Kärpäset (Brachycera)
Kärpäset ovat pieniä, verkkosilmäisiä hyönteisiä, joilla on siivet. Kärpäslajeja on tunnistettu Suomessa yli 3800 kappaletta. Kärpäslajeja ovat muun muassa raatokärpäset, kukkakärpäset, paarmat, juurikärpäset sekä petokärpäset. Kärpäsellä on hyvä näkö ja nopea reagointikyky lähestyviin vaaroihin. Näillä ominaisuuksilla se pärjää erinomaisesti luonnossa. Hyönteisryhmältään kärpäset kuuluvat kaksisiipisten ryhmään. Samaan ryhmään kuuluvat myös sääsket.

Kuvateksti: Kärpäsellä on selvästi lyhyemmät jalat kuin sääskillä.

Kärpäsellä on vahvarakenteinen ruumis ja lyhyet jalat. Sen lyhyet tuntosarvet ovat kolmijaokkeiset. Kärpästen siivet ovat hyttyseen verrattuna leveät ja lyhyet. Kärpäsillä on sääskien tapaan yksi siipipari. Sen takasiivet ovat muuttuneet nuijamaisiksi väristimiksi eli tasapainoelimiksi. Kärpäset voidaan jakaa seuraaviin ryhmiin: kukkakärpäset, petokärpäset, loiskärpäset, ruutukärpäset, lantakärpäset, kimalaiskärpäset, hedelmäkärpäset, miinaajakärpäset sekä juurikärpäset.

Huonekärpäsen toukka kehittyy kahdessa viikossa munasta aikuiseksi. Huonekärpäset pyrkivät nimensä mukaisesti sisätiloihin. Huonekärpäseen törmää kaikkialla maailmassa. Se etsii huoneista ruokaa tai ruoan tähteitä. Huonekärpänen ensin oksentaa ruoansulatusentsyymejä ruoanpäälle. Näin ruoka sulaa tästä kohden ja muuttuu nestemäiseen muotoon, jonka jälkeen huonekärpänen voi imeä sen imukärsällään. Huonekärpänen kuljettaa mukaan pieneliöitä, jotka ovat tarttuneet siihen sen kasvaessa ulosteessa tai muussa jätteessä.

Lisää Kuvia:
Klikkaamalla kuvaa näet sen suuremmassa koossa.Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi.
Kuvat: Luonnossa.net -tiimi.


Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 
Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin