PMR 446 puhelimen avulla on helppo pitää yhteyttä liikuttaessa kavereiden kanssa luonnossa. PMR 446 puhelimen käyttö on ilmaista ja viestin saa kerralla koko mukana olevalle kaveriporukalle.

PMR 446 (Personal Mobile Radio) on yleiseurooppalainen radiopuhelin -standardi. Se julkistettiin vuonna 1999 ja vuoteen 2003 mennessä se on hyväksytty käyttöön useimmissa Euroopan maissa. PMR446 -liikenne on kaksisuuntaista (
simplex) liikennettä -  “Täällä kieku, kuuleeko kaiku? Kuuntelen?”

Joustava, nopea, monipuolinen
Monissa käyttötilanteissa radiopuhelimen käyttö on nopeampaa ja joustavampaa kuin matkapuhelimen käyttö. Laitteiden monipuolisten ominaisuuksien, esimerkiksi ääniohjausominaisuuden (
VOX), ryhmäkutsujen ja laajan lisälaitevalikoiman ansiosta käyttömahdollisuuksia löytyy runsaasti.

PMR 446 puhelimessa on 8 kanavaa. Kanavat voidaan useimmissa laitteissa jakaa
CTCSS tai DCS -selektiivikutsujen avulla edelleen 38 tai 83 alikanavaan / kanava. Näin käyttäryhmille löytyy useinmiten vapaa alikanava, jossa muu liikenne ei häiritse keskustelua. Kaikki liikenne on toisten PMR 446 -laitteiden  tai radioskannereiden käyttäjien kuunneltavissa. Jos keskustelu halutaan salata, on valittava salausominaisuuksin varustetut laitteet. Tällöin keskustelua voidaan seurata vain samanlaisin salausominaisuuksin varustetulla laitteella.

PMR 446 -radiopuhelimien käyttöön ei vaadita lupia ja käyttö on ilmaista. Käyttö on mahdollista yleensä lähinnä Euroopassa. Kanadassa ja USA:ssa nämä taajuudet on varattu muuhun käyttöön. Maakohtaiset käyttörajoitukset löytyvät laitteiden pakkauksissa olevista esitteistä tai Internetistä. Pisin yhteysväli on tavanomaisessa maastossa on 2 - 3 km,  jopa 5 km. Tiiviisti rakennetuilla alueilla yhteys jää muutamaan sataan metriin. Vesialueilla ja korkeiden paikkojen välillä (näköyhteys) saavutetaan vieläkin pidempiä yhteyksiä. (Yhteysväli)

Käyttäjäryhmien sisäistä ja yleistä keskustelua
Valtaosa PMR 446 -radiopuhelinten käyttäjistä on ryhmiä, jotka haluavat kommunikoida vain kyseisen ryhmän jäsenten välillä. PMR 446 -käyttäjien yleiseksi kutsukanavaksi (Chat) on ehdotettu kanavan 8 alikanavaa 08. Tältä kanavalta voi siis hakeutua keskusteluun muiden PMR 446 -käyttäjien kanssa - ainakin tiheästi asutuissa taaajamissa ja suosituissa yleisötapahtumissa.
 

Lisätietoja


Testisivusto
Tämä sivusto on syntynyt
Luonnossa.net -tiimin testatessa PMR446 -radiopuhelimia ja niiden lisälaitteita. Käyttökokemusten keruu ja testaus aloitetaan seuraavilla malleilla: Alan 456RKenwood UBZ-LJ8, Cobra MT-900, Motorola T5522, Alan441, Midland G5, Alan 443, Alan 445 Sport ja PB-1000R-laitteista. Laitteiden maahantuojat ovat HamRadio.fi ja RXTX-tuote.fi. Sivustoa päivitetään vuosien 2003-06 aikana testauksen edetessä ja käyttökokemusten karttuessa. Myös uusia malleja ilmestyy esittelyyn vuoden välein.