Luonnossa.net -palvelu Foorumin päävalikko
 Ohje   Haku   Käyttäjälista   Käyttäjäryhmät   Rekisteröidy   Käyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisään 
Rannikkomme

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Luonnossa.net -palvelu Foorumin päävalikko -> Sekalaista juttua
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  

Kirjoittaja

Viesti

toni
Aika Tekijä


Liittynyt: 03 Hei 2006
Viestejä: 47

LähetäLähetetty: Ma Hei 10, 2006 12:08 am    Viestin aihe: Rannikkomme

Vastaa lainaamalla viestiä


Taas omin luvin lainailemassa:Martti Harion tekstiä,Riista-ja kalatalouden tutkimuslaitos.

Tällä haavaa ruotsissa ihmetellään vuosittain noin 10 000 merilinnun joukokuolemia kautta koko ruotsin itärannikon. Tätä on jatkunut jo koko 2000-luvun ajan. Syytä ei tiedetä,mutta se ei liene täysin sama kuin suomessa, sillä linnut halvaantuvat aloilleen ja kuolevat hitaasti nälkään. Pääosin nämä ovat olleet harmaalokkeja, mutta myös valkoposkihanhia,meriharakoita, haahkoja ja muita lokki- ja sorsalintuja on löydetty kuolevina pesimäluodoilta.

Zoonoosien eli eläimestä ihmiseen siirtyvien tautien kantajana haahka on potentiaalinen,sillä suomalaisten haahkojen veriseeruminäytteistä on eristetty toxoplasmoosi-infektion vasta-aineita. Toxoplasma gondii on yksisoluinen mikroloinen, joka ihmisellä alentaa immuniteettia. Toistaiseksi haahkan ei olle todettu tartuttaneen ihmiseen mitään tautia. Suomalaisissa haahkakannoissa on kuitenkin löydetty runsas valikoima lajin omia patogeeneja, ja suuria kuolevuuksia sattuu tiheään. Haahkakannat ovat pienentymässä kaikkialla itämeren piirissä.

Suurissa poikaskuolemissa Söderskärillä noin kymmenen tuhatta haahkan poikasta katoaa muutamassa päivässä maisemasta. Ne eivät ui pois vaan suurin osa uppoaa, osa kuolee rannoille ja suurempi osa päätyy "terveyspoliiseina" toimivien lokkien saaliiksi.

Poikasten kasvavassa bursassa lymyävä ibd-virus, on erittäin yleinen lintuvirus. Se on alunperin löytynyt siipikarjasta mutta tavattu luonnonvaraisita linnuista jo kuudella mantereella.

Söderskärin haahakan poikasilla tartunta johti immuniteetin laskuun ja altistumiseen toissijaisille patogeeneille kuten munuaiskokkidiooseille.

-Miettisin pariin kertaan ennenkuin ostaisin kotimaista tehotuotettua raaka-ainetta.-Tää vika nootti siis mun suusta ja mielestä.


Viimeinen muokkaaja, toni pvm Ke Hei 12, 2006 1:19 am, muokattu 1 kertaa

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti

Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Luonnossa.net -palvelu Foorumin päävalikko -> Sekalaista juttua Kaikki ajat ovat GMT + 5 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Etusivu Eräretkeily Metsastaminen Kalastaminen Saaliskaloja Päivitykset Galleria PalautePowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com

SoftGreen 1.1 phpBB theme by DaTutorials.com
Copyright © DaTutorials 2005