Suunto MCB

Suunto MCB on kelluva peilikompassi, joka soveltuu erityisesti kalastukseen sekä muuhun vesiurheiluun. Erityisen tarkka ja varmatoiminen kompassi. Saatavana keltaisena ja mustana. Kantonarussa on muovinen pikakiinnitys ja hätäpilli. Koko 58x68x18 mm. Paino 36 grammaa. Vesitiivis 30 metriin
Suunnistaminen
1. Aseta avatun peilikompassin pitkäsivu kartalle lähtöpisteen ja päämäärän välille siten, että kansi tulee menosuuntaan. (Kuva 1)

2. Kierrä sitten kapselia kunnes sen pohjois-etelänavat ovat samansuuntaiset kartan koordinaattiviivojen kanssa ja kapselin N osoittaa karttapohjoiseen. (Kuva 2)

3. Pidä kompassia kädessä vaakasuorassa edessäsi ja käänny, kunnes osoittimen punainen pohjoispää osoittaa kapselin N merkkiä. Pohjalevyn kulkusuuntanuolet osoittavat nyt oikean kulkusuunnan. Valitse maamerkki kulkusuunnasta, kivi puu tms. Kun olet saavuttanut sen, toista sama menettely. (Kuva 3)
Suuntiman otto: Avaa kompassin kansi 60 asteen kulmaan. Aseta kompassi vaakasuoraan silmien tasolle niin kauas, että tähtääminen käy hyvin. Käänny kunnes tähtäimeen tulee haluttu kohde. Tähtää kohteeseen siten, että peilin hiusviiva kulkee kapselin kuvan keskeltä (kuva4). Kierrä kapselia kunnes pohjassa oleva nuoli on yhdensuuntainen kompassin osoittimen kanssa ja osoitin punainen pohjoispää on nuolen suuntaan. Pidä huoli siitä, että kompassi on suorassa ja hiusviiva keskellä. Suuntiman voi nyt lukea kapselin asteikolta lukemaviivan kohdalta.

Oman sijainnin paikantaminen
Oletetaan, että et tiedä tarkalleen sijaintiasi, mutta tunnistat kartalta kaksi kohdetta, jotka ovat näköpiirissä. Tarkan sijainnin saa määritettyä seuraavasti: Ota suuntima ensimmäiseen kohteeseen edellä esitetyllä tavalla. Aseta kompassi kartalle kokonaan avattuna siten, että kannen reuna kulkee kohteen kautta. Kierrä kompassia kyseisen pisteen suhteen siten, että kapselin pohjassa olevat pohjois-eteläviivat ovat yhdensuuntaiset kartan koordinaattiviivojen kanssa ja pohjoismerkki N on karttapohjoisen puolella (kuva 5). Piirrä kohteesta viiva kompassin sivua pitkin. Menettele toisen kohteen kanssa vastaavasti. Sijaintisi on piirtämiesi viivojen leikkauspisteessä.

Eranto (deklinaatio) ja erannonkorjaus
Eranto on kompassin osoittaman magneettisen pohjoisen ja karttapohjoisen ero. Paikallisen erannon suuruus on merkitty kartan reaunaan joko itäisenä plus-erantona (E) tai läntisenä miinus-erantona (W). Suunnistettaessa karttasuuntaa korjataan vähentämällä plus-eranto tai lisäämällä miinus-eranto. Tämän voit tehdä kiinteän erannon-korjausasteikon avulla. Otettuasi suunnan kartalta käännä kompassia niin, että osoitin on alueen erantoa vastaavassa kohdassa korjausasteikolla, eikä pohjois-eteläviivojen suuntainen (kuva 6)

Siirrettäessä maastosta otettua suuntaa kartalle menetellään päinvastoin. Kompassia käännetään kartalla niin, että kartan koordinaattiviivat poikkeavat erannon verran toiseen suuntaan.

Eksymä (deviaatio, poikkeama)
Lähellä kompassia olevat rauta- ja teräesineet, kuten jotkin rannekellot tai terässankaiset silmälasit voivat aiheuttaa eksymän. Mikäli mahdollista, tällaiset esineet on poistettava kompassin välittömästä läheisyydestä. Suuret rautarakenteet kuten rakennukset, moottorit, teräsbetonilaiturit jne. voivat myös aiheuttaa poikkeaman. Päinvastainen tähtäys kohdelinjan vastakkaisesta päästä paljastaa mahdollisen poikkeaman.

Esimerkiksi puukot, vyönsoljet, metallipurkit, työkalut, korvalappustereot ja muut audiovälineet voivat aiheuttaa virheellisen lukeman. Kompassia ei myöskään saa säilyttää lähellä laitetta, jotka aiheuttavat voimakkaita magneettikenttiä, kuten kaijuttimet, käämit, tuulilasinpyyhkimet jne.

TAKUU: 5 VUOTTA

------------------
Lähde: Suunto MCA, MCB Ohjevihko
Kuvat: Lauri ja Jarmo Kurkela