Saaliin oikeaoppinen käsittely

Kun olet saanut saaliin nostettua ylös on kala tainnutettava napakalla iskulla päähän. Mikäli kala jatkaa edelleen räpiköimistään on iskusi osunut väärään kohtaan. Monet kalastajat käyttävät tähän tehtävään tarkoitettua työkalu Priestiä eli pappia. Tällainen tappokalikka tulee kuulua jokaisen rannalta tai veneestä kalastavan perusvarustukseen. ”Pappina” voit käyttää mitä tahansa klapin pätkää tai kalikkaa, mutta sievän papin veistely sopii hauskaksi iltapuuhaksi.

Miksi kala on verestettävä?
Tämän vastaus on aika yksinkertainen: kalan veri on se, joka alkaa pilaantua ensimmäisenä. Kun verta ei juoksuteta ajoissa pois, pilaantuu kalan liha, johon veri on jäänyt. Lihaan jäänyt veri voi aiheuttaa  makuvirheitä ja sangen merkillisiä ilmeitä ruokapöydässä kalaa mutustellessa. Onneksi virheistä oppii nopeasti.

Oikeaoppinen tapa verestää kala tapahtuu seuraavasti: Ensimmäiseksi katkaistaan oikean kyljen puolelta ulommainen kiduskaari suun puoleisesta päästä. Sen jälkeen kala asetetaan hieman pää alaspäin, jolloin veri pumppautuu ulos. Voit myös tehdä tämän perinteiseen tyyliin: katkaisemalla kalan kiduskaaren. Nykyaikaisemmalla tavalla etuna on kuitenkin se, että kala säilyy ehjänä ja kokonaisena, jolloin sen täyttäminen on vielä mahdollista. Toinen etu on valokuvauksellinen. Pieni huljuttelu vedessä ja kalasi on fotovalmis mannekiini, jolta kidukset eivät roiku verisenä.

Kalan täyttäminen
Monet tahtovat täyttää ensimmäisen kalansa tai elämänsä suurimman hauen, lohen, ahvenen, siian jne. Mikäli tahdot täyttää kalasi on sinun välittömästi muistettava puhdistaa kala mahdollisimman hyvin roskista, verestä ja muusta epäpuhtauksista. Sen jälkeen pakasta kala mahdollisimman nopeasti ja ota yhteyttä ammattitaitoiseen kalantäyttäjään. Sovi täyttäjän kanssa etukäteen kalan lähettämisestä täyttäjälle pakastettuna, pakattuna paperiin ja pahvilaatikkoon. Ja ei sitten muuta kuin paketti postiin alkuviikosta (pikana). Jos olet kiinnostunut täyttämään eläimen tai kalan, niin ota yhteyttä eläinkonservaattori, Harri Huuhtaseen. Loistavaa jälkeä ja vielä kohtuulliseen hintaan! Käy myös Fish Artin hienoilla sivuilla!

Jätä kommentti