Luonnossa.net -palvelu Foorumin päävalikko
 Ohje   Haku   Käyttäjälista   Käyttäjäryhmät   Rekisteröidy   Käyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisään 
Nokialaiset saappaatko parhaat? Kommentoi!

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Luonnossa.net -palvelu Foorumin päävalikko -> Kaikkea retkeilystä
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  

Kirjoittaja

Viesti

SiteAdmin
Site Admin


Liittynyt: 27 Kes 2006
Viestejä: 571

LähetäLähetetty: Ma Hei 03, 2006 5:38 pm    Viestin aihe: Nokialaiset saappaatko parhaat? Kommentoi!

Vastaa lainaamalla viestiä


Vedenpitävä joka sään yleisjalkine
Kumisaappaita on valmistettu Suomessa jo yli sadan vuoden ajan. Nokian Jalkine on Pohjoismaiden ainoa kumisaapastehdas, koska muut pohjoismaat ovat siirtäneet tehtaansa muualle. Suomalaisessa maastossa liikuttaessa kohdataan jatkuvasti puroja, jokia, soita ja muita kosteikkoja, joissa vaelluskengän varsi ei yksinkertaisesti enää riitä. Tästä syystä kumisaapas on retkeilijän paras yleisjalkine.

Vaelluskengät on todettu erinomaisiksi merkityillä vaellusreiteillä, mutta muualla saapas on järkevin valinta. Saappaan käytöllä on erityisen vahvat perinteet märässä kotimaassamme, jossa poluttomia erämaita löytyy silmänkantamattomiin.

Kumisaappaan valinta
Vaeltamiseen ja eränkäyntiin suunniteltuja saappaita on ollut jo pitkään myynnissä. Uusissa retkeilysaappaissa on parannettu kävelyominaisuuksien lisäksi pohjan pitävyyttä ja sisävuoren kuivumisnopeutta.

Kokeile kaupassa mahdollisimman monia saappaita. Muista ottaa mukaan sellainen sukkayhdistelmä, jota tulet käyttämään luonnossa liikkuessasi. Kunnollisten sukkien lisäksi kumisaappaaseen tulee vielä mahtua muotoillut pohjalliset. Tällaiset pohjalliset parantavat selvästi luonnossa kulkemista. Muista, että pohjalliset voi myös vaihtaa saappaan
kastuessa.

Saappaan tulee istua hyvin jalkaan jo kaupassa, koska se ei muotoudu käytössä, kuten vaelluskenkä. Saappaita valitessa on syytä myös miettiä, millaiseen käyttöön ne tulevat. Nykyajan saappaat suunnitellaan tietynlaista käyttöä/maastoa varten. Kaupoista löytyy, mm. metsästys- ja vaelluskäyttöön suunniteltuja jalkineita.

Saappaan pohjassa tulee olla riittävästi pitoa. Hyvä saapas antaa riittävän tuen lihasten työskentelylle. Saappaan pohjan sivustatuenta on myös tärkeää, koska maastossa kävellessä kuljetaan miltei poikkeuksetta johonkin suuntaan viettävällä pinnalla. Lopullinen päätös saappaan valinnasta syntyy loppujenlopuksi omien tuntemusten pohjalta - yksi haluaa väljän, toinen tiukan saappaan, yksi pitää keveästä saappaasta, kun taas toinen paksusta pohjasta.

Suunnittelu ja materiaalit
Nokian Jalkine tutkii suomalaisten miesten ja naisten jalkojen mittoja säännöllisesti. Näitä tutkimustietoja on käytetty hyväksi saappaita suunniteltaessa. Lopputuloksena on syntynyt mahdollisimman mukava ja turvallinen jalkine. Laatusaappaassa käytetään jopa kymmentä erilaista kumiseosta. Hyvän vaellussaappaan tärkeimmät ominaisuudet ovat kävelymukavuus erilaisissa maastoissa, keveys sekä pohjan pitävyys. Myös vuoren kuivumisnopeudella on merkitystä useamman päivän reissuja tekeville.

Vuorimateriaalina käytetään joko perinteistä puuvillaa taikka nykyaikaisia tekokuituja. Tekokuiduista lähinnä nailonia ja polyesteriä. Ne ovat kestäviä ja nopeasti kuivuvia materiaaleja ja imevät vain vähän kosteutta. Puuvillakankaan ominaisuudet eivät ole yhtä hyviä. Puuvilla imee selvästi enemmän kosteutta ja samalla kuivuu hitaasti. Näistä kolmesta materiaalista nailon imee vähiten kosteutta ja kuivuu myös nopeimmin.

Nokian Jalkineiden pääraaka-aineena on luonnonkumi, joka on uusiutuva luonnonvara. Se kestää suuria lämmönvaihteluita ja säilyttää ominaisuutensa myös matalissa lämpötiloissa. Kumiseokset kehitetään omassa laboratoriossa kestämään vaativimmatkin olosuhteet. Kumi on erinomainen luonnonmateriaali, jonka viljelyä on suositeltu mm. Brasiliassa, jotta sademetsien "vääränlainen" käyttö vähenisi ja samalla turvattaisiin paikallisille asukkailla toimeentuloa.

Nilkan leveys
Nilkan leveyden tulisi olla kapeahko, jolloin liikkujan nilkka on hyvin tuettu. Kapea nilkka hiostaa kyllä enemmän, mutta leveä nilkka on taas liian äänekäs metsästyskäyttöön. Tiukkanilkkaiset saappaat eivät kuitenkaan sovi jokaisen jalkaan. Lähes kaikissa kumisaappaissa on varren suussa kiristysmahdollisuus, joka estää kesällä havunneulasten ja oksien tippumisen saappaan sisään ja talvella lumen kulkeutumisen saappaan sisään.

Kuumina kesäpäivinä monet ovat huomanneet, että kumi ei juurikaan hengitä. Ongelman voi välttää valitsemalla lyhytvartisen saappaan, joka on myös helppo laittaa jalkaan ja ottaa pois jalasta. Tämä on myös varteenotettava vaihtoehto ison pohkeen omaaville liikkujille.

Saappaiden hoito
Saappaita on hoidettava, jotta saappaan pitkä ikä voidaan varmistaa. Muista säilyttää saappaita paikassa, jossa kuumuus ja auringon UV-säteily eivät pääse haurastuttamaan ja kuivattamaan saappaita.

Mikäli saappaat ovat käyttämättä useamman kuukauden ajan, ne tulee viedä viileään varastoon, jossa aurinko ei pääse tekemään tuhojaan. Saapasta ei myöskään saa litistää lyttyyn. Täytä Saappaan varsi sanomalehdestä rypistetyillä palloilla tai pahvisella tuella, jotta saapas säilyttää ryhtinsä. Myös lika lyhentää saappaan ikää, joten jokaisen käyttökerran jälkeen saappaat tulisi pestä miedolla pesuaineella ja vedellä.

Admin, joku

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti

eikka-92
Harrastaja


Liittynyt: 03 Hei 2006
Viestejä: 20
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: To Hei 20, 2006 2:46 am    Viestin aihe:

Vastaa lainaamalla viestiä


Ostin tuossa puolitoistakuukautta takaperin nuo Viking Hunterit. En ole vielä niillä pitkiä retkiä tehnyt, mutta syksyllä oli tarkoitus suunnata niillä lappiin vaeltamaan. Pitää niihin paremmat pohjalliset ainakin ostaa. Kerron sitten, että millaiset olivat kävellä jne... Onko kenelläkään kokemuksia noista kyseisistä kengistä tai ylipäätään vaellussaappaista?
_________________
Ainahan se jää vähän rutisee......

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger

toni
Aika Tekijä


Liittynyt: 03 Hei 2006
Viestejä: 47

LähetäLähetetty: To Hei 20, 2006 2:10 pm    Viestin aihe:

Vastaa lainaamalla viestiä


Ei oo Vikingeistä kokemuksia,mutta tänään pitäis mennä hakemaan puotiin tulleet muc tayt.Kertoo sitten,jahka kelejä tulee.
Nokialaisia on tullut etupäässä käytettyä,mutta mulla on ollut ongelmana nilkan paikallaanpito,oikeestaan kaikilla valmistajilla.

Mucien neopreenivarsi hieman arvelluttaa,miten kestää risukossa keppiä,tikkua,tms.Mutta lesti sopi jalkaan,joka on kapee sekä hiven lättäjalkainen.Eritoten nilkan istuvuus ratkas pelin.

Mutta oliko joku puolustusvoimien kumisaapasmalli tulossa valmistukseen/myyntiin?Jostain mielestäni luin jonkun sen tapaisen artikkelin,mutta kun ei jaksa muistaa...

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti

Kortto
Moderaattori


Liittynyt: 08 Hei 2006
Viestejä: 135
Paikkakunta: Ranua

LähetäLähetetty: Ma Hei 24, 2006 12:18 pm    Viestin aihe:

Vastaa lainaamalla viestiä


Minulla on nuo viikingit jalassa kulkeneet pari vuotta. Hyvät ovat. Ainoastaan loppupäivästä on yhtä tuskaa saada niitä jalasta pois, kun kengät ovat vähän kosteat sisältä Wink
_________________
Et tiedä, et päde.

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger

remington870
Konkari


Liittynyt: 04 Hei 2006
Viestejä: 347
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: La Jou 23, 2006 9:35 pm    Viestin aihe:

Vastaa lainaamalla viestiä


Nokialaisilla menty tähän saakka hyvin on toiminut kyllä. Talvella jänisjahdissa kumminkin kun on kovat pakkaset niin maihinnousu kenkiä olen käyttänyt.
Ensi kesänä olisi tarkoitus laittaa jahti jaktin metsätys-/ vaelluskengät testiin, että miten toimii. Hyvää kommenttia olen niistä kuullut.
Mene ja tiedä.
_________________
Muista, että metsästäjänä aina edustat koko metsästäjäkuntaa. Ota huomioon maanomistajat ja kunnioita muiden luonnossaliikkujien mielipiteitä.

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti

Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Luonnossa.net -palvelu Foorumin päävalikko -> Kaikkea retkeilystä Kaikki ajat ovat GMT + 5 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Etusivu Eräretkeily Metsastaminen Kalastaminen Saaliskaloja Päivitykset Galleria PalautePowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com

SoftGreen 1.1 phpBB theme by DaTutorials.com
Copyright © DaTutorials 2005