Sisävesiemme tärkein talouskala
Muikku muistuttaa siikoja yleiseltä ulkonäöltään, mutta kooltaan se on kuitenkin yleensä siikoja pienempi. Väriltään muikku on selkäpuolelta tumman sinivihreä tai ruskehtava, sen kupeet ovat hopeanhohtoiset, vatsapuoli valkea ja evät ovat tummat. Muikku luetaan lohensukuisiin kaloihin kuuluvaksi. Täysikasvuinen muikku on yleensä noin 10-25 sentin pituinen. Rehevöityvien vesien harvempilukuisissa kannoissa koko on yleensä suurempi, jopa yli 35 cm. Muikun alaleuka on sen yläleukaa pitempi ja siivilähampaita on ensimmäisessä kiduskaaressa noin 36-53.


Muikun kutuaika
Tavallisimmin muikku tulee sukukypsäksi 2 kesäisenä. Lokakuun (vesi – 7 C° :seen) ja marraskuun vaihteessa Kuhmon Anattijärven sukukypsät muikut vaeltavat kutualueilleen. Joissakin järvissä muikun käyttäytyminen on kuitenkin poikennut tästä merkittävästikin – vuodenvaihteessa kutevia muikkuja on tavattu ainakin Kuusamon, Sallan, Pelkosniemen ja Posion vesistä. Muikun pääasiallisena ravintona on eläinplankton.

Laatokassa ja Vätternissä muikun tiedetään kutevan jopa 100 metrin syvyydessä, mutta muissa järvissä kutupaikan syvyys on metristä pariinkymmeneen metriin.  Kutualustan pinta on yleisesti hiekkaa tai lietettä. Poikaset kuoriutuvat huhti-toukokuun aikana, jonka jälkeen niiden matka jatkuu läheisiin vesiin.

Muikun kasvu on pitkälti riippuvainen ravinto-olosuhteista ja kannan tiheydestä. Oulunvedssä kesänvanha muikku on ollut 7-11 cm, 2-kesäinen ja 3-kesäinen 11-18 cm pitkä. Kilossa 3-kesäisiä Oulunveden muikkuja on 70-80 yksilöä. Muikku on yllättävän lyhytikäinen kala. Normaalisti se elää kolme taikka neljä vuotta. Satunnaisesti on kuitenkin tavattu jopa kymmenen vuotiaita yksilöitä. Muikku kuuluu rasvaisiin kalalajeihin. Sen lihan rasvapitoisuus on keskimäärin 3,5 %. Posiolaisille ja Kuusamolaisille erityisen tuttua pienikokoista muikkua kutsutaan "Kitkan viisaaksi", jonka maine on kiirinyt jo tänne Ouluunkin saakka. Muikun mäti on ainakin yhtähyvää kuin mateen mati.

Muikku ja ammattikalastus
Muikku on tärkeä saaliskala varsinkin sisävesien ammattikalastukselle. Myös Perämeren pyyntimäärät ovat suuret. Perämeren rannikolla merimuikulla eli maivalla on suuri kannattajajoukkonsa. Kokonaissaaliimme on vuosittain ollut 4 milj. kg - 10 milj. kg. Tästä noin 20 % on saatu rannikkovesistä. Ammattikalastajat saalistavat sisävesialueella etupäässä nuottapyynnillä ja meri-alueella troolaamalla. Virkistyskalastajat puolestaan pyydystävät muikkua verkoilla. Järvikalastuksen tuottoisin kausi on kesäkuusta lokakuulle. Vuoksen vesistöalue on yksi tärkempiä muikunpyyntialueistamme. Merkittäviä saaliita saadaan myös Kymijoen vesistön muista järvistä, Säkylän Pyhäjärvestä sekä Oulun läänin ja Lapin läänin eteläosan muikkujärvistä.

Muikku käytetään valtaosaltaan tuoreena ihmisravinnoksi. Jonkin verran sitä myydään lisäksi suolattuna, savustettuna, hiillostettuna, keitettynä sekä täyssäilykkeenä. Kukapa ei tuntisi kalakukkoa, jonka valmistamisessa käytetään yleensä muikkua. Suolamuikku on minun suosikkiherkkuani. Muikkukokit suosivat mausteeksi mauste- ja valkopippuria, ruoho- ja valkosipulia, persiljaa, tilliä, tomaattia, paprikaa,  purjoa, sinappia, öljyä, etikkaa ja sitruunaa. Perämeren alueelta markkinoidaan muikun mätiä, josta huomattava osa menee ulkomaisiin herkkupöytiin.

Parhaimpien muikkuherkkujen reseptejä

Oululainen kalapaistos
Ainekset:
- 3/4 kg perattuja muikkuja
- suolaa
- tilkkanen etikkaa tai puristettua sitruunan mehua
- 2 isoa tomaattia tai pari rkl tomaattisosetta
- 1 purjosipuli
- pari valkosipulin kynttä
- 1 palsternakka
- 3 rkl voita (ei margariinia)
- valkopippuria
- 3 dl kermamaitoa.

Ensiksi muikut hierotaan suolalla, valellaan miedolla etikalla tai mielummin sitruunan mehulla. Sitten nostellaan kannellisen vuoan pohjalle. Tässä vaiheessa voit puhdistaa juurekset ja paloitella kuutioiksi.  Tomaatti, valkosipuli ja purjo leikataan tietenkin renkaiksi ja kiehautetaan rasvassa, mutta ne eivät saa ruskistua. Nyt tomaattisose sekoitetaan mausteiden ja kerman sekaan. Muikkujen päälle pannaan juurekset, valkopippuri, suola, vehnäjauhot ja kerma kaadetaan paistoksen päälle. Kansi suljetaan. Paistetaan 20-30 minuuttia ja näin Oululainen kalapaistos on valmista herkkua.

Keitetty muikku
Aineksia:
- muikkuja
- vettä
- voita
- suolaa
- sipulia
- tilliä
- maustepippuria
- ruohosipulia.

Peratut, huuhdotut muikut keitetään vedessä mausteiden kera kypsiksi. (Vähässä vedessä) Lopuksi sitten vaan lisätään runsaasti voita. Parhaimman makuista saadaan tietenkin nuotiolla valmistettaessa. (varsinkin kunnon retkeilyolosuhteissa).

Tomaatti muikut
Aineksia:
- 1/2 kg muikkuja
- 2 rkl öljyä
- 1 rkl korppujauhoja

Liemi:
-
1/2 dl kermamaitoa tai maitoa
- tomaattisosetta.

Peratut muikut ladotaan voideltuun, jauhotettuun vuokaan. Liemi kaadetaan päälle. Haudutetaan kypsäksi. Bon Appetit!

Paistinpannu muikut
Valmiiksi peratut, huuhdotut muikut jauhotetaan ruisjauhoissa, johon on lisätty suolaa. Sitten vaan paistetaan kauniin ruskeiksi ja haudutetaan kannen alla muutama minuutti ennen tarjoilua.

Suola muikut
8-10 cm pitkät muikut perataan, huuhdotaan puhtaaksi ja valutetaan huolella. Sitten ladotaan kerroksittain karkean suolan kanssa. Suolaa käytetään yleensä noin 2 rkl kalakiloa kohti. (Kukin kuitenkin oman makunsa mukaan) Muikujen päälle pannaan perinteiseen tapaan tukeva laudan kappale ja kivi painoksi. Parin päivän kuluttua muikut ovat käsittämättömän herkullisia syötäväksi keitettyjen perunoiden kanssa, runsaasti sipulilla maustettuna. Muista nauttia perunat runsaan voin kera.

Seuraava sivu

 

Sivut on päivitetty 9.2.2003
Copyright © 2001-2003 Jarmo Kurkela