Vedenpitävä joka sään yleisjalkine
Kumisaappaita on valmistettu Suomessa jo yli sadan vuoden ajan. Nokian Jalkine on Pohjoismaiden ainoa kumisaapastehdas, koska muut pohjoismaat ovat siirtäneet tehtaansa muualle. Suomalaisessa maastossa liikuttaessa kohdataan jatkuvasti puroja, jokia, soita ja muita kosteikkoja, joissa vaelluskengän varsi ei yksinkertaisesti enää riitä. Tästä syystä kumisaapas on retkeilijän paras yleisjalkine.

Vaelluskengät on todettu erinomaisiksi merkityillä vaellusreiteillä, mutta muualla saapas on järkevin valinta. Saappaan käytöllä on erityisen vahvat perinteet märässä kotimaassamme, jossa poluttomia erämaita löytyy silmänkantamattomiin.


Kumisaappaan valinta 
Vaeltamiseen ja eränkäyntiin suunniteltuja saappaita on ollut jo pitkään myynnissä. Uusissa retkeilysaappaissa on parannettu kävelyominaisuuksien lisäksi pohjan pitävyyttä ja sisävuoren kuivumisnopeutta.

Kokeile kaupassa mahdollisimman monia saappaita. Muista ottaa mukaan sellainen sukkayhdistelmä, jota tulet käyttämään luonnossa liikkuessasi. Kunnollisten sukkien lisäksi kumisaappaaseen tulee vielä mahtua muotoillut pohjalliset. Tällaiset pohjalliset parantavat selvästi luonnossa kulkemista. Muista, että pohjalliset voi myös vaihtaa saappaan
kastuessa.

Saappaan tulee istua hyvin jalkaan jo kaupassa, koska se ei muotoudu käytössä, kuten vaelluskenkä. Saappaita valitessa on syytä myös miettiä, millaiseen käyttöön ne tulevat. Nykyajan saappaat suunnitellaan tietynlaista käyttöä/maastoa varten. Kaupoista löytyy, mm. metsästys- ja vaelluskäyttöön suunniteltuja jalkineita.

Saappaan pohjassa tulee olla riittävästi pitoa. Hyvä saapas antaa riittävän tuen lihasten työskentelylle. Saappaan pohjan sivustatuenta on myös tärkeää, koska maastossa kävellessä kuljetaan miltei poikkeuksetta johonkin suuntaan viettävällä pinnalla. Lopullinen päätös saappaan valinnasta syntyy loppujenlopuksi omien tuntemusten pohjalta - yksi haluaa väljän, toinen tiukan saappaan, yksi pitää keveästä saappaasta, kun taas toinen paksusta pohjasta.


Suunnittelu ja materiaalit
Nokian Jalkine tutkii suomalaisten miesten ja naisten jalkojen mittoja säännöllisesti. Näitä tutkimustietoja on käytetty hyväksi saappaita suunniteltaessa. Lopputuloksena on syntynyt mahdollisimman mukava ja turvallinen jalkine. Laatusaappaassa käytetään jopa kymmentä erilaista kumiseosta. Hyvän vaellussaappaan tärkeimmät ominaisuudet ovat kävelymukavuus erilaisissa maastoissa, keveys sekä pohjan pitävyys. Myös vuoren kuivumisnopeudella on merkitystä useamman päivän reissuja tekeville.

Vuorimateriaalina käytetään joko perinteistä puuvillaa taikka nykyaikaisia tekokuituja. Tekokuiduista lähinnä nailonia ja polyesteriä. Ne ovat kestäviä ja nopeasti kuivuvia materiaaleja ja imevät vain vähän kosteutta. Puuvillakankaan ominaisuudet eivät ole yhtä hyviä. Puuvilla imee selvästi enemmän kosteutta ja samalla kuivuu hitaasti. Näistä kolmesta materiaalista nailon imee vähiten kosteutta ja kuivuu myös nopeimmin.

Nokian Jalkineiden pääraaka-aineena on luonnonkumi, joka on uusiutuva luonnonvara. Se kestää suuria lämmönvaihteluita ja säilyttää ominaisuutensa myös matalissa lämpötiloissa. Kumiseokset kehitetään omassa laboratoriossa kestämään vaativimmatkin olosuhteet. Kumi on erinomainen luonnonmateriaali, jonka viljelyä on suositeltu mm. Brasiliassa, jotta sademetsien "vääränlainen" käyttö vähenisi ja samalla turvattaisiin paikallisille asukkailla toimeentuloa.


Nilkan leveys
Nilkan leveyden tulisi olla kapeahko, jolloin liikkujan nilkka on hyvin tuettu. Kapea nilkka hiostaa kyllä enemmän, mutta leveä nilkka on taas liian äänekäs metsästyskäyttöön. Tiukkanilkkaiset saappaat eivät kuitenkaan sovi jokaisen jalkaan. Lähes kaikissa kumisaappaissa on varren suussa kiristysmahdollisuus, joka estää kesällä havunneulasten ja oksien tippumisen saappaan sisään ja talvella lumen kulkeutumisen saappaan sisään.

Kuumina kesäpäivinä monet ovat huomanneet, että kumi ei juurikaan hengitä. Ongelman voi välttää valitsemalla lyhytvartisen saappaan, joka on myös helppo laittaa jalkaan ja ottaa pois jalasta. Tämä on myös varteenotettava vaihtoehto ison pohkeen omaaville liikkujille.

Saappaiden hoito
Saappaita on hoidettava, jotta saappaan pitkä ikä voidaan varmistaa. Muista säilyttää saappaita paikassa, jossa kuumuus ja auringon UV-säteily eivät pääse haurastuttamaan ja kuivattamaan saappaita.

Mikäli saappaat ovat käyttämättä useamman kuukauden ajan, ne tulee viedä viileään varastoon, jossa aurinko ei pääse tekemään tuhojaan. Saapasta ei myöskään saa litistää lyttyyn. Täytä Saappaan varsi sanomalehdestä rypistetyillä palloilla tai pahvisella tuella, jotta saapas säilyttää ryhtinsä. Myös lika lyhentää saappaan ikää, joten jokaisen käyttökerran jälkeen saappaat tulisi pestä miedolla pesuaineella ja vedellä.

Artikkeli: valmistettu yhteistyössä Nokian Jalkineet Oy:n kanssa

Sivun alkuun