Ammattikalastajien aarre
Arvokkain kala suomalaisille ammattikalastajille on kuha.
Se onkin siksi yksi arvostetuimmista kalalajeista maassamme. Kuha oleilee sameavetisissä vesissä, joissa humuspitoisuus on suuri. Kutuaika kuhalla on touko-kesäkuussa, jolloin veden lämpötila on kohonnut noin 17 asteeseen. Silloin on paras ja helpoin aika pyytää kuhaa verkoilla. Keskikesällä kuhan kutuaika on ohi ja se aloittaa syönnöskautensa siirtyen samalla selkävesille. Juuri tähän samaan aikaan kuhan kasvu on nopeimmillaan. Alamittansa, joka on 37cm, kuha saavuttaa noin 4 vuodessa.


Ammattikalastajien kuhasaalis Suomessa on viime vuodet liikkunut 600 - 800 tonnin välillä, eli sen markkina-arvo on yli 10 milj.mk. Varsinkin lounais-Suomessa kuha on rannikkokalastajille yksi tärkeimmistä saalislajeista  Kuha kannat ovat tähän mennessä kestäneet kohtuullisen hyvin tehostuneen pyynnin

Millä välineillä kalastamaan?
Kuhanuistelijan perinteinen uistinvalinta on kelluva vaappu. Useimmat vaaput uivat hyvin eri nopeuksilla, niin soutaen kuin moottorilla vedettynä. Kelluvien vaappujen etuna on kuitenkin se, että jos esimerkiksi vene pysäytetään kalan väsytyksen ajaksi, ne eivät uppoa niin helposti, eivätkä tartu pohjaan kiinni. Perinteisesti hyviä kuhavaappujen värejä ovat sinihopea ja mustahopea. Todella hyvänä värinä pidetään myös musta/kulta ja kokopunaista

Kuhan tuntomerkit
Nuorena solakka, aikuisiässä suhteellisesti tukevampi. Selkäevät erottaa selvä väli. Kuha on väriltään vihertävänharmaa ja sen selässä on tummia poikkijuovia. Pituus n. 40 - 60 cm, paino 0,5 - 3 kg, harvoin yli 10 kg.


Kuhan levinneisyys
Viihtyy sisävesissä, pääasiassa maamme etelä- ja keskiosissa. Pohjoisessa kuhaa tavataan vain Kemijärven ja parin Tengeliönjoen järvillä. Yleisemmin levinnyt murtoveteen Suomenlahdessa, Saaristomereen, Ahvenanmaalle ja Selkämereen, jonka pohjoisosassa sitä tavataan vain paikottain.

Kuha viihtyy parhaiten isohkoissa järvissä ja vesissä, joissa on pieni näkösyvyys. Hapentarve sillä on verrattain suuri ja se kestää tiettyyn rajaan saakka rehevöitymistäkin.

Lisääntyminen
Kutuaika touko-kesäkuussa 1-3 metrin syvyisillä kovapohjaisilla paikoilla (kirkkaissa vesissä syvemmällä.) Yksivuotiaina 5 - 10 cm, viisivuotiaina 30 - 50 cm pitkiä. Pohjoisissa  vesissä kasvu on sitten hieman hitaampaa. Ikää kuhalle kertyy maksimissaan noin 30 vuotta.

Talvella kuha elää yleensä syvällä, lähellä pohjaa. Keväällä se puolestaan siirtyy jo matalampiin vesiin. Rannikolla kuha talvehtii ulkosaaristossa syönnöksellä. Saaliit viime vuosina noin 0,8 - 0,9 milj. kg,  josta suurin osa luonnollisesti rannikoilta.

Lähteet: Koli 1984. Suomen eläimet; kalat, sammakkoeläimet ja matelijat. Weilin+Göös ja Seppälä, T  2000. Länsi-Suomen ympäristö -lehden maaliskuun numero.

Seuraava sivu

 

Sivut on päivitetty 3.1.2003
Copyright © 2001-2003 Jarmo Kurkela