kätevästi mukana vaikka vyöllä. Ilman pelastusliiviä tai kelluntalaitetta ei merelle pitäisi koskaan lähteä. Merellä on myös hyvä pukeutua lämpimästi ja käyttää veneilijöille suunniteltuja housuja ja takkeja.

Pidemmälle reissulle tarvitaan aina myös eväitä. Pienen moottorivian yllättäessä on mukavaa napostella jotakin, kun kippari on tekemässä korjaustyötä. Hädän yllättäessä hätäsoihdut herättävät huomiota ja ovat halpa henkivakuutus vesillä liikuttaessa. Tulentekotarpeilla tulen sytyttäminen onnistuu helposti erilaisissa tulentekopaikoissa.

Kompassin tehtävänä on näyttää suunta ja GPS:n tehtävänä kertoa missä olet. Moottoriveneeseen kannattaa myös ottaa mukaan varapolttoainetta, ettei joudu melonta hommiin. Työkaluilla veneen pienet korjaustoimet sujuvat kätevästi, jos vaan korjaamistaitoa löytyy. Kartta on elintärkeä ennaltatuntemattomilla alueilla, eikä kukaan tervejärkinen lähde kauas purjehtimaan ilman sitä. Vesitiiviisti pakattu matkapuhelin ja muut varusteet tulevat vesisateella tosi tarpeen. Älä koskaan jätä äyskäriä kotiin - se kuuluu veneen kuin veneen vakiovarusteisiin.

Saariston maisemat ovat kaunista katseltavaa!

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Linkit
Merenkulkulaitos www.veneily.fi
Meripartiolaiset www.partio.fi
Merivartiosto www.merivartiosto.fi
Suomen Meripelastusseura www.meripelastus.fi
Suomen Navigaatioliitto www.suomennavigaatioliitto.com
Suomen purjehtijaliitto www.purjehtija.fi
Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitto www.suh.fi
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö www.vapaa-ajankalastaja.fi
Suomen Veneilyliitto www.veneilyliitto.fi
Vesiturva Games www.vesiturvagames.fi

Merimiessanastoa

Fendari
, lepuuttaja tarkoittaa laitasuojaa.
Halssi on puoli, josta tuuli tulee purjeeseen.
Jippii on myötäkäännös.
Keula on veneen etuosa.
Knaapi on paikka, johon kiinnitysköysi kiinnitetään veneessä.
Luovi on vastatuuli.
Lenssi on myötätuuli.
Messi on miehistön oleskelutila.
Nousta -sanalla tarkoitetaan sitä, kun vene nousee kun se kääntyy tuulta kohti.
Paapuri on veneen vasen puoli perästä katsoen.
Pentteri on veneen keittiö.
Perä on veneen takaosa.
Pinna on ohjaussauva, jolla liikutetaan peräsintä
Pläkä -sana tarkoittaa tyyntä.
Pollari on paikka, johon kiinnitysköysi kiinnitetään laiturissa
Ruori on veneen ratti.
Puuska on tuulen nopeuden hetkellinen lisääntyminen.
Sitloora/sitlooda on istuinlaatikko purjeveneissä.
Skanssi on taas miehistön makuukajuutta.
Skuutti/Jalus on purjeen säätököysi.
Styyrpuuri on veneen oikeapuoli perästä katsottuna.
Slööri eli sivumyötäinen.
Suojanpuoli -sanalla tarkoitetaan tuulenpuolen vastakohta.
Takila on maston, puomin ja niihin liittyvien helojen muodostama kokonaisuus.
Tuhto/piitta on veneen takaosa.
Tuulenpuoli eli se puoli veneestä, jonka tuuli kohtaa ensin.
Venda on vastakäännös; veneen keula kääntyy uuteen suuntaan vastatuulen kautta.

Lähde: Merenkulkulaitos

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi.
Kuvat: Luonnossa.net -tiimi.

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin