Oulujoella Merikosken alakanavassa
Oulussa lippoajien keskuudessa vallitsee harvinaisen ystävällinen ilmapiiri. Kokeneemmat lippoajat opastavat aloittelijoita ja antavat neuvoja tekniikasta ja hyvistä paikoista. Joku saattaa jopa innostua antamaan henkilökohtaista opetusta lipon uittamisesta - ja kun haavi menee rikki, on tarvittaessa korjausapuakin saatavilla.


Myös kaksi Luonnossa.net -tiimin jäsentä oli lippoamassa syksyn aikana kalastuslaitureilta sekä Tervaporvarin sillan vierestä. Ensimmäisen illan aikana saimme yhteensä 71 siikaa. Vesi virtasi voimakkaasti ja siikaa liikkui lähellä betonireunusta. Parhaimpina hetkinä kaloja ei edes ehtinyt laskemaan. Osalla lippoajista olikin kaveri mukana irrottamassa kalat nopeasti haavista. Näistä kokemuksista innostuneena kävimme syksyn mittaan lippoamassa useampaan otteeseen.

Miten lippoa uitetaan?
Oulun lupaehtojen mukaan lippopaikkaa tulisi vaihtaa 30 minuutin välein, mutta käytännössä lippoaminen tapahtuu parhailla paikoilla vuorovedoin. Lipottuasi siirryt jonon viimeiseksi. Kun oma vuorosi koittaa, ota hyvä ote lippovarren puolesta välistä. Ojenna lippo ylävirran suuntaan sopivalle etäisyydelle laiturista. Käännä lippopussi auki, paina pussi veteen nopeasti aina pohjan tuntumaan saakka. Samalla kammetaan (väännetään) lippovartta alavirran suuntaan ja kävellään hieman virtaa nopeammin alavirran suuntaan. Näin lippopussi pysyy auki.


Yritä löytää pohjasta kohtia, joissa kutu tapahtuu tai kohtia, joissa virrassa uivan kalan on hyvä levähtää. Yleensä tällaiset paikat ovat monttuja tai kivien edessä tai takana olevia “lepopaikkoja’. Kun lippopussi on saatu pohjan tuntumaan, edetään alavirran suuntaan selkä edellä edelleen lippovarresta alavirran suuntaan kammeten. Lippopussi yritetään saada uimaan juuri niissä paikoissa, missä kala kutee tai levähtää.

Kun kala ui lippoon ja osuu lippopussiin tai vanteeseen, sen juuri ja juuri tuntee lippovarren välityksellä. Tällöin pussi tulisi saada nopeasti kiinni, ennen kuin kala syöksähtää pois liposta. Lippopussi suljetaan kampeamalla lippoa kohti rantaa  ja sen jälkeen vetämällä nopeasti lippovarresta ylös pari metriä tai pelkästään nopealla ylösvedolla. Tällöin lippopussin vanteen alareuna sulkee lippopussin pohjan pussiksi, josta kalat eivät pääse karkuun. Samalla kala yleensä kääntyy poikittain suhteessa virtaan eikä enää pääse kovin helposti karkuun - ellei lippopussissa ole reikiä.


Lippoamistaktiikka
Taitavat lippoajat näyttävät käyttävän kahta eri taktiikkaa: toiset lippoavat pohjaa “raapien” kiven kolo kiven kololta, toiset lippoavat pohjan tuntumassa välttäen pohjan kolistelua. Molemmilla taktiikoilla tulee hyvin kalaa. Lippopussit tarttuvat aika usein pohjaan ja repeävät. Pussinpaikkaustaidot ja varalipot ovat aina tarpeen.

Hiljaisella virralla tarvitaan ohuemmasta langasta valmistettuja pusseja. Pussin tulee olla riittävän syvä, jotta kala voisi jäädä pussin pohjalle pussia suljettaessa. Lipon kärkiosan ja varren tulisi olla riittävän ohutta ja ryhdikästä materiaalia, jotta lippopussia voitaisiin tehokkaasti ohjata ja lippo voitaisiin nopesti painaa pyyntisyvyyteen.


Rauhoitetut kalat
Haaviin ui välillä myös taimenia ja lohia, jotka tulee laskea heti takaisin veteen. Rauhoitetut kalat saadaan lippoverkosta aina ehjinä ja terveinä laskettua takaisin kutemaan.

Pyynnissä saadut naarassiiat on luovutettava 18.10. alkaen kaupungille mädinhankintaa varten. Kalastajalle annetaan yksi ilmainen lippolupa, mikäli hän on luovuttanut lupajakson aikana vähintään 12 naarassiikaa mädinhankintaan. Naarassiiat kerätään kaupungin toimesta pyyntipaikkojen sumpuista.

Välineet ja varusteet
Siikaa pyydetään 7-13 metriä pitkien lippovarsien päässä olevilla haaveilla. Lippovarren pituus riippuu täysin paikasta, jossa ollaan. Alakanavan kalastuslaitureilla lyhyt lippovarsi riittää oikein hyvin, mutta kevyen liikenteen sillan lähettyvillä tarvitaan jo lähes 13 metrisiä lippovarsia.


Osa kalastajista valmistaa lipponsa täysin itse ja ahkerimmat valmistavat niitä myös muille pientä korvausta vastaan. Parhaimpina pidetään käsin tehtyjä pusseja, joilla on hintaa 30-40 euroa. Itse yritin kerran mennä lippoamaan kaupasta ostetulla pussilla ja sain välittömästi sellaisia kommentteja, ettet tule saamaan yhtään mitään – enkä kyllä saanutkaan. Ei siinä sitten auttanut muu, kuin lähteä vaihtamaan lippopussia.

Lippovarsi ja -pussi
Lippo koostuu kärkiosasta ja yhdestä tai kahdesta jatkovarresta. Kärkiosassa on 3 metriä pitkään puuosaan kiinnitetty metallivanne, jossa lippopussi on kiinni. Haavin solmuväli on yleensä 35 mm, siiman paksuus vaihtelee 0,30-0,40 mm:n välillä ja haavin syvyys on 1-1,6 metriä, riippuen vanteen halkaisijasta ja virran voimakkuudesta.

Lippoaja tarvitsee lipon kärkiosan ja jatkovarren yhteen liittämiseen poran, ruuvimeisselin, ruuveja ja ilmastointiteippiä. Vaatetuksessa on hyvä noudattaa kerrospukeutumisen perusoppeja. Käsineiksi suositellaan irtovuorella varustettuja suojakäsineitä.


Siian arvostus näkyy hinnassa
Olemme kaikki huomanneet siian ja ahvenen hinnan nousun. Siika kilpailee nykyään tasavertaisesti luonnon lohen kanssa, jonka hinta on laskenut selvästi. Siian tyypillinen kilohinta vaihtelee 5-7 euron paikkeilla. Siikakannoista ei ole saatavilla tarkkaa tietoa.

Kokeneemmat lippoajat tuntevat veden pohjan jokaisen montun, ja nostavat siikoja, vaikka toiset eivät mitään saisikaan. Parhaimmillaan ylösnostetun haavin pohjalta löytyy jopa 5 siikaa. Lippovuoron aikana selän taakse kertyy toisinaan myös jonkun verran yleisöä, jotka saavat varoa pitkiä lippovarsia nostelevia kalamiehiä.


Vaellussiian lippoamisen lupaehdot Oulussa (2004)
”LUPA-ALUE on kalastuslaiturit ja pohjoisrannalla Tervaporvarin kevyen liikenteen sillasta alaspäin oleva betonivalureunus.

LUPA-AIKA on 11.10. – 2.11. 2004. Päivittäin myydään 105 lippolupaa. Luvan kesto on 4 tuntia joko kello 8 – 12 ja 12 – 16 tai 5 tuntia kello 16 – 21. Kullekin lupajaksolle myydään enintään 35 lupaa. Luvat lunastetaan teknisen keskuksen palvelupisteestä Uusikatu 26 OULU, puhelin 5584 2000, 5584 2001. Luvan hinta on 9.00 €/ lupajakso (sis. alv. 22 %).

LOHEN ja TAIMENEN kalastus on kielletty (rauhoitusaika). Mikäli näitä lajeja saadaan saaliiksi, kalat on välittömästi laskettava takaisin veteen. Muiden kalalajien kalastus on luvallista. Kuhan alamitta on 37 cm ja harjuksen 30 cm.

LIPPOAMINEN on sallittu laitureilta ja rannalta kello 8 - 21. Veneestä lippoaminen on kielletty. Lippoamiseen soveltuvia paikkoja ja laitureita voi käyttää vapaasti, mutta paikkojen vaihto on tehtävä  puolen tunnin välein, jos paikalle haluaa toinen pyytäjä.


SAALISRAJOITUS on  11. – 17.10. enintään 50 siikaa/ lupajakso ja 18.10. – 2.11. enintään 50 koirassiikaa/ lupajakso.

SAALISILMOITUS lupajakson saaliista jätetään pyyntipaikoilla oleviin laatikoihin tai toimitetaan tekniselle keskukselle. Saalisilmoituksen tekemättä jättäminen on syy evätä pyytäjältä lippolupa seuraavana vuonna. Saalisilmoituslomakkeita on saatavilla pyyntipaikalla.

PYYTÄJÄN velvollisuus on huolehtia siitä, että pyyntipaikalle ei jää roskia tai kalanperkeitä. Pyynnissä saatu saalis on säilytettävä pyynnin aikana pyyntipaikalla. Saaliin myyminen alueella on ehdottomasti kielletty. Kiellon rikkojalta evätään lippolupa. Autojen pysäköintiin on käytettävissä Kuusi- ja Raatinsaaren sekä Koskitien  pysäköintipaikat.

Täältä löydät lisää lippoamiskuvia.

LUVAT on pidettävä mukana kalastuksen aikana. Lupaehtojen rikkomuksista ja luvattomasta kalastuksesta on ilmoitettava tekniselle keskukselle tai kalastuksenvalvojille.

ALUEEN vaarallisuudesta johtuen pyytäjille suositellaan pelastusliivin tai kelluntapuvun käyttämistä lippoamisen aikana. Kaupunki ei vastaa pyytäjän itselleen tai muille aiheuttamista vahingoista.

LUPAEHTOIHIN liittyviin kysymyksiin vastataan, puhelin 044 7032 385 ja (08) 5584 2385. Lippoamiskäytäntöön liittyvät kehittämisehdotukset ovat tervetulleita.

Oulun kaupungin tekninen lautakunta on hyväksynyt lupaehdot 5.10. 2004, § 602”.

Artikkeli: Jarmo ja Lauri Kurkela
Kuvat: Jarmo Kurkela

Sivun alkuun

,