Tavoite: Yli 15.000 km poljettavaa, aikaa 5 kuukautta.

Polkupyörällä Australian läpi
Olosuhteet huomioon ottaen matkaa on enemmän kuin tarpeeksi. Kuumuus ja mahdollisesti tuulet tekevät matkanteosta tuskaa. Joka päivä olisi edettävä keskimäärin 100 km, jotta pysytään aikataulussa.

Reitti: Matkani alkaa Sydneystä ja päättyy sinne. Matka tulee tehtäväksi myötäpäivään karkeasti reittiä Sydney - Canberra - Melbourne - Adelaide - Perth -Darwin- Mt Isa - Cairns - Brisbane - Sydney. Suuri osa matkasta on aavikkoa, jossa päivälämpötilat voivat kohota 40° C saakka.

Australia ja suunniteltu reitti pääpiirteissään.

Matka alkaa Sydneystä myötäpäivään. Ensimmäiseksi ajan Mt. Kosciuszkolle (2228m). Mt. Kosciuszko on Australian korkein vuori ja siksi siellä käy myös varsinaisia vuoristokiipeilijöitä keräämässä "päänahan" vaikka vuori ei haasteita kiipeilijöille tarjoakaan. Vuoristolaueilla tiet voivat olla talvella (kesä-lokakuu) suljettuna.

Kartasta: Suomen lippujen koko kuvaa (hyvin) karkeasti sitä, kuinka paljon suomensukuisia siirtolaisia kullakin alueella on arveltu olevan. Suurin piirtein samanlaisen reitin ennätys on 43 vrk. En pyri tekemään ennätyksiä. Päämääränä on kiertää manner viidessä kuukaudessa ja tulla ehjänä takaisin kotiin.

National Geographic - lehdessä oli aikoinaan juttu Roff Martin Smithin pyöräilystä Australian ympäri. Seuraavissa numeroissa oli lisäjuttua aiheesta. Sarjasta sai niin hyvän käsityksen olosuhteista ja matkasta yleensä, että kiinnostuin itsekin kokemaan samanlaisen seikkailun.

Olen yli 50-vuotias aktiivikuntoilija. Istumatyön vastapainoksi harrastan pyöräilyä, rulla- ja retkiluistelua ja hiihtoa. Pyöräilen sekä kesällä että talvella.

Euroopassa olen pyöräillyt Suomen ja Ruotsin lisäksi Baltian maissa, Ranskassa, Puolassa, Espanjassa, Unkarissa, Tsekissä, Slovakiassa ja Bulgariassa.Kierros vastatuuleen mutta tuuriakin löytyi
Kokemuksesta tiesin, että 100 km päivässä peräkärryn ja muun kuorman kanssa on ”normaaliolosuhteissa” mahdollinen päivästä toiseen. Kartalta laskin mahdollisen reitin ja sain todennäköiseksi pituudeksi 15.000 km joka toteutuikin, lopullinen matka oli 15.225 km.


Matkalippuni oli voimassa kuusi kuukautta, joten se oli maksimi matkan kesto. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen tein reitin myötäpäivään. Normaalisti Australiaa kierretään vastapäivään, koska pohjoisessa itäiset tuulet ovat vallitsevia ja etelässä läntiset. Minulla oli tuuria sikäli, että Nullarborin autiomaassa normaalista poiketen tuulet olivat pääasiassa itäisiä. Pohjoisessa tuuli idästä, siellä jouduinkin ajamaan jonkin verran yöllä, koska eteneminen päivällä oli liian työlästä ja hidasta

Olen ylläpitänyt toteutuneesta matkasta tarkkaa kirjanpitoa. Sen perusteella tulen laskemaan keskimääräisen päivämatkan ja ajonopeuden. Pisin päivämatka oli 206 km, kymmenkunta päivää ajoin parin sadan pintaan. Käytännössä se tarkoittaa n. 10 tunnin ajomatkaa, maksimi keskinopeus pitkän päivän aikana oli 25,0 km/h.


Pyörä oli hieman kevyt rasitusta ajatellen
Lähtiessäni minulla oli mukana peräkärry. Olin varautunut ottamaan mukaan oman pyöräni, mutta Lauda Air ei antanut pyörälle kiinteää hintaa, joten oli vaarana että olisin joutunut maksamaan siitä ylipainon mukaan. Australiassa Lauda Air antoi pyörälle kuljetushinnan 60 €. Hankin pyörän Sydneyssä keskustan isosta liikkeestä.

Trek 7200 on edullinen citypyörä. Osoittautui että pyörä oli osiensa puolesta hieman kevyt matkan rasituksiin. Vaihteensiirto alkoi takerrella puolimatkassa, lopussa ylöspäin vaihtaminen vaati runsaasti peukalovoimaa. Syynä oli vivun laakerointi joka oli leikkaamassa kiinni.


Ketjut ja hammasrattaat jouduin vaihtamaan puolimatkassa. Takarenkaita kului viisi. Etupyörän laakerointi aikoi pettää, mutta säätämällä sain matkan tehtyä loppuun. Polkimia kului kaksi paria. Takapyörään vaihdettiin lähtiessä paremmat puolat, siitäkin huolimatta puolia katkesi alkumatkasta muutamia. Pyörässä on edelleenkin alkuperäiset jarrupalat, joskin ne ovat aivan lopussa.

Kestävyyden lisäksi pyörää Australiaan valitessaan on huomattava että etujousitus ja satulan jousitus tekevät matkanteosta mukavampaa ja pienentää rasitusta käsille ja selälle sekä tietenkin istumaosiolle. Valot tarvitaan illalla ja yöllä ajamista varten. Pienillä paristoilla toimivat lamput ja laitteet tulevat kalliiksi, paristojen hinnat ovat Australiassa kansainvälisen kovalla tasolla.


80 kiloa tavaraa
Pyörä, peräkärry ja lasti painoivat enimmillään noin 80 kiloa. Mukanani oli digitaalinen Olympus C720 kamera, Nikon FM2 20 mm superlaajakulmalla maisemia varten sekä Sony PC 115 digitaalinen videokamera. Digikameralta siirsin kuvat Lifebook tietokoneelle. Tietokoneella ja matkapuhelimella sain lähetettyä päiväkirjamerkinnät, joista tyttäreni Tuuli editoi kotisivuille tulevan tekstin. Kuvat poltin CD:lle ja lähetin postissa. CD tuli viikossa Suomeen ja maksoi vain pari Euroa.

Turha sateliittipuhelin
Kaikki laitteet kestivät jatkuvan tärinän ongelmitta vaikka esimerkiksi Polaroid -suodatin purkautui alkutekijöihinsä. Alussa mukana oli myös satelliittipuhelin, mutta korttiongelmien (Globalstar) takia se jäi käyttämättä ja lepäsi tuttavani luona Sydneyssä. Matkapuhelimen kattavuus on isoja kaupunkeja lukuun ottamatta olematonta. Käytössä on sekä analoginen AMPS että digitaaliset CDMA ja GSM verkot, joten puhelimen pitäisi pystyä toimimaan molemmissa digitaalisissa verkoissa. CDMA on käytössä lähinnä pienissä kaupungeissa.


Mukanani oli myös GPS, aurinkopaneelilaturi ja Insmatin toimittama yleiskäyttöinen Neosonic-LiIon- akkupaketti, josta saa lisäenergiaa eri laitteille. Monta laitetta tarkoitti myös monta laturia, kaikkinensa nippeleitä ja kaapeleita oli todella paljon. Varusteet säilytin muovilaatikossa, jota ei tarvinnut ottaa esille kuin tarvittaessa.

Yhdet kengät ja Mirkan lippis
Vaatteita ei matkalla tarvitse kovin paljon. Pärjäsin matkan yhdellä kenkäparilla, parilla ajopaidalla, yhdellä fleecellä (tyyny ja kylmäasu) ja vapaa-aikaa varten shortseilla ja parilla housuilla. Retkeilyvarusteissa on huomattava monta asiaa. Teltan tulee tietenkin olla kevyt, mutta ehdottomasti itse seisova. Maa on Australiassa niin kovaa monessa paikassa että telttapinnojen saaminen maahan on työn takana. Jos matkaan Australian talven aikana (heinä/elokuu) maan eteläosissa tai sisämaassa on kolmen vuodenajan teltta tarpeellinen. Silloin myös makuupussin tulee olla vähintään –5°C varten suunniteltu.

15 kiloa vähemmän painoa
Juomaa ja ruokaa on kuljetettava mukana paljon sekä Nullaborin autiomaassa että pohjoisen asumattomia seutuja ajaessaan. Matkalla on huoltoasemia parin- kolmensadan kilometrin välein, mutta niiden tavaravalikoima on olematonta ja hinnat huikeita. Kaikissa on majoitusmahdollisuus, joten leiriytyminen ”roadhousen” leirintäalueelle mahdollistaa suihkun, kenties ensimmäisen kerran muutamaan päivään, sekä kunnollisen pihviaterian.


Broomesta lähtiessäni mukanani oli juomaa 26 litraa eri muodoissa ja ruokaa yli 15 kg. Kaasukeitin ja pieni kattila/paistinpannusarja ovat välttämättömiä ruoan valmistuksessa. Leiripaikoilla on yleisesti leirikeittiö. Riittävän energian saanti on ongelma. Laihduin matkan aikana lähes 15 kg, saman verran kuin Etelänapa-hiihtomatkallani. Matka ei suju, jollei energia riitä.

Puskassa on halpa nukkua
Matkan kustannukset riippuvat siitä, missä yöpyy ja mitä juo ja syö. Elinkustannukset ovat pienempiä kuin Suomessa. Leirintäalueilla telttapaikka maksaa noin 6-10 €, motellimajoitus 30€. Yöpyminen ”puskassa” on välttämätöntä ja sehän on ilmaista. Pohjoisessa voi hyvinkin pyöräillä viikon ilman että tarvitsee ottaa lompakkoa esille.


Vettä saa melkein kaikilta leirintäalueilta ja huoltoasemilta. Joissakin tapauksissa kylläkin pullossa hintaan 3€/1,5l. Muutamat pyöräilijät kertoivat ottavansa vettä joenuomista, mutta sameaa ja seisovaa mutavettä ei juo kuin hätätilanteessa ja silloinkin se pitäisi joko keittää 11 minuuttia tai käsitellä kemiallisesti. Karja käy juomassa ”billabongeissa” ja samalla laskee käytetyn veden samaan paikkaan.

Lentolippuja Australiaan saa edullisimmillaan tuhannen Euron pintaan. Oikein säästäväinen ajaa tietenkin perille ja takaisin pyörällä!

Lue tarkemmin Australian reissusta
matkapäiväkirjastani --->

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Artikkeli: Copyright - Veijo Meriläinen
Kuvat: Copyright - Veijo Meriläinen

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 
Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin