Mökkikalastajan suosikki pyydys – katiska

Katiskan suuri suosio pohjautuu varmasti sen käytön helppouteen. Kuka tahansa osaa käyttää katiskaa, eikä saaliin tuloa voi estää. Aloittelijan ja ”Saamamiehen” saaliiden erot saattavat olla kuitenkin huikeat. Tätä pyyntivälinettä vähättelevät vain ne, joiden saaliit ovat aina olleet pienen puoleisia;)

Monesti katiskalla saadaan ahventa, lahnaa, haukea ja madetta, jopa enemmän kuin verkoilla. Käytön ja huollon helppoudessa katiska ottaa ylivoimaisen voiton. Katiskan parhaimpia puolia on se, että saat aina tuoreita saaliskaloja ja ylimääräinen kala on helppo päästää takaisin kasvamaan. Katiskaan joutuneet hauet hakkaavat usein pintansa niin pilalle, että ne on viisainta kantaa ain omaan ruokapöytään.

Perinteisiä katiskamalleja:
Ylärivin katiskat vasemmalta oikealle: Ella Katiska ja Kalla Katiska. Alarivin katiskat: Fish-Net ja Fish-Net Double. Salakala Oy myy näitä hyviä katiskoja ja lukuisia muita kalastukseen liittyviä välineitä.
Kuvat: copyright © Salakala Oy

Katiskaan pitää laittaa myös näkyvä pyydysmerkki, sekä vahvaa narua. Rannoilla riittää vaikka koho, mutta syvemmillä vesillä tulee käyttää verkkolippua, jonka veneilijät havaitsevat jo kaukaa. Hauen kudun aikoihin huhti-toukokuussa alkaa ensimmäinen pyyntikausi. Haukea pyydetään silloin rantaheinikoista. Tähän aikaan vuodesta on suositeltavaa, että katiskat koetaan joka päivä.

Katiskan valmistelu aloitetaan suunnittelulla. Hyvän katiskan tekemiseen menee helposti kaksikin päivää. Tässä työssä kärsivällisyys on valttia.

Ahvenen kutu alkaa puolestaan hauen kutuajan jälkeen, kun vesi on 5-6 asteista. Ahvenilla kutuaika kestää korkeintaan 3 viikkoa. Ahvenen kutuajan edistyessä katiskoja siirretään aina vaan syvemmälle ja syvemmälle. Aivan kudun loppupuolella katiskat ovat jo 5-8 metrin syvyydessä.

Ahvenen kudun aikana alkaa myös särjen kutuaika. Kutupaikkana särki suosii paikkoja, joissa on runsaasti vesikasvillisuutta. (Metrin syvyydessä) Rannalla ollessa saatatkin kuulla särkien lotinaa, joka houkuttelee myös muut petokalat liikkeelle. Myös lahna kutee lähes samaan aikaan ahvenen ja särjen kanssa. Suurimmat lahnat kutevat kuulemma aivan viimeisinä. Lahnoilla kutu tapahtuu jaksoissa. Lahna valitsee kutupaikakseen auringon paisteen puoleiset, kasvillisuutta lykkäävät lahdet. Kutu tapahtuu 1-2 m syvyydessä. Aina välillä lahnan katiskapyytäjälle osuu jättipotteja. Osa lahnoista saattaa olla kuolleita, kun katiskassa oltavat ovat menneet liian ahtaan puoleisiksi – myös kesäpäivien kuumuus on usein osasyyllisenä tapahtuneeseen. Lahnan kutupyynnissä katiska kannattaa kokea päivittäin. Mikäli lahnan kanta on runsas, ei ehkä kannata ylimääräisiäkään lahnoja vapauttaa takaisin.

Mistä haukea lähtee parhaiten?
Suuret ruohikkolahdet ovat kesällä haukipetojen mieluisimpia saalistuspaikkoja. Katiska upotetaan juuri ja juuri veden alle. Paras katiskan paikka sijaitsee vesikasvien seassa, ruohikkolahden vesikasvillisuuden ulkoreunassa. Käytä pienisilmäistä katiskaa, johon kertyy pikkukaloja syöteiksi. Ei muutakuin hyvää kalaonnea!

Milloin suuret lahnaparvet ovat liikkeellä?
Heinäkuu ja elokuu ovat kai parasta aikaa lahnan pyytäjälle. Lahnat liikkuvat parvissa syönnöksillä matalissa vesissä. Ne kiertelevät muta- ja savipohjaisilla rannoilla siivilöimässä pohjaliejusta toukkia ja pieneliöitä. Mudan lahnat sylkevät aina suustaan takaisin pohjalle.

Syksyllä ja talvella tapahtuvasta katiskakalastuksesta kerron vinkkinä sellaisen idean, että kun olet tehnyt jäähän katiskanmentävän avannon syksyllä, niin peitä se styroksikannella. Säästät talvenmittaan monta hikistä työtuntia. Avanto pysyy kokonaan sulana läpi talven, mikäli peität huolellisesti lumella reijät styroksin ja jään väliltä. Muista kuitenkin merkata avanto ja sen teossa syntyneet jäälohkareet parimetrisillä seipäillä avannon molemmin puolin.

Kotitekoinen katiska on kestävyydeltään ja pyynniltään paljon kaupan katiskoja parempi, mutta myös kalliimpi.

Mikäli et itse jaksa vaivautua katiskan tekoon, voit tietenkin aina turvautua ERÄ-lehden testivoittajaan. Weken aidaton, tiheäsilmäinen sisänielukatiska on tämän hetken ehdotonta eliittiä. (Hinta 450mk.) Tarkempia tietoja Wekestä saat Korpi-Weikko Oy:ltä, Korpilahdelta. Kysy lähintä myyjää.

Jätä kommentti