Lintuharrastus

 

Lintuharrastuksen alkeet
Lähes jokainen suomalainen on ainakin kerran elämässään käynyt kiikaroimassa lintujen kevätmuuttoa. Harrastuksen voi aloittaa jo hyvin nuorena ja tutkiskella aluksi vaikka kodin pihapiirissä liikkuvia lintuja. Tarvitset vain tavalliset kiikarit, havaintovihon ja lintukirjan, jonka voi kätevästi lainata kirjastosta. Myös lintuyhdistysten järjestämille lintukursseille kannattaa osallistua. Siellä tapaat muita harrastajia ja saat uusia ystäviä.


Aktiivisia lintuharrastajia on Suomessa yli 13 000. Paikalliset lintuyhdistykset keräävät ja arkistoivat lintuharrastajilta saamiaan havaintoja, mm. lintujen pesimisestä ja muutosta. Tietojen avulla saadaan arvokasta tietoa lintujen muuttoliikkeistä sekä lintulajien vahvuudesta.

Lintujen tunnistaminen on tärkeä osa lintuharrastusta.
Paras tapa tutustua harrastukseen on lähteä retkelle kaverin kanssa suosituille lintupaikoille. Siellä kokeneemmilta harrastajilta saa paljon hyödyllisiä neuvoja. Kannattaa kuitenkin heti itse opetella tunnistamaan peruslintulajit, ettei ole koko ajan kyselemässä muilta lintujen nimiä. Samalla myös harvinaisempien lintulajien tunnistus helpottuu. Eri vuodenaikoina tulet näkemään erilaisia lintuja ja pikkuhiljaa opit myös tunnistamaan ne.


Linnun tunnistusta suoritettaessa linnusta etsitään useita tuntomerkkejä, jotka yhdessä ovat tyylipillisiä jollekin tietylle lintulajille. Uutta lintua tunnistettaessa apua saadaan miettimällä mm. linnun kokoa (pikkulintu vai suurempi?), muotoa (nokan, kaulan, siipien, pyrstön ja jalkojen pituus), värituntomerkkejä, liikkumistapoja (hyppii tasajalkaa, lentää tietyllä tavalla jne.) havaintopaikka/maasto (mitkä linnut ovat yleisiä kyseisellä alueella?) ja lintujen äänet.

Pekka Hänninen kertoo osuvasti lintujen tunnistuksesta kirjassaan Kuukkelin kaltaiset – lintuharrastusopas: ”Kaikkien tuntomerkkien ja äänten opettelu vie vuosia, eikä niitä opi täydellisesti koskaan - lintujen kiehtovuus piileekin juuri siinä, että tutuistakin lajeista löytyy aina jokin uusi kiinnostava piirre.

Seipiö eli staijauspamppu on usein puusta itse tehty keppi, jonka päähän kiikarit kiinnitetään. Näin saadaan kiikarin tärinä pois ja samalla lintujen katselu muuttuu miellyttävämmäksi.

Piirtäminen ja hyvät muistiinpanot helpottavat valtavasti lintujen opettelua. Piirustustaidolla ei ole niin väliä, vaan sillä, että piirtää ja piirtäessään katsoo tarkkaan lintua ja sen tuntomerkkejä. Piirtäessä lintujen tuntomerkit sujahtavat kuin vahingossa käden välityksellä aivoihin. Linnun ruumiinosien ja höyhenalojen tunteminen auttavat piirtämisessä. Piirustuksia voi täydentää sanallisin kuvauksin.”

Limingan lintutorni, Virkkula.

Havaintojen kirjaaminen ja ilmoittaminen
Tärkeintä on, että lintulajin ja tuntomerkkien lisäksi kirjoitetaan päivämäärä ja paikka. Lisätietoina voi liittää havaintovihkoon, mm. säätiedot, ääntelyn, muuttosuunnan ja kuvan linnusta (piirretty tai valokuvattu). Harvinaisemmista linnuista kannattaa tehdä ilmoitus paikalliseen lintuyhdistykseen ja lähettää heille kaikki havaintoon liittyvät muistiinpanot.

Bongaus ja pisteiden keräys
Bongari on lintuharrastaja, joka matkustaa harvinaisten lintujen perässä. Bongaamiseen liittyy vahvasti pisteiden kerääminen. Pisteitä saadaan, esimerkiksi uusien lintulajien havaitsemisesta. Tieto harvinaisista linnuista liikkuu harrastajien parissa salaman nopeudella tekstihakulaitteiden avulla ja hetkessä havaintopaikalla on lukuisia bongareita. Tämä harrastus on mennyt mielestäni joidenkin kiihkoharrastajien parissa pakkomielteen puolelle, kun lintujen perässä juostaan toiselle puolelle Suomea helikoptereiden, lentokoneiden ja laivojen avulla. Jokainen kuitenkin päättäköön, mikä on järkevää ja mikä ei. Lisätietoja bongariliitosta voi tiedustella osoitteesta
www.bongariliitto.fi.


Kiikari ja kaukoputki
Lintukiikareiksi soveltuvat parhaiten 7-10 kertaa suurentavat kiikarit, joiden etulinssien halkaisijat ovat 40-50 mm. Esimerkiksi kymmenen kertaa suurentavalla kiikarilla katsottuna 150 metrin päässä istuva lintu näyttää istuvan 15 metrin etäisyydellä. Kiikarin kuvan tulisi näyttää mahdollisimman terävältä ja luonnollisen väriseltä.

Kiikaria ostettaessa onkin syytä testata ja vertailla useita eri kiikareita. Tuhannella eurolla saa jo erittäin laadukkaan kiikarin, jossa on 10 vuoden takuu. On myös tiedettävä, minkälaiseen käyttöön kiikaria ollaan hankkimassa.Yhtenä tasokkaiden kiikareiden ja kaukoputkien valmistajana mainittakoon Swarovski ja Luger.
Luger -mallistosta löydät kiikarit ja kaukoputket niin lintuharrastukseen kuin metsästykseenkin.

Nexet Oy on nuorekas kulutustavaroiden maahantuontiyhtiö, jonka tuotevalikoimaan on kelpuutettu vain tuotteita, jotka ovat parhaita omalla sektorillaan. Nexet Oy:n monipuolisesta tuotevalikoimasta löytyvät myös monille eräretkeilijöille tutut tuotemerkit: Thermos, Victorinox ja Aquapac.
Nexet Oy:n kotisivuille.

Tasokkaiden kiikareiden ja kaukoputkien valmistajana tunnetun Luger -tuotemerkin takana on saksalainen optiikkaan erikoistunut Wilgor Optik Gmbh. Kaikkien Luger-kiikareiden linssit ja prismat on pinnoitettu vihertävällä Luger Dimm-erikoispinnoitteella, jonka ansiosta ne läpäisevät valoa maksimaalisesti. Luger jälleenmyyjät löydät tämän linkin takaa.


Kaukoputken etuna on sen isompi suurennuskerroin, jonka avulla linnut nähdään tarkemmin. Kaukoputki on oiva väline tilanteissa, joissa linnut ovat kaukana; pelloilla, rannassa taikka merellä. Kaukoputken ansiosta myös linnut saavat olla kaikessa rauhassa. On erittäin tärkeää, ettei lintuharrastajan toimista aiheudu haittaa linnuille tai muulle luonnolle. Terveen järjen käyttö ja luonnon kunnioitus on muistettava ennen kaikkea.

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi.
Kuvat: Copyright by
Nexet, Janne Aalto ja Mikko Heikkinen.
Lähteet: Pekka Hänninen, 1999, Kuukkelin kaltaiset – lintuharrastusopas.
Mullarneyn, Svenssonin ja Zetterströmin Lintuopas, 1999.

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 Sivun alkuun