Luonnossa.net -palvelu Foorumin päävalikko
 Ohje   Haku   Käyttäjälista   Käyttäjäryhmät   Rekisteröidy   Käyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisään 
UL-kalastus

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Luonnossa.net -palvelu Foorumin päävalikko -> Heittokalastus ja vetouistelu
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  

Kirjoittaja

Viesti

SiteAdmin
Site Admin


Liittynyt: 27 Kes 2006
Viestejä: 570

LähetäLähetetty: Pe Kes 30, 2006 5:17 pm    Viestin aihe: UL-kalastus

Vastaa lainaamalla viestiä


UL-kalastus eli Ultra Light-kalastus
Nopeasti Suomessa suosiota kerännyt UL-kalastus on yksi kiehtovimmista kalastustavoista. Tämä muotivillitys löi itsensä läpi 90-luvun alkupuoliskolla. Minun harrastuksiini tämä hieno laji on kuulunut vasta muutaman kuukauden ajan. Talven alennusmyynneistä bongasin Abu Garcia CD-4 2000- kelan sekä Ron Thompsonin Chevokee Spin IM7:n. (Pituus 240 cm, 7-22 grammaisille uistimille). Extremekalastajalle, joka on tottunut kestämään kipeytyneen ranteen tuskaa tämä oli jotain aivan käsittämätöntä. Pienet Räsäsen uistimet lensivät kevyillä heilautuksilla niin vaivattomasti ja niin pitkälle, että olin välittömästi myyty.

Parin kalareissun jälkeen huomasin Strenin monofil siiman (0,30 mm) paljon Whiplash-siimaa luotettavemmaksi. Bergleyn Whiplash-siima teki outoja sotkuja aivan itsestään, kun taas Strenin monofil-siima toimi perinteiseen tapaansa moitteettomasti. Tuumasin mielessäni, että tästä lähtien käytän Bergleyn siimoja vain vetokalastuksessa.

Koskitaimen, ahven, harri, siika ja taimen ovat erinomaisia UL-kalastuksen kohteita. Herkällä vavalla on miellyttävempää väsytellä kalaa ja saa paremman tuntuman vedessä uivaan vieheeseen. Väsytyskamppailut ovat nautinnollista puuhastelua näillä UL-välineillä. Mutta tuskin uskallan näillä alkaa metsästämään suurhaukea.

Kyllähän se varmasti olisi jännittävämpi elämys väsytellä suurta kalaa tällaisilla ohuilla tikuilla, mutta luotan varmemmin oman Ugly Stickin maailman kestävimpään vapaan. Kilon hauki UL-välineillä tuntuu muuten paljon kovemmalta vastukselta kuin kymppikiloinen Extreme-välineillä:)
Täytyy myöntää, että en tämän kokemuksen jälkeen tartu enää yhtä helposti painaviin Extreme-välineisiin. Ja muutenkin täytyy myöntää, että vaihtelu virkistää.

UL-kelat ovat haspelikeloja ja ominaisuuksiitaan samanlaisia kuin raskaat haspelit. UL-vapojen pituus vaihtelee välillä 4-6 jalkaa. Suurin ero UL-vapojen ja normaalivapojen välillä on tietenkin jäykkyysaste. UL-vavoille suositellaan n. 5-22 grammaisia vieheitä. Nollakolmekymppisen tunkeminen UL-kelaan on ehkä hieman hullunhommaa, mutta ei tällainen ikuinen Extremekalastaja pysty heti siirtymään 0,15-0,20 mm.

Kukapa jaksaisi enää raahata raskasta kalastuspakkia mukaan kalareissulle, kun kerran voi kotona valita jo valmiiksi ne vieheet, joita aikoo käyttää ja laittaa ne sitten tällaiseen kätevään pikkurasiaan.

UL-vieheinä käytetään yleisesti erilaisia superpienikokoiset vaappuja, lippoja, jigejä sekä lusikoita. Jotenkin pieneltä nämä vieheet tuntuvat 25 cm Nils Mastereiden rinnalla, mutta yllättävän tehokkaasti kyllä tulee sitä pientä kalaa. Yksi syy sille, että vieläkin käytän 0,30 mm siimaa on se kokemuksen tuoma fakta, että ohuilla siimoilla on tapana takkuilla helpommin. Ohut siima myös katkeaa helpommin. Vieheitä ei ole vielä yhtään jäänyt pohjaan, vaikka muilla UL-harrastelijoilla tilanne on kuulemma aivan toisenlainen.Olen kuullut myös leechien tehokkuudesta koskessa. On kuulemma oikein jalokalojen mieleen.

Kalojen alamitat ja rauhoitusajat (Vuoden 2002 tietojen mukaan)
Alamitat:
Merilohi 60 cm, Oulun ja Lapin läänien sisäisillä aluevesillä 50 cm, Meritaimen 40 cm
Järvilohi 40 cm
Järvitaimen 40 cm
Nieriä, Vuoksen vesistöalueella ja Inarijärvessä 40 cm.
Kuha 37 cm
Harjus 30 cm

Rauhoitusajat:
Merilohi, Järvilohi, Meritaimen, Järvitaimen ja Purotaimen: Joessa, purossa, koskessa ja virtapaikassa syys-, loka- ja marraskuun ajan, kuitenkin siten, että niiden pyynti vavalla ja uistelemalla kalastettaessa on sallittua. Rauhoitusaika 11.9.-15.11.

Nieriä, Vuoksen vesistössä 11.9.-15.11.

Harjus, Lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia, huhti- ja toukokuun ajan, kuitenkin siten, että pyynti vavalla ja uistelemalla on sallittu.

Nahkiainen, 1.4.-15.8.

Rapu ja täplärapu, 1.11.-21.7. klo 12.00

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti

Walde
Harrastaja


Liittynyt: 04 Hei 2006
Viestejä: 18
Paikkakunta: Lappeenranta

LähetäLähetetty: Ti Hei 04, 2006 5:31 pm    Viestin aihe:

Vastaa lainaamalla viestiä


Mielestäni Ul-kalastuksessa kyllä kannatta käyttää ohutta siimaa. Ohuen siiman edut tulevat esiin pitempinä heitto pituuksina ja mielestäni ohuella siimalla kalan käsittely on helpompaa.

Paksu siima toki kestaa enemmän mutta halutessasi voit toki käyttää kuitusiimoja jotka kestävät enemmän. Alkuun ohut siima saattaa olla hankala käsitellä ja sotkujakin syntyy välillä.

Ja leechejä kannattaa todellakin kokeilla. Leecheillä saa arvokalojen lisäksi myös esim. ahventa erittäin hyvin.

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger

japeLiittynyt: 01 Syy 2006
Viestejä: 1
Paikkakunta: kerava

LähetäLähetetty: Pe Syy 01, 2006 12:12 am    Viestin aihe:

Vastaa lainaamalla viestiä


tekis mieli kokeilla leechejä, mutta....
mistähän niitä mahtaa saada?
oon käyny jo kahes erä-kalastusshopis eikä oo mistää muualtakaa löytyny... Sad
hjälp!

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti

Hirvanen
Moderaattori


Liittynyt: 14 Hei 2006
Viestejä: 139
Paikkakunta: Suolahti

LähetäLähetetty: Pe Syy 01, 2006 1:21 am    Viestin aihe:

Vastaa lainaamalla viestiä


Eiköhän niitä pitäisi ainakin alan erikoisliikkeistä löytyä. Täällä Keski-Suomessa kaikkien kalastustarvikeliikkeiden hyllyiltä löytyy heittokalastukseen soveltuvia liitsejä, pienimpienkin. Myös perinteiset pilkkiliitsit soveltuu hyvin heittoon, esimerkiksi MA-liitsi ja Mutu-liitsi ovat siinä käytössä loistavia.
_________________
Ääneseudun Perhokalastajat

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti

Maknum
Aika Tekijä


Liittynyt: 26 Elo 2006
Viestejä: 33

LähetäLähetetty: Pe Syy 01, 2006 2:04 pm    Viestin aihe:

Vastaa lainaamalla viestiä


Itse tykkään kalastaa haukea ul-vehkeillä, koska pienikin tuntuu isolta ja saa vähän jännitystä peliin...

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger

Viehe
Harrastaja


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 28
Paikkakunta: Joensuu

LähetäLähetetty: To Syy 07, 2006 6:24 pm    Viestin aihe:

Vastaa lainaamalla viestiä


Ittellä kelana shimanon twinpower+0,10 tulilanka vapana joku shimanon 210cm...en muista tarkkaan....sillä kyllä liitsitkin lentää ja isojakin saa ylös.
En näe mitään syytä käyttää järeämpää normaalissa joki/ranta-kalastuksessa tietysti lohi vehkeet mulla on erikseen (amb7000+ 0,45-050 mono ja 10-12 jalan vavat)

Takaisin alkuun

Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti

Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Luonnossa.net -palvelu Foorumin päävalikko -> Heittokalastus ja vetouistelu Kaikki ajat ovat GMT + 5 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Etusivu Eräretkeily Metsastaminen Kalastaminen Saaliskaloja Päivitykset Galleria PalautePowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com

SoftGreen 1.1 phpBB theme by DaTutorials.com
Copyright © DaTutorials 2005