Tarvitset sakset, tonget, kaksi leikaria, punottua nylon-siimaa ja sopivan paksuisen neulan.

Leikkaa punottua nylon-siimaa 45-55 cm pituinen pätkä yhtä peruketta kohden.

Pujota ensin yksi leikari ja sen jälkeen punotun nylon-siiman kärki neulansilmästä läpi. Punosta tulee olla noin yhden senttimetrin verran vedettynä läpi neulansilmän.

Työnnä neula nylon-siiman keskelle ja auta sormillasi neulaa sukeltamaan nylon siiman keskustaa, "tunnelia", pitkin eteenpäin. Huom! Neula työnnetään nylon-siiman keskelle siten, että leikari jää silmukan sisälle.

Kun olet työntänyt neulaa noin 2-3 cm matkan verran nylon-siiman keskeltä, työnnä neula jälleen näkyviin.

Ota tongilla kunnon ote neulan terävän käjen puolelta ja vedä kahdella sormella nylon-siimaa alaspäin eli poispäin neulansilmän päältä. Nylon siima saattaa olla tiukasti neulan päällä, joten sormivoimat joutuvat pienelle koetukselle. Harjoitus tekee tässäkin tapauksessa mestarin ja lopulta nylon-siiman vetäminen sujuu ilman sen kummempaa voiman käyttöä.

Edelleen armotonta "lypsämisen" tapaista vetämistä kahdella sormella...eiköhän tämä kohta!:) Hups! Varotaampa ettei neula mene poikki! Mikäli nylon-siima on jumittunut neulan päälle, niin käytössäsi on joko liian paksu neula tai sitten neulansilmä on liian paksu. Sopivan neulan löydettyäsi laita se teipillä kiinni punotun nylon-siiman rullaan, jotta se ensi kerralla löytyisi kätevämmin.

Nyt neula on vedetty pois nylon-siiman sisältä ja peruke alkaa olla viimeistelyä vaille valmis.

Valitan kuvan epäselvyyttä. Tongen leukojen välissä on vain neula, vaikka kuvasta saattaakin saada sellaisen käsityksen, että molempien nylon-siimojen päät olisivat tonkien välissä.

Vielä saksilla ylimääräiset pois. Leikkaa siten, että nylon-siiman pää tulee "tuplapunoksen" sisälle sitä kiristettäessä.. (elikkä ei jää milliäkään "tuplapunoksen" ulkopuolelle roikkumaan).

Vieläkun toistat saman työn nylon-siiman toiseen päähän, on sinulla valmis ammattikalastajien käyttämä peruke. Tästä ei peruke parane! - usko pois vaan! Omatekoiset perukkeet ovat kestävempiä ja halvempia, kuin kalastuskaupan hyllyllä olevat. Vain tyhmä maksaa liikaa!

Laitamme kaksi samanlaista leikaria molempiin päihin, koska ne ovat varmempia ja halvempia. Emme siis käytä lukollisia leikareita, koska niissä monesti pettää lukko.

Legendaarinen Professori kolmikko valmiina tosi toimiin Oulun vesistössä!

Seuraava sivu

 

Sivut on päivitetty 31.03.2003
Copyright © 2001-2003 Jarmo Kurkela