Talven suuri herkku

Madetta pidetään yleisesti suurena herkkuna talvella. Jostain syystä sitä kuitenkin vieroksutaan kesällä, vaikka se onkin kesällä parempikuntoinen ja maultaan korkealaatuisempi kuin talvella. Made viihtyy kesällä pohjan läheisissä vesissä. Varsinkin syvänteet ovat niille mieluisia paikkoja, koska niissä vesi on viileää ja lämpötila lähes sama kuin talven aikanakin. Made on vähäruotoista, monipuolista, helposti sulavaa ja maittavaa ravintoa. Mateen pinta on sangen niljakas, aivan liman peitossa ja sen nahka sitkeää. Made nyljetään ja pintalima poistetaan kaapimalla. Madetta perattaessa otetaan mäti aina talteen. Se on erittäin monipuolinen valkuaislähde ja se sisältää myös runsaasti B-ryhmän ja eläinkunnassa harvinaista C- vitamiinia.

Mateen kutuaika
Made kutee matalassa vedessä, kutuajan pilkkimistä voi yrittää 0,5-3 metrin syvyisestä vedestä. Kutuajan pilkkikalastuksessa on olennaisen tärkeää löytää se alue, jossa mateet kutevat. Paikallistuntemus on tässä harrastuksessa suurta valttia. Muita pilkkimiehiä seurailemalla ulkopaikkakuntalainenkin voi löytää oikeille paikoille. Parhaimmilla madepaikoilla on myös paljon vanhoja kairanreikiä, joka parhaimpien apajien löytämistä. Voit myös löytää oikean alueen päättelemällä. Matalat lahdet ovat aina kokeilemisen arvoisia paikkoja. Myös salmet ja karikot kannattaa koluta läpi. Oulussa jokisuu on erinomainen madepaikka, mutta virtauksien kanssa saa kyllä olla erityisen varovainen.

Kuinka mäti saadaan talteen?
1. Mätipussit otetaan talteen perkauksen yhteydessä.
2. Mätipussit rikotaan ja kalvot poistetaan vispaamalla (keittiövatkainta pienellä teholla käyttäen).
3. Mäti pestään vettä vaihtaen – näin irronneet kalvot huuhtoutuvat pesuveden mukana.
4. Pesty mäti valutetaan harsokankaasta tehdyssä pussissa tai tiheäreikäisessä lävikössä.
5. Kunnolla valunut mateen mäti pakastetaan. Suolaa käytetään 5% mädin painosta.

Kuinka madetta kalastetaan?
Mateen pilkintä on jokaiselle suuri haaste. Suurimmat yksilöt painavat jopa 8 kiloa ja sellaista möhkälettä ei aivan pienestä pilkkireijästä saakkaan nostettua. Mateen pilkkikalastus tapahtuu pääasiassa mateen kutuaikana. Se kutee Etelä-Suomen merialueilla helmikuussa ja Oulun lähistöllä huippusesonki ajoittuu helmikuun loppuun.

Kutuaikana pilkkeinä käytetään mm. läpyttimiä ja haroja. Läpytin on  kapea, pitkä ja litteä pilkki. Läpyttimet ovat väriltään useimmiten valkoisia tai loistekeltaisia. Sen alaosassa on kaksi yksihaaraista, samaan suuntaan osoittavaa suurta koukkua. Pilkki on pituudeltaan lähes 20 cm pitkä. Joissakin pienemmissä läpyttimissä käytetään kolmea yksihaaraista koukkua, jolloin yksi on alhaalla ja kaksi sivuilla. Läpyttimellä kalastettaessa: pilkki lasketaan pohjaan koukkujensa varaan: Pilkin alaosa on kiinni pohjassa ja pilkin yläosaa keinutellaan hieman. Tällä menetelmällä pyritään matkimaan  kutuun valmistuvaa naaraskalaa. Läpytinmenetelmää käytettäessä et tarvitse mitään syöttiä.

Madetta saa parhaiten illalla pimeän aikaan ja öisin. Jäälle yleensä suunnistetaan iltaisin seitsemän-kahdeksan aikaan ja pilkkimistä jatketaan kahteentoista saakka. Joskus myös aamuyö voi olla antoisa. Lämpimät varusteet ovat pilkkijälle tarpeen, viima pääsee monesti yllättämään kokeneemmankin pilkkijän flunssan muodossa.

Kesällä pyydystetty made on perattava ja suolistettava välittömästi sekä jäähdytettävä. Näin mateen korkea laatu säilyy. Mateen mäti on suosittua herkkua.

Perinteisessä madeharassa on rungon ympärillä kehässä monta koukkua. Haralla pilkitään pompottamalla sitä pohjalla. Tee aina välillä hieman pitempiä houkutusvetoja. Madeharat ovat väriltään aina metallinvärisiä. Parhaan tuntuman pilkkiin saa, kun pitää siimaa kädessä. Siimana käytetään paksua nailonsiimaa 0,45-0,60 mm. Pilkkireissuille kannattaa ottaa mukaan taskulamppu, nostokoukku, jäänaskalit, kelluntahaalarit ja suurehko jääkaira. Pilkkikalastukseen et tarvitse mitään lupia. Madeharalla pilkkimisellä jäljitellään mateen kutuseremoniaa. Naaraan kutuseremoniaan kuuluu pohjalla uiminen pyrstö ylöspäin nostettuna. Madeharalla pilkittäessä pyritään siis jäljittelemään naaraan kutuseremoniaa. Madeharaa vedetään pohjalla ja välillä pöllyytetään haralla hieman pohjaa. Näin saadaan koiraiden huomio heräämään. Kun huomaat, että jokin on kiinni, niin suorita kevyt, mutta terävä vastaisku. Mateen ylössaaminen on pilkkireissun suurin jännitysnäytelmä. Made tarttuu monesti jostain muusta kohdasta, kuin suusta kiinni ja silloin pilkkireijän suuruutta sekä pilkkijän omia taitoja päästään testaamaan. Varsinkin naaraat tarttuvat vatsastaan koukkuihin. Mikäli made ei mahdu reijästä, niin anna mateen pyristellä reijän lähettyvillä, jotta se itse työntäisi itsensä avannon reikään, jonka jälkeen sen nostaminen on helppoa.

Pintaliman kaapiminen
Ensin kalaa hangataan ensin suolalla tai kastetaan etikka liuokseen. Ja jos made aijotaan valmistetaan heti ruoaksi, niin se voidaan huuhtoa kuumavesihanan suihkussa, joka helpottaa liman irtoamista. Veitsellä kaapimalla pintalima poistuu kätevästi.

Kuinka made nyljetään?
1. Nahka leikataan veitsellä auki kiduskansien ja parillisten evien takaa. Nahka irroitetaan vähän viilloksen reunasta. 2. Tartutaan tukevasti kalan päähän ja hohtimia tai linjapihtejä apuna käyttäen vedetään nahkan reunasta pyrstöä kohti, jolloin nahka nylkeytyy tuppeen. Made voidaan kiinnittää päästään naulaan tai koukkuun, jolloin nylkeminen helpottuu. Nylkemisen jälkeen kala avataan, suolistetaan ja pestään.

Mateen valmistaminen ruoaksi

Made keitto
Ainekset:
– 1 kg:n made
– 2½ sipulia
– 1 kg perunoita
– 28 kpl maustepippuria
– 23 kpl valkopippuria
– laakerinlehti ja tilliä
– ruohosipulia ja vettä.

Ensin made puhdistetaan ja leikataan n. 8 cm:n paloiksi. Palat asetetaan keittoastiaan ja lisätään vettä siihen niin paljon, että kala peittyy. Sitten annetaan kiehua kypsäksi. Keiton aikana kannattaa kaapia vaikka lusikalla vaahto pois. Sitten mausteet laitetaan keittoastiaan pussissa. Kun kalat ovat kypsyneet, nostetaan palat pois ehjinä ja seläkepalat irroitetaan ruodoista ja pidetään lämpimänä liedellä kannen alla.

Kalojen keitinliemestä valmistetaan keitto. Lohkotaan kuoritut perunat ja pannaan ne liemeen. Lisää sipuli ja anna kiehua kypsäksi. Keitto kaadetaan astiaan ja lämpimät kalaseläkkeet, murskattu tilli sekä ruohosipuli lisätään.

Made pyörykät
Ainekset:
– 1 kg keitettyä ja jauhettua madetta
– 2 kananmunaa
– 1 1/2 dl kermaa
– 1 dl vehnäjauhoja
– 1 dl korppujauhoja
– suolaa ja valkopippuria
– sipulia maun mukaan
– voita paistamiseen.

Ensin made perataan, nyljetään ja huuhdotaan. Kala kiehautetaan siten, että ruodot irtoavat. Keitetty ja ruodittu made jauhetaan lihamyllyssä hienoksi, kananmunat, kerma, sitkosaineet ja mausteet lisätään ja vaivataan taikinaksi. Leivotaan pyöryköiksi ja paistetaan voilla voidellussa pannussa kypsäksi.

Blinit ja mateen mäti
Blinitaikina:
– 50 g hiivaa
– 2 dl haaleaa vettä
– 2 tl suolaa
– 300 g blinijauhoja (ns. tattarijauhoja)
– 150 g vehnäjauhoja
– 3 kpl kananmuni
– 4 dl haaleaa kermaa
– 1 dl sulatettua voita
– 6 dl kiehuvaa maitoa.

Ensin hiiva liotetaan haaleaan veteen, munat vatkataan kermaveteen sekoitettuna, lisätään suola, jauhot ja lopuksi sulatettu voi vatkataan joukkoon. Sitten taikinan annetaan nousta huoneenlämmössä 4 tuntia. Tämän jälkeen vatkataan taikinaan kiehautettu maito vähitellen. Näin saadaan taikina ohueksi paistamista varten.

Ohukaispannu voidellaan riittävällä rasvamäärällä ja paistetaan paksuhkoja blinejä. Paisto tapahtuu molemmilta puolilta. Tarjotaan blinit kuumina suolatun mateenmädin ja happaman kerman, smetanan, kanssa.

Alumiinifoliossa paistettu made
Ensin kaavitaan ja suolistetaan made. Peratun kalan sisälle laitetaan voita ja silputtua sipulia ja pinnalle suolaa voinokareiden kera. Made kääritään huolella alumiinipaperiin ja suljetaan saumat taittaen. Sitten paistetaan uunissa pannulla.

Mitä made sisältää?
Made sisältää valkuaisaineita noin 17 %, rasvaa, joka on monityydyttämättömiä öljyjä 0,8 % ja tuhka-aineita noin 1 %. 100 g:ssa madetta on fosforia 195 mg, kalsiumia 20 mg, magnesiumia 25 mg, rautaa 0,6 mg, Avitamiinia 6,0 gg, Bl-vitamiinia 0,14 mg ja niasiinia 1,5 mg.

Jätä kommentti